Οικονομία

Επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων

Ακίνητα

Έναν κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με σημαντικούς φορείς του κλάδου των ακινήτων και θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στην συγκεκριμένη αγορά -και όχι μόνο- ξεκίνησε από σήμερα η Prodexpo.

Στο πρώτο μέρος αυτών των συναντήσεων, με τίτλο ‘’Αγορά ακινήτων και Covid-19: Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα'' ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως αναφέρεται σε απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών- έκανε λόγο για ‘'άνοιγμα'' της αγοράς και της οικονομίας ήδη από τις αρχές Μαΐου, τονίζοντας ότι, από πλευράς επενδυτικών δραστηριοτήτων, θα είναι όλα εφικτά τους επόμενους μήνες, καθώς υπάρχει μεγάλη προσπάθεια μείωσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι δεν θα παραταθεί περαιτέρω το μέτρο της μείωσης των ενοικίων, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Golden Visa που είχε διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες, αποκάλυψε -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών-ότι από αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, ‘'ξεπαγώνει'' η διαδικασία, που θα διεξάγεται και μέσω πληρεξουσίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ‘'η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει ενδιαφέρουσα και με μεγάλες δυνατότητες'', τη χαρακτήρισε δε ‘'επενδυτική ευκαιρία'' σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αισιόδοξος για τα τουριστικά ακίνητα και γενικά για τον τουρισμό, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση επενδυτών και επισκεπτών την ερχόμενη σεζόν, αναπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις όποιες φετινές απώλειες.

Απαντώντας καταρχάς στην ερώτηση ‘'πόσο έχει επηρεάσει ο κορονοϊος τον κλάδο των ακινήτων'' o Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Πιστοποιημένος Εκτιμητής -MRICS, υποστήριξε ότι υπάρχει καθεστώς αβεβαιότητας, με πλήρη παύση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, χαρακτηρίζοντας αυτή την περίοδο ως ''αχαρτογράφητη περιοχή'' για τους εμπλεκόμενους.

Για τον εκτιμητή, η επαναφορά στην κανονικότητα στον κλάδο των ακινήτων στην Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι και 9 μήνες, με την πρόοδο να μην αφορά μάλιστα και όλες τις κατηγορίες τους, ενώ υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τους επόμενους μήνες πιέσεις για μειώσεις των τιμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση στην αγορά ακινήτων έχει μειωθεί κατά 40% σε Ιταλία, Αγγλία και Αμερική, ωστόσο φαίνεται ότι μετά το πρώτο σοκ σταδιακά επανέρχεται. Παράλληλα, στις ίδιες χώρες, η ελάττωση του ενδιαφέροντος κυμαίνεται στο 30%, ενώ υπάρχει πτώση 50-70% στις αγγελίες ακινήτων για διαθέσιμα ακίνητα.

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση οι ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνεται πλήρης παύση εργασιών λόγω της διακοπής των πτήσεων από το εξωτερικό, αλλά και των εσωτερικών μετακινήσεων, ενώ δεν υπάρχει καλή εικόνα και αισιοδοξία για το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα, δε, με την κ. Δήμα, οι ιδιοκτήτες οικημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα κατευθυνθούν μαζικά στη μακροχρόνια μίσθωση, όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς έχουν προβεί σε επενδύσεις που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στους επισκέπτες βραχείας διαμονής και όχι σε ενοικιαστές με ορίζοντα πολλών ετών.

Σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση στον κλάδο των ακινήτων, ο Στράτος Ι. Παραδιάς, Πρόεδρος, ΠΟΜΙΔΑ -UIPI τόνισε ότι στην δεδομένη χρονική συγκυρία οι επιδράσεις του κορονοϊου είναι δραματικές στην ιδιοκτησία, επισήμανε όμως ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι μακροπρόθεσμες και εξέφρασε την αισιοδοξία του για γρήγορη επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το θέμα της διόρθωσης της φορολογίας των ακινήτων ως ένα μέτρο που θα τονώσει τον κλάδο των ακινήτων, ενώ διατύπωσε ότι είναι οξύμωρο να επεκτείνονται συνεχώς οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται μειώσεις στα ενοίκιά τους, χωρίς αντίστοιχα να επωφελούνται άμεσα από αυτές οι ιδιοκτήτες, πέρα από κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Κλείνοντας ο κ. Παραδιάς πρόσθεσε ότι η κρίση τουλάχιστον μας έκανε να εκτιμήσουμε αγαθά που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η οικογένεια, αλλά και η ελευθερία γενικότερα.

Κρήτη

Κρήτη: 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 882 στην Ελλάδα - 15 νεκροί σε 24 ώρες

κορωνοιος κρουσματα

Νέο, τρίτο στην σειρά, ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανακοινωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, με 882 κρούσματα και ακόμη 15 θανάτους.

Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα, 10 στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και 4 στο Ρέθυμνο.

Από τις 882 νέες μολύνσεις, οι 52 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και ακόμη 4 εισαγόμενα κρούσματα αφορούν πολίτες που μετέβησαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από τα 826 εγχώρια κρούσματα, τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Aναλυτικότερα:

290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των  οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

23 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με  γνωστές συρροές

10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή 

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου 

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας 

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας 

 9 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας 

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας 

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου 

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας 

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας 

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές 

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας  

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου 

 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Κέρκυρας 

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή  

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας 

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή 

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου 

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης 

5 κρούσματα στην  Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας 

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου 

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

  5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

  1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

  1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

  4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

  4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηράκλειο - κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μάσκα παντού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το διάγγελμα Μητσοτάκη για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα