Οικονομία

Αναδρομικά: Έως τις 3 Ιουλίου η απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά οι εισφορές

Στο διάστημα του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου και το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων, που αφορούν δηλ. τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση - σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"- προβλέπει ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, δηλ. η απονομή των περικοπών για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές. Όσον αφορά στα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα πρέπει να αποδοθούν σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:

- Για κύριες συντάξεις έως 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.

- Για 1.001 έως 1.500 ευρώ τα αναδρομικά κινούνται από 900- 4.000 ευρώ

- Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φτάνουν έως και τα 7.500 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ΣτΕ υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει στο θέμα των δικαιούχων, αν θα δοθεί τελικά σε όλους τους συνταξιούχους, μεταθέτοντας την τελική απόφαση στην κυβέρνηση. Μια άλλη άποψη αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνο σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές. Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", η κυβέρνηση μετά την έκδοση απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πώς θα καταβληθούν τα ποσά, με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει ο ΕΦΚΑ, μόνο για το διάστημα του 11μηνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές. Θεωρείται δεδομένο έτσι ότι οι όποιες επιστροφές πραγματοποιηθούν θα γίνουν από το 2021 σε δόσεις.

Οικονομία

«Φούσκωσαν» τα χρέη του Δημοσίου -Ξέφυγαν τα χρέη των νοσοκομείων

Υπουργείο Οικονομικών

Πολύ μεγάλη προσπάθεια θα απαιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τηρήσει τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, καθώς με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, η τάση παρέμεινε αυξητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου ανέβηκαν στα 1,921 δις ευρώ από 1,627 δις ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ μικρή ήταν η αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 642 εκ. ευρώ από 671 εκ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, εντοπίζει κανείς την εστία του προβλήματος, καθώς τα χρέη των νοσοκομείων «πέταξαν» στα 893 εκ. ευρώ από 722 εκατ. Ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση (+ 76 εκ. ευρώ) καταγράφηκε στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί μόνιμο πεδίο τριβών με τους Θεσμούς, καθώς όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν αθετηθεί είτε με ευθύνη του Κράτους είτε με ευθύνη των φορέων είτε λόγω έκτακτων συνθηκών. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις… γκρίνιες των Θεσμών, που σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα «φέσια» μπορούν να μειωθούν στα 681 εκατ. Ευρώ ως το τέλος Ιουνίου, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν περιοριστεί σε μόλις 283 εκ ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι θα έχουν πληρωθεί περίπου 461 εκ ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Κρήτη: Έκλεβε μέσα από αυτοκίνητα αλλά συνελήφθη