Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Όταν οι Γερμανοί έκαναν παρέλαση στον ...πεζόδρομο της Δικαιοσύνης!

κατοχη γερμανοι ηρακλειο.jpg

Μπορεί το έργο της ανάπλασης της οδού Δικαιοσύνης στο κέντρο του Ηρακλείου να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, ωστόσο σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μοναδικές και σπάνιες εικόνες από τον συγκεκριμένο δρόμο, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Βλέπετε, στα ιστορικά κτίρια της σημερινής Περιφέρειας Κρήτης, των Δικαστηρίων και του Ειρηνοδικείου, την περίοδο της κατοχής (στα αριστερά των φωτογραφιών) στεγάζονταν γερμανικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Ο φωτογραφικός φακός, αποτύπωσε την παρέλαση γερμανικών στρατιωτικών οχημάτων της 22ας Μεραρχίας Πεζικού, υπό την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών, με κατεύθυνση, από τον "σταυρό" της πόλης. προς την πλατεία Ελευθερίας.

Ενώ η αριστερή πλευρά έχει μείνει αναλλοίωτη για δεκαετίες ολόκληρες, η δεξιά πλευρά του δρόμου έχει αλλάξει ριζικά. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν κτίρια που σώζονται στην αρχική τους μορφή ακόμα και μέχρι τις μέρες μας.

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από το σημείο, αναγνωρίστε τα κτίρια, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Ηρακλείου! Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο facebook και συγκεκριμένα στη σελίδα BATTLE OF CRETE, από τον Mark Senior.

 

Γράφει ο: Γιώργος Λαμπράκης
 

Κρήτη

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δίχως τέλος τα πρόστιμα στην Κρήτη

έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ απαγόρευση κυκλοφορίας

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στην Κρήτη, την εβδομάδα που πέρασε, επιβλήθηκαν συνολικά 667 πρόστιμα σε πολίτες που δεν έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 29 Μαρτίου:

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.835) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(589) στην Αττική,
(212) στη Θεσσαλονίκη,
(136) στα Ιόνια Νησιά,
(130) στη Δυτική Ελλάδα,
(107) στην Κεντρική Μακεδονία,
(102) στη Θεσσαλία,
 (99) στην Κρήτη,
 (96) στην Πελοπόννησο,
 (87) στο Νότιο Αιγαίο,
 (77) στην Ήπειρο,
 (73) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (70) στη Στερεά Ελλάδα,
 (35) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (22 ) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (8.441) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα, ως ακολούθως:
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στην Αττική,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στη Στερεά Ελλάδα και
(1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (292) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (302) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.