Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στο Ράδιο Κρήτη ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον άγνωστο πίνακα που αποδίδεται στον Eλ Γκρέκο

πίνακας
 clock 10:36 | 16/12/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Mεγάλη αίσθηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχει προκαλέσει η ανακάλυψη ενός πίνακα , στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου που απεικονίζει την Αγία Αικατερίνη και την Παναγία της Οδηγήτριας και αποδίδεται στον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Την ανακοίνωση της σπουδαίας ανακάλυψης είχε κάνει ο επίτιμος έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανιών Μιχάλης Ανδριανάκης, γνωστός από τη θητεία και στο Ηράκλειο, στο πρόσφατο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η σπουδαία ανακάλυψη του κ. Ανδριανάκη έγινε θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους , αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν πραγματικά είναι έργο του Θεοτοκόπουλου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έργο στα πρώιμα στάδια της καλλιτεχνική του σταδιοδρομίας στην Κρήτη, πριν φύγει για την Ιταλία και την Ισπανία και γίνει ο διάσημος σε όλο τον κόσμο ζωγράφος με το όνομα EλΓκρέκο.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης κάνοντας μια εξαίρεση στην απόφασή του να μην μιλήσει σε κανένα μέσο ενημέρωσης μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη για το πώς ανακάλυψε την εικόνα, ενώ η μελέτη της τεχνοτροπίας της θα συμβάλει σημαντικά στη γνώση για την κρητική περίοδο του Ελ Γκρέκο, από την οποία ελάχιστα γνωρίζουν οι μελετητές, μέχρι τώρα.

 

Όπως τονίζει ο κ. Ανδριανάκης, «η εικόνα βρισκόταν στην ποδιά του τέμπλου που είναι του 1880 και ήταν σε δεύτερη χρήση. Την είχαν κόψει στα δύο. Είχαν κόψει επίσης και το κάτω κομμάτι όπου σίγουρα βρισκόταν η υπογραφή του καλλιτέχνη», προσθέτοντας ότι «στοιχεία που αποκλείουν το έργο να είναι του Θεοτοκόπουλου δεν υπάρχουν, αλλά που να ενισχύουν ότι είναι, υπάρχουν αρκετά». Η εικόνα αυτή χρονολογείται στο β΄ μισό του 16ου αιώνα και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν σημαντικά από το έργο των άλλων γνωστών ζωγράφων της Κρητικής Σχολής. Τα στοιχεία αυτά, προσιδιάζουν στο καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου. Οι επιστήμονες προχώρησαν σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη και σε ένα βήμα ακόμα.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, εξετάστηκε η ζωγραφική επιφάνεια με πολυφασματική κάμερα "Μusis 2007" και έγινε δειγματοληψία σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», για τα υλικά δημιουργίας του έργου.

Σε ό,τι αφορά τις χρωστικές ουσίες, σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι έχουν ταυτιστεί με τις αντίστοιχες ουσίες στη «Βάφτιση», όπως και η χρήση σμάλτου. Πλέον η εικόνα όπως είπε εκτίθεται σε συλλογή βυζαντινών και μετα-βυζαντινών έργων, στη Μονή Σαν Σαλβατόρε στα Χανιά. Μάλιστα ο κ. Ανδριανάκης αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ότι το επόμενο έτος προγραμματίζεται διεθνής επιστημονική συνάντηση για την παρουσίαση του πίνακα και την πιστοποίηση ότι όντως πρόκειται για άγνωστο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπολου Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη ο επιτίμος έφορος Βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis