Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Προτείνει σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για το Περιβάλλον

Γιώργος Αλεξάκης

«Είναι ώρα πλέον να προχωρήσουμε μπροστά με τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για το Περιβάλλον» πρότεινε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένος για τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα, στη 2η διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: “Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων: Δράσεις & Καίρια Ζητήματα στην Κρήτη”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PROWhIBIT – Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων με «Έξυπνες» Επιθεωρήσεις, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας «Αρχές και Στόχοι Διαχείρισης Αποβλήτων», καθώς και στην πρόληψη, εντοπισμό και αποτροπή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων μέσω:

Της ανάπτυξης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων

Της καλύτερης περιβαλλοντικής διακυβέρνησης με τη διευρυμένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών

Της βελτίωσης της ροής της γνώσης και των πληροφοριών για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων ώστε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες πρόληψης και καταπολέμησης

Της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία

Της ενίσχυσης της συνεργασίας, των επιθεωρήσεων και των δράσεων επιβολής του νόμου

Της αξιοποίησης της πληροφορικής και χρήση «έξυπνων μεθόδων» για την επιβολή της νομοθεσίας για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων

Της ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών και υποβολή προτάσεων προς τους φορείς αρμόδιων για τη χάραξη πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων

 

Ο κ. Αλεξάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με τις γειτονικές μας Ελληνικές αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, για ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ενδεικτικά ανέφερε 3 έργα : το LIFE IP για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, το Interreg ADRION IMPRECO για τη συνδεσιμότητα και διαχείριση των οικοσυστημάτων στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, καθώς και το Interreg EUROPE TANIA.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι στόχοι και δράσεις του προγράμματος LIFE PROWhIBIT με αναφορά στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα.

Επίσης, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα τοπικών φορέων της Κρήτης στη διαχείριση αποβλήτων καθώς και η διαχείριση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, παρουσίασε τις δράσεις της υπηρεσίας του.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου LIFE NATURA Themis, το οποίο αφορά στην ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

Κρήτη: Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ

Ματθαιόπουλος: Από την καρέκλα του Αρχηγού στο εδώλιο του κατηγορουμένου

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Καράβολας: Πτώση άνδρα ενεργοποίησε Λιμενικό Σώμα και ΕΚΑΒ

Καράβολας

Το περιστατικό πτώσης ενός άντρα στα βράχια στην περιοχή του Καράβολα, κλήθηκε να διαχειριστεί σήμερα  το απόγευμα,  Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου,  το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ. 

Μόλις ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό, οργάνωσαν επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί ο 80χρρονος, ο οποίος είχε πάει - σύμφωνα με πληροφορίες - για ψάρεμα στην περιοχή.

Τον ηλικιωμένο παρέλαβε ασθενόφορο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Δήμος Ηρακλείου: Στις 6 Δεκεμβρίου η Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards

Ηράκλειο - Συριγωνάκης για κυριακάτικη αργία: "Πολύ κακό για το τίποτα"

ESPA BANNER