Ελλάδα

Ματθαιόπουλος: Από την καρέκλα του Αρχηγού στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Ματθαιόπουλος

Ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, είναι στη λίστα με τους 27 κατηγορούμενους για τους 102 νεκρούς στο Μάτι και εγκαλούμενος για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας σε βάρος του εμπειρογνώμονα της υπόθεσης

Ως Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έριξε όλες τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι στον τότε Αρχηγό. Απολογούμενος ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος κατηγόρησε τον Σωτήρη Τερζούδη για λανθασμένες αποφάσεις στη διαχείριση της κρίσης και υποστήριξε ότι ο ίδιος απλά υπάκουσε στις εντολές του. Είχε ήδη πείσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έκανε... χαλίφη στη θέση του χαλίφη, λίγες ημέρες μετά την καταστροφή. Αλλά, δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και το όνομά του είναι στη λίστα των 27 κατηγορουμένων για τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Και, από εχθές, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας σε βάρος του εμπειρογνώμονα της υπόθεσης.

Ως Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος κάλεσε στο γραφείο του τον επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο και του ζήτησε να καλύψει τα ίχνη του, τα δικά του και άλλων κορυφαίων στελεχών της Σώματος. Έμμεσα απείλησε τον αξιωματικό που είχε αναλάβει το βαρύ καθήκον να ερευνήσει την υπόθεση ότι θα πέσουν όλοι πάνω του, θα βάλουν από δέκα δικηγόρους να τον... ξεσκίσουν και ότι στο τέλος θα τον αφήσουν σε κάποια πυρκαγιά χωρίς εναέρια! Έτσι παίζονται τα παιχνίδια, είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας και παραδείγματα παλαιότερες πυρκαγιές. «Άσε κάτω τον Πάρκερ της Παγώνας» του είπε για να του περάσει το μήνυμα να τα παρατήσει, καθώς γνώριζε την πρώην σύζυγο του Δημήτρη Λότσιου. Αυτό που δεν γνώριζε ότι οι… νουθεσίες του καταγράφηκαν στο κινητό του πραγματογνώμονα και παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Ο Δημήτρης Λιότσιος είπε «όχι» στις πιέσεις, συνέχισε την έρευνα και παρέδωσε στη Δικαιοσύνη το πόρισμα στο οποίο βασίζεται το κατηγορητήριο. Όπως λένε οι κάτοικοι στο Μάτι «τίμησε τη στολή του, έκανε το καθήκον του απέναντι στους συναδέλφους του που αγωνίζονται στα πύρινα μέτωπα και τα θύματα που έχασαν τις ζωές τους ή τραυματίστηκαν βαρύτατα στις 23 Ιουλίου του 2018».

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος προσπάθησε να θέσει το ηχογραφημένο υλικό εκτός δικογραφίας, αλλά οι δικαστικοί που ερεύνησαν την υπόθεση έκριναν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπο να αποδειχθεί η αλήθεια και το έκαναν αποδεκτό. Οδηγώντας τον πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σε ένα ακόμη δικαστήριο. «Ο εγκαλούμενος, ως προϊστάμενος του και μάλιστα κατέχων την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του ΠΣ, ως Αρχηγός, επιχείρησε κατά παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος με απειλές και πιέσεις να παρέμβει στο έργο του ως πραγματογνώμονος, προκειμένου ο εγκαλών να συντάξει ψευδή πραγματογνωμοσύνη και να διενεργήσει ελλιπή και πλημμελή έρευνα, για να μην αποκαλυφθούν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών» επισημαίνει σε έγγραφό του ο εισαγγελέας που ασχολήθηκε με το θέμα.

Η απολογία στον ανακριτή για το Μάτι…

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, στην απολογία του για το Μάτι ο Βασίλης Ματθαιόπουλος υποστήριξε πως «έδρασα κατόπιν εντολής Αρχηγού» και ότι «για τα εναέρια μέσα αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Αρχηγός ΠΣ, που εκείνη την ημέρα ήταν ο κ. Τερζούδης». Έριξε ευθύνες και στους τότε υφισταμένους του λέγοντας ότι «ήταν οι μόνοι καθ’ ύλην αρμόδιοι να ζητήσουν από την αξιωματικό επιχειρήσεων, που εκείνη την ώρα ήταν η κυρία Ξυλάγγουρα, τη συνδρομή εναερίων μέσων. Εν συνεχεία η κυρία Ξυλάγγουρα όφειλε να ενημερώσει τον κ. Φωστιέρη , ως Διοικητή του ΕΣΚΕ, και ακολούθως ο τελευταίος να ενημερώσει τον κ. Τερζούδη, Αρχηγό ΠΣ, προκειμένου ο τελευταίος να εγκρίνει ή όχι την αποστολή εναερίων μέσων». Δηλαδή, έφταιγαν όλοι εκτός από τον ίδιο, ο οποίος ήταν... Υπαρχηγός Επιχειρήσεων! Επανέλαβε, τέλος, παλαιότερες δηλώσεις του πως θέλησε να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά του το αρνήθηκε ο κ. Τερζούδης. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το πρώτο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες

self test covid

Έκκληση να κάνει όλος ο πληθυσμός της χώρας το self test πριν τις γιορτές που θα διατεθεί δωρεάν έκαναν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε.

Με τη σειρά του ο κ. Ζαούτης είπε ότι το self test θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και απηύθηνε σύσταση σε όλους να το κάνουν την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να ελέγξουμε την πανδημία».

«Καλό είναι όπως είπε πριν βρεθούμε με συγγενείς και φίλους να υποβληθούμε σε τεστ, καθώς πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας», τόνισε.

Ακόμη, ένα δεύτερο τεστ θα διατεθεί δωρεάν και μετά τις γιορτές, από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε.

Πώς θα κάνετε το self test

Τον τρόπο που θα κάνουμε τα τεστ στο σπίτι είχε παρουσιάσει και η ΕΡΤ σε ένα σύντομο βίντεο.

Με καθαρά χέρια:

Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και παίρνοντας ανάσα από το στόμα.

Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι.

Ανοίγουμε το σωληνάριο και τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και το αφήνουμε για 15’ περιστρέφοντάς το για να φύγει ό,τι υπάρχει μέσα στο υγρό.

Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι.

Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.

Έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.

Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται με δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.

Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά πιστοποιητικά: Οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν στο πελατολόγιο ποινικούς

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν θα αφαιρείται από τον μισθό και τη σύνταξη

 

ESPA BANNER