Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη

Image
img_8272.jpg
 clock 20:50 | 19/04/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής στους «9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν  στις 3 Ιουνίου 2018 στο οροπέδιο Νίδας, από τα Ανώγεια της Κρήτης έως το Αμάρι. 

Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, όπου προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία. 
Φέτος, η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με νέο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το Σάββατο 02 Ιουνίου 2018, στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθούν οδηγίες στους συμμετέχοντες για τον αγώνα.

foto_psiloritis_race_5.jpg

foto_psiloritis_race_5.jpg, by lefterv

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα: 
- Ορεινός αγώνας  35 χλμ, 
- Αγώνα δρόμου    8,5 χλμ, 
- Δυναμικό βάδην  8,5 χλμ
- Παιδικός αγώνας  2 χλμ.
Σκοπός των αγώνων είναι να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας την μορφή του αθλητικού τουρισμού. 
Να αναδείξει τους συμμετέχοντες αθλητές και να προάγει την πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης, αναδεικνύοντας το περιβάλλον του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO.
Το αθλητικό γεγονός αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον ανθρώπων απ όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητών στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία.

Ακόμα, χαρακτηριστικό του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη, είναι το γεγονός ότι η  επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη “Psiloritis Race» έχει δεχθεί διακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες (269.000) προβολές, ενώ σε έντεκα χιλιάδες εκατό (11.100) ανέρχονται οι διαδικτυακοί «φίλοι» στο facebook. 

foto_psiloritis_race_4.jpg

foto_psiloritis_race_4.jpg, by lefterv

Έως 25 Απριλίου οι εγγραφές
Οι εγγραφές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως 25 Απριλίου 2018 στην ηλεκτρονική φόρμα:  http://www.psiloritisrace.com/el/application-form.php   ενώ για πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα psiloritisrace.com.  Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική προσφορά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  : http://www.psiloritisrace.com/el/volunteers.php

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, ,Αμαρίου, και υποστηρίζετε από Αθλητικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές ομάδες.
Ο Psiloritis Race έχει λάβει πιστοποίηση από το International Trail Running  Association για τους δρομείς των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη (βαθμός Βουνού 5 και βαθμός αθλητή 370) και αποτελεί κριτήριο συμμετοχής του Olympus Marathon.

foto_psiloritis_race_3.jpg

foto_psiloritis_race_3.jpg, by lefterv

Ιστορία, πολιτισμός, φύση και αθλητισμός
Η οργανωτική επιτροπή της διεθνούς αθλητικής δράσης «9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» σε ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής: «Ο Κρηταγενής και φιλόξενος Δίας σε καλεί και φέτος να τρέξεις στα βήματά του! 
στους 9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τον 9ο Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη Psiloritis Race και ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο, μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη μινωική Φαιστό. 
Η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο αθλητισμός αναβλύζουν μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στον πιο αυθεντική της μορφή.
Ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που αγαπά και φέρει μια αισιόδοξη και υγιή στάση στη ζωή. 
 
Το αποδεικνύουν εξάλλου με τη συμμετοχή τους και την αποδοχή τους στη διοργάνωση με κάθε δυνατό τρόπο. Με την εθελοντική προσφορά, με την χορηγική υποστήριξη, με το ενδιαφέρον για ενημέρωση από την ιστοσελίδα psiloritisrace.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια με τις τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές δράσεις που αγκαλιάζονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους: 
 
Η εμπειρία είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε το ευ αγωνίζεσθε, την ευγενή άμιλλα, τα πανανθρώπινα αθλητικά ιδεώδη και τον πρώτο πολιτισμό στην Ευρώπη. Μόνος ένας τόπος σαν αυτόν σου δίνει το προνόμιο να αισθανθείς ότι είσαι μέρος αυτών των άυλων ανώτερων αγαθών σε ένα περιβάλλον γεμάτο ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που το φυσικό κάλλος σε γεμίζει ανάσες δύναμης και ανανέωσης, όπως το τραχύ  ορεινό περιβάλλον που σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια».
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

11:00-13:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
17:30-19:00             ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ
19:00-20:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
20:00-20:30             ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ
20:30-21:30             PASTA PARTY
21:00-22:00            ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 89)  ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
05:00                 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
07:30                  ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8.5χμ)
07:30                 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χμ  ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ NIΔΑΣ(ANΩΓΕΙΑ)
09:00                 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:00                ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:15                ΕΚΚΙΝΗΣΗ  ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 2 χμ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΛΟΤΑΣ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ)
09:30                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
09:45                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
10:30                AΦΙΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:00                ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:30                TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
14:00                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ
14:00                ΓΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
16:00                ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis