Πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη εργαστήριο κατάρτισης εταίρων του προγράμματος Erasmus+/δράση ΚΑ2 Visual Teaching and Digital Storytelling as an Educational Tool. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω διμερούς σύμπραξης Ελλάδας και Τουρκίας με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Σμύρνης.
Στο σχέδιο συμμετέχουν ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul της Σμύρνης , δύο Δημοτικά Σχολεία της Σμύρνης το Buca Cengiz Sani Primary School και το Alsancak Melih Ozakat Primary School από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, δύο Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Ηρακλείου , το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Χανίων.

Η σύμπραξη θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2018 και στο διάστημα της υλοποίησης του σχεδίου οι εταίροι θα επιδιωχθεί να μοιραστούν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για την ψηφιακή διδασκαλία και μάθηση, να παράξουν διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια με αφετηρίες από χώρους πολιτισμικής αναφοράς της Ελλάδας και της Τουρκίας, να δημιουργήσουν προτάσεις ψηφιακών μαθημάτων με πρωτότυπα θέματα που σχετίζονται με γνωστικά αντικείμενα όλων των τάξεων του Δημοτικού. Επιπλέον το πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία και υποστήριξη πλατφόρμας ανοικτών ψηφιακών πόρων για τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα που θα μεταφραστεί στην ελληνική και τούρκικη γλώσσα καθώς και στην αγγλική η οποία αποτελεί και την επίσημη γλώσσα επικοινωνίας του σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου κατάρτισης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του σχεδίου και από τις δύο χώρες εκπαιδεύτηκαν σε συγκεκριμένα προγράμματα ψηφιακού λογισμικού για την ψηφιακή αφήγηση. Στόχος να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση μεθοδολογίας σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας και Τουρκίας.
Την πρώτη μέρα επίσκεψης μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Σμύρνης ακολούθησαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συνεδρίων, θεωρητικές και πρακτικές εισηγήσεις για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού στους εκπαιδευτικούς από Ελλάδα και Τουρκία που παρακολουθούν το πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκε κατάρτιση όλων των συμμετεχόντων σε νέα δεδομένα και εργαλεία ψηφιακής αφήγησης.

Στα πλαίσια της Εκπαίδευσης αυτής οι συμμετέχοντες φορείς εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά και παρήγαγαν υλικό με τη χρήση τρισδιάστατων χαρακτήρων στα πλαίσια της ψηφιακής εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς εκπαιδευτικό λογισμικό. Η εκπαίδευση των εταίρων συνεχίστηκε για όλες τις μέρες ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Δημοτικά Σχολεία Cengiz Sani llkokulu και το Alsancak Melih Ozakat Primary School καθώς και στο Ιδιωτικό Σχολείο Rota Collage καθώς και με επισκέψεις στο Aρχαιολογικό και Eθνολογικό μουσείο Σμύρνης.
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία από τους διευθυντές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της χώρας υποδοχής οι οποίοι με ζεστασιά και κάθε λογής εξυπηρέτηση, φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο να γίνει ιδανικά άνετη η πενταήμερη κατάρτισή μας στη Σμύρνη.
Τέλος σε μια σεμνή τελετή απονομής των βεβαιώσεων συμμετοχής στους συμμετέχοντες, ο Υπουργός Παιδείας της Σμύρνης, ο Περιφερειακός Διευθυντής και η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Σμύρνης στην έδρα της Provincial Directorate of National Education ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, ενώ παρουσιάστηκε και η τρίγλωσση πλατφόρμα-ιστοσελίδα δημοσίευσης των εργασιών του ευρωπαϊκού έργου.
Εκ μέρους της ΠΔΕ Κρήτης η Τζένη Ψαλτάκη, συντονίστρια του σχεδίου, παρουσίασε στη συνέχεια τη σειρά ενεργειών για την ολοκλήρωση του Προγράμματος με τον προγραμματισμό δύο συνεδρίων ανά χώρα μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου που θα αναδείξουν τα πρωτότυπα παραγόμενα της συνεργασίας της Ελλάδας και της Τουρκίας, τις αρχές, τη φιλοσοφία και το μεθοδολογικό τους πλαίσιο και επιπλέον θα φιλοξενήσουν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες της Ευρώπης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ψηφιακής διδασκαλίας και μάθησης. Η επόμενη διεθνική συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στην Κρήτη.