Ολοένα και αυξάνονται στην Κρήτη τα περιστατικά με ανήλικους που οδηγούνται σε σοβαρή κατάσταση και σε αρκετές περιπτώσεις σε κωματώδη, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή του Τάλως με τον 14χρονο που έπεσε σε κωματώδη κατάσταση μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ρακής, καταδεικνύεται η σοβαρότητα του θέματος, καθώς πρόκειται για ανήλικα παιδιά και οι συνέπειες για τον οργανισμό τους είναι μεγάλες και χρόνιες.
Χαρακτηριστικό του χθεσινού περιστατικού είναι το γεγονός ότι ο 14χρονος είχε επιδοθεί με συνομήλικους του σ’ένα είδος άτυπου διαγωνισμού για το ποιος θα καταναλώσει τις περισσότερες ρακές.
Κάπως έτσι ξεκινούν όλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς σε αυτήν την ηλικία αρκετά παιδιά προσπαθούν να γίνουν αποδεκτά από άλλα άτομα της ηλικίας τους, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να βρουν την ταυτότητα τους, χωρίς να κατανοούν ότι αυτό που κάνουν μόνο επιβλαβές μπορεί να είναι για τον οργανισμό τους.
Τα στοιχεία που καταγράφονται τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό είναι ανησυχητικά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο με αυξητικές τάσεις.
Στο Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ καταγράφονται αρκετά περιστατικά, που έχουν προστρέξει για βοήθεια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, έφηβοι έχουν μεθύσει περισσότερες από τρεις φορές.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ στον μαθητικό πληθυσμό κατέχει πανελλαδικά ο νομός Ρεθύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, ξεκινούν να πίνουν, επιλέγοντας ποτά, που εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, όπως είναι η βότκα, η ρακή.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου ένα παιδί ξεκινάει να πίνει από αντίδραση, για διασκέδαση, για κοινωνικοποίηση και αποδοχή από συνομήλικους του.
Επίσης είτε για να μειώσει το άγχος του είτε να ανακουφιστεί από τον πόνο κάποιου οικογενειακού προβλήματος.
Όπως και να’χει όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός που μπορεί να βοηθήσει έναν ανήλικο να βγει από μία τέτοια κατάσταση, είναι η οικογένεια και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στη θεραπεία και απεξάρτηση του.
Σημειώνεται ότι ο 14χρονος, που υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από το αλκοόλ, υπεβλήθη σε εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε βλάβη στον εγκέφαλο, χωρίς ευτυχώς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα.
Η κατάσταση του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποσωληνωθεί.