Κρήτη

Μπαίνουν νέα μηχανήματα για τους ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης

αιμοκάθαρση

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, κ. Αλέξη Χαρίτση, η απόφαση πίστωσης των λογαριασμών των νοσοκομείων της Κρήτης με το ποσό των 2.180.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων εντάσσεται στην κυβερνητική μέριμνα και σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τη διασφάλιση της πρόσβασης του συνολικού πληθυσμού σε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. 
Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και διατίθενται για την προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι απαραίτητοι εθνικοί πόροι δεσμευτήκαν έγκαιρα ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω έργα:
Η προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αέριου ιατρικού οξυγόνου σε 4 μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης: το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου – Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», το Γ.Ν. Χανίων, Γ.Ν. Ρεθύμνου και Γ.Ν. Αγίου Νικολάου.
Η προμήθεια ενός Τομογραφικού Συστήματος γ’, Κάμερα δύο κεφαλών SPECT-CT για την κάλυψη των αναγκών του Τµήµατος Πυρηνικής Ιατρικής του Πα.Γ.Ν.Η – Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», µε συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισµό 600.000,00 €. Η γ'  κάµερα SPECT/CT είναι ένα νέο απεικονιστικό σύστηµα του τµήµατος της πυρηνικής ιατρικής με ενσωματωμένο ένα αξονικό τοµογράφο. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι παρέχονται και ανατοµικές πληροφορίες για την ακριβέστερη εκτίµηση και εντόπιση παθολογικών ιστών του οργανισμού. Η γ'  κάµερα SPECT/CT θα χρησιµοποιηθεί για την εκτέλεση σπινθηρογραφικών εξετάσεων, όπως σπινθηρογράφηµα οστών, σπινθηρογράφηµα παραθυρεοειδών, σπινθηρογράφηµα ανίχνευσης όγκων και φλεγµονών.
Η προμήθεια 12 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στο Βενιζέλειο.
Η προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αέριου ιατρικού οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται αφενός η, σε µεγάλο βαθµό, αυτόνοµη παραγωγή του αναγκαίου οξυγόνου που καταναλώνεται στα πέντε μεγάλα Νοσοκομεία της Κρήτης, για την τροφοδοσία όλων των τµηµάτων τους µε οξυγόνο και αφετέρου η µεγάλης κλίµακας εξοικονόµηση πόρων.

Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Περιοδεία κλιμακίου στο Κ.Υ Μοιρών

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών περιόδευσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ζαχαριουδάκη Γιάννη. Στην περιοδεία, συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλους της Ο.Γ.Ε.).

Με αφορμή - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - το απαράδεκτο και καταδικαστέο από σύσσωμη την τοπική κοινωνία των Μοιρών περιστατικό βίας σε βάρος των εργαζόμενων, που ασκούσαν τα καθήκοντα τους στη βραδινή βάρδια της Δευτέρας, το κλιμάκιο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν εν μέσω πανδημίας και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Σαν να μη φτάνει  η χρόνια απαξίωση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν στην εξάντληση και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων, τέτοιου είδους περιστατικά βίας (ήδη 2 περιστατικά, μαζί με το πιο πρόσφατο, μέσα σε 20 ημέρες όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι).

Ειδικότερα, το ΚΥ Μοιρών είναι μία δομή ΠΦΥ που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο για διάφορες νόσους, ενώ λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο covid-19. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, για να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο καθήκον της προστασίας της υγείας του λαού.

Η απάντηση για τα παραπάνω είναι το να δυναμώσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων, των σωματείων και των μαζικών φορέων της περιοχής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κόντρα στο «τάισμα» των ιδιωτικών μεγαλοκλινικών με κρατικό χρήμα. Η άμεση κάλυψη των κενών στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, και όλων των περιφερειακών αγροτικών Ιατρείων και του Πολυδύναμου Τυμπακίου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό. Να λυθεί το ζήτημα των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Το δημοτικό συμβούλιο Φαιστού να πάρει θέση για το περιστατικό και συνολικά για τις δημόσιες δομές υγείας του Δήμου. Να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές και άλλες ευθύνες για το περιστατικό βίας, αλλά κύρια, οι πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση του Κ.Υ. και την έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε εργασιακούς κινδύνους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες μπαίνουν στην "πρίζα" από τον ΑΔΜΗΕ

Δήμος Ηρακλείου: Προχωρούν οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων