Κρήτη

Κρήτη: Ζητούν ειδικό χώρο κράτησης κρατουμένων με κορωνοϊό

χειροπέδες

Επιστολή στον Υπουργό προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ απέστειλε η 'Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου, με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού στη Σητεία, τον έναν από τους δύο φερόμενους ως διακινητές των μεταναστών, το σκάφος των οποίων βούλιαξε ανατολικά της Κρήτης, με αποτέλεσμα δύο παιδιά και δύο γυναίκες να πνιγούν.

Οι αστυνομικοί ανησυχούν καθώς στην Κρήτη δεν υπάρχει χώρος ειδικά διαμορφωμένος και ασφαλής για κρατούμενους θετικούς στον κορωνοϊό, και ο εν λόγω κατηγορούμενος θα πρέπει να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Μέχρι τότε εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των συναδέλφων τους, των οικογένειών τους, καθώς και για τους κινδύνους στη δημόσια ασφάλεια, αν ένα αστυνομικός βρεθεί θετικός στον ιό.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 20/09/2020 διαγνώστηκε θετικός στον COVID – 19 κρατούμενος ο οποίος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του φυλάσσονται από την 16/09/2020 στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας Λασιθίου. Στους ανωτέρω αποδίδονται οι κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σήμερα (21/09/2020) ύστερα από απόφαση του Ανακριτή και Εισαγγελέα Λασιθίου κρίνονται προφυλακιστέοι και κανονικά θα έπρεπε να οδηγηθούν στο κατάστημα κράτησης Νεάπολης Λασιθίου, στο οποίο όμως δήλωσαν αδυναμία παραλαβής τους διότι δεν διαθέτουν κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για κρατουμένους θετικοί στον COVID – 19. Επίσης κανένα άλλο κατάστημα κράτησης σε ΟΛΗ την Κρήτη δεν έχει ορίσει μέχρι σήμερα τέτοιου είδους χώρους!!! Η μοναδική λύση που βρέθηκε είναι να μεταφερθούν σε χώρο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού Αττικής.

Αυτό τι ακριβώς σημαίνει; Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή τους, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες. Μέχρι τότε οι συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν έχουν τον κατάλληλο και πλήρη υγειονομικό εξοπλισμό, θα πρέπει να φροντίσουν την φύλαξή τους και να έρχονται σε επαφή μαζί τους, με

σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί σε εκείνους και στις οικογένειες τους ο Ιός. Ένα τέτοιο γεγονός θα έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς θα τεθούν σε καραντίνα όλοι οι Αστυνομικοί του Τμήματος και θα μείνει χωρίς Αστυνόμευση ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Σητείας. Επιπλέον αν η κατάσταση του κρατουμένου επιδεινωθεί και χρήζει μεταφοράς στο Νοσοκομείο πάλι οι συνάδελφοι μας θα εκτεθούν άμεσα στον κίνδυνο. Ακόμη, να σας γνωρίσουμε ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας βρίσκονται δίπλα ακριβώς από το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και της Γραμματείας τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες πολίτες!

Είναι δε, ακατανόητο γιατί έως και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος κράτησης κρατουμένων θετικοί στον COVID-19 σε ολόκληρη την Κρήτη! Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν προβεί σε παραλείψεις σε σχέση με άλλα Υπουργεία για αντίστοιχα θέματα.

Απαιτούμε όπως βρεθεί άμεση λύση στο ανωτέρω πρόβλημα, τόσο για την υγεία των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους όσο και για την εμπόδιση εξάπλωσης του ιού στον Νομό.

Κρήτη

"Οικονομικός σεισμός" στην αγορά της Κρήτης - Την χτυπά "αλύπητα" ο κορωνοϊός

Αγορά...

 

Της Μαρίας Ζαννιά

Αναστενάζουν καταστηματάρχες και έμποροι στην αγορά της Κρήτης βλέποντας τους τζίρους των επιχειρήσεων τους να κατρακυλούν, ενώ ο φόβος ότι τα χειρότερα είναι προ των πυλών, έχει αντικαταστήσει κάθε αισιόδοξη οπτική. 

Η “ρίζα του κακού” που προκαλεί ισχυρές αναταράξεις σε όλο το σύστημα της αγοράς, είναι και πάλι η έλλειψη ρευστότητας, αντίκτυπο αυτήν τη φορά της υγειονομικής κρίσης που σαρώνει όλο το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα, διεθνώς και τοπικά. 

Αλύπητο είναι το χτύπημα της νέας κρίσης στο λιανικό εμπόριο στην τοπική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλη Κουμαντάκη. Ο ίδιος κάνει λόγο  για πτώση του τζίρου 40%, μεσοσταθμικά, το τελευταίο 8μηνο σε επίπεδο Κρήτης σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος σε απόλυτους αριθμούς έχει μειωθεί κατά 4 δις ευρώ συνολικά στην ελληνική αγορά. 

Γλαφυρά αποτυπώνει το έλλειμμα ρευστότητας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) Χαράλαμπος Λεκάκης. 

Παρομοιάζει τον “οικονομικό σεισμό” που βιώνει ο κόσμος της αγοράς, με το σοκ που υπέστη κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων τα έτη 2010, 2011 και 2012 και συνδέει ευθέως την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων με την καθίζηση στην τουριστική κίνηση, η οποία όπως σημειώνει, στέρησε από την κρητική αγορά πάνω από 3,5 δις ευρώ. 

Οι μαρτυρίες καταστηματαρχών του Ηρακλείου στο Ράδιο Κρήτη κατατοπίζουν για το μέγεθος της κρίσης καθώς, όπως λένε, η αγορά κινείται με αναιμικούς τζίρους μόνο το πρώτο 10ημερο κάθε μήνα- τόσο διαρκεί το περιθώριο για κατανάλωση που έχουν τα νοικοκυριά. Σανίδα σωτηρίας για πλήθος επιχειρήσεων που είναι στο παρά- πέντε για το προσωρινό ή οριστικό λουκέτο, είναι η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τους, η οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2021.

Ο μόνος κλάδος που δεν έχει παραδοθεί στο έλεος της πανδημίας, είναι αυτός των τροφίμων καθώς καλύπτει βιοτικές ανάγκες, ενώ σχετική κίνηση καταγράφηκε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους στα καταστήματα που αφορούν τα παιδιά  

Ελπίδες για φρένο στη φθίνουσα πορεία στην αγορά του Ηρακλείου και μερική ανάκαμψη της, αναζωπυρώθηκαν σε εμπόρους και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το πέρασμα της περιφερειακής  ενότητας στο επίπεδο 2 του υγειονομικού συναγερμού. Όπως λένε, ενδέχεται, τα πιο ήπια μέτρα να αφήσουν θετικό αποτύπωμα στην ψυχολογία του κόσμου και κατ’ επέκτασιν στην αγορά. 

Τονωτική της καταναλωτικής κίνησης αναμένεται να είναι και η εορταστική περίοδος που θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα. Ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων και της λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου στην πλατεία Ελευθερίας, ωστόσο- την ίδια στιγμή- έχει προαναγγείλει πλουσιότερο διάκοσμο στις εμπορικές νησίδες της πόλης, ο οποίος θα τοποθετηθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια- με στόχο πυροδοτηθεί μια καλύτερη ψυχολογία στους καταναλωτές και να υποβοηθηθούν έμμεσα οι αγορές...