Κρήτη

Κρήτη: Τρόμος για το τσιμπούρι που απειλεί τα κοπάδια

αιγοπρόβατα

Μπροστά στην απειλή να αποδεκατιστούν χιλιάδες αιγοπρόβατα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω εμφάνισης ενός επικίνδυνου παράσιτου -τσιμπούρι – με το τοπικό όνομα «Ψακομάμουνο», το οποίο αναπτύσσεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

"Έχουμε ξεκινήσει προληπτικά τους ψεκασμούς εδώ και δέκα μέρες", αναφέρει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Χαράλαμπος Μανδελενάκης κτηνοτρόφος της περιοχής, που έχει στην κατοχή του 300 αιγοπρόβατα.

Περίπου 15 κτηνοτρόφοι με συνολικά 7.000 αιγοπρόβατα ψεκάζουν αυτοί την περίοδο τα ζώα, γιατί φοβούνται μην πεθάνουν,  επισημαίνει ο κ. Μανδελενάκης.

Αν τα ζώα μας μολυνθούν από αυτό το τσιμπούρι σε δύο μέρες το πολύ θα έχουν πεθάνει αφού το παράσιτο μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας τους εγκεφαλοπάθεια, ίκτερο, αιματουρία, παράλυση και τελικά τον θάνατο.

"Υπάρχει αντίδοτο για αυτό το επικίνδυνο παράσιτο και για πολλά άλλα είδη που αναπαράγονται σε αυτό τον καιρό, αλλά αν η εφαρμογή του αργήσει αυτό θα είναι καταστροφικό για τα ζώα. Η πρόληψη είναι το ιδανικότερο μέτρο και η αλλαγή του καιρού, επίσης. Δεν έχει κάνει ακόμη κρύο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα", δηλώνει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Παντελής Νταής ιδιώτης κτηνίατρος από τον Άγιο Νικόλαο που βοηθά, κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το «ψακομάμουνο» όπως λένε οι ντόπιοι  είναι από τα πρώτα παράσιτα που αναπτύσσονται στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.  Οι προληπτικοί τρόποι αντιμετώπισης του,  ποικίλουν ανάλογα με την διάθεση του κάθε κτηνοτρόφου, με την χρήση εντομοαπωθητικών.

Έτσι χρησιμοποιούνται εντωμοαπωθητικά -spot on- στην ράχη του  ζώου, ενέσιμα ή με ψεκασμό.
Ο ψεκασμός είναι περισσότερο διαδομένος λόγω ευκολίας των κτηνοτρόφων, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουν στην εφαρμογή τους είναι  ο χρόνος αναμονής τους  στο ζώα. Δεν πρέπει να ψεκάζουν όταν τα ζώα πάνε για σφαγή ή για παραγωγή γάλακτος, εισημαίνει ο κ. Νταής.

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την δημόσια υγεία με πολλές συνέπειες.

Μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα του επικίνδυνου παράσιτου, δίνει ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, κάνωντας λόγο για διασπορά του φαινομένου σε ολόκληρη την Κρήτη.

"Δυστυχώς το ψακομάμουνο αλλά και άλλα παράσιτα έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ σε όλες τις ορεινές περιοχές της Κρήτης, στις χαλέπες όπως λέμε και στα σημεία που υπάρχει υγρασία. Ο θέμα είναι γενικό για όλο το νησί και πρέπει οι κτηνοτρόφοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για να σωθούν τα ζώα τους. Με την χρήση ειδικών φαρμάκωνπου θα τους γράψουν οι κτηνίατροι η ανάπτυξη των παρασίτων θα περιοριστεί" τονίζει στο ekriti.gr ο κ. Στεφανάκης.

Και εθιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων στην εφαρμογή των παρασιτοκτόνων.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κάνουν ψεκασμούς και στην περίοδο που αρμέγουν τα ζώα αλλά και στην περίοδο που δεν έχουν γάλα. Υπάρχουν φάρμακα καταλληλα και για τις δύο περιπτώσεις. Απλά όταν τα αιγοπρόβατα παράγουν γάλα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να τηρούν οπωσδήποτε τις οδηγίες για τον χρόνο αναμονής πριν αρμέξουν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψει η ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβατικές συμπεριφορές από τους κτηνοτρόφους, ολοκληρώνει ο κ. Στεφανάκης. 

Μάρα Μπέκα 

Κρήτη

Ηράκλειο

7η ΥΠΕ Κρήτης: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος που αγοράστηκε από την 7 ΥΠΕ

Παραδόθηκε σήμερα στο ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο» από την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος, σε Νοσηλευτική Μονάδα Νεογνών της Κρήτης.

Η αγορά πραγματοποιήθηκε από τον προϋπολογισμό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έπειτα από την αναγκαιότητα που εξέφρασαν οι γιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας, σε προηγούμενη επίσκεψη της Διοικήτριας στη ΜΕΝΝ.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της ΥΠΕ Κρήτης κ. Πλατάκη Μιχάλη, του Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Τερζάκη Κωνσταντίνου, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κ. Κωστάκη Ελευθερίας, του Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Λυδάκη Χάρη, της Διευθύντριας ΜΕΝ Νεογνών κ. Κοροπούλη Μαρίνας και του προσωπικού της Μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο», είναι το πρώτο νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πρώτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο θα γίνεται παστερίωση του μητρικού γάλακτος, ώστε να παρέχεται με ασφάλεια στα πρόωρα νεογνά.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που διασφαλίζει την πρόληψη από συγγενείς και απλές λοιμώξεις, διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού γάλακτος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη λειτουργία του τμήματος Νεογνών και πρόκειται να ενισχύσει το εγχείρημα της σύγχρονης Νεογνολογίας, ώστε τα πρόωρα νεογνά να τρέφονται με μητρικό γάλα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να εξασφαλίσει για τις ΜΕΝΝ των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης ανάλογη προμήθεια για ασφαλή χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα νεογνά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Εκπρόσωποι Σχολών Χορού της Κρήτης: Κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια