Κρήτη

Κρήτη: Τα ρακοκάζανα... φέρνουν αλκοτέστ ακόμη και το μεσημέρι

ρακοκάζανα

Κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, τα κρούσματα μέθης οδηγών ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση και αιτία, όπως λένε οι αρμόδιες Αρχές, είναι τα ρακοκάζανα τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο Κρήτης, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οδηγοί εντοπίζονται υπό την επήρεια αλκοόλ ακόμη και νωρίς το μεσημέρι, δεν είναι λίγες ενώ όπως διαπιστώνεται στη συνέχεια, η μέθη προέρχεται από κατανάλωση αλκοόλ σε ρακοκάζανο στο οποίο βρίσκονταν νωρίτερα. 

Για το λόγο αυτό η Τροχαία Αγίου Νικολάου, παίρνει μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία προβλέπει την εντατικοποίηση των αλκοτέστ ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα μέθης οδηγών στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα με τους οδηγούς να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στα ρακοκάζανα.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε στο ekriti ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου, Αστυνόμος Β' Πέτρος Ζερβάκης ο οποίος ανέφερε: "Έχουμε εντοπίσει που υπάρχουν ρακοκάζανα στην περιοχή μας και από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, οι έλεγχοι αλκοτέστ ακόμα και το μεσημέρι, θα ενταθούν. Αυτό αποτελεί μία προσπάθειά μας προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος εξαιτίας του αλκοόλ".

Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσσός: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 στην αίθουσα Ενορίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού και ώρες 13.00 έως 17.30 . 

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Ενορία του Αγίου Νικολάου , το 1ο , 2ο κ 5ο Δημοτικά Σχολεία , το 2ο κ 7ο Νηπιαγωγεία Ν. Αλικαρνασσού και τους Συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό τους φαγητό. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο