Κρήτη

Κρήτη: Παρέμβαση από το Υπουργείο Παιδείας για τους 12 φοιτητές

καταληψη

«Οι καταλήψεις δεν αποτελούν πειθαρχικό και εν τέλει ποινικό αδίκημα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σε σχέση με τη δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάγεται στο Ηράκλειο την προσεχή Πέμπτη. 

Η Σία Αναγνωστοπούλου ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση από την εφημερίδα ΑΥΓΗ και απάντησε επικαλούμενη την ιδιότητα της πανεπιστημιακής καθηγήτριας και κατά δεύτερον της υπουργού, ωστόσο επεσήμανε με νόημα πως οι απόψεις της θεωρεί ότι εκφράζουν συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου. 

Συγκεκριμένα η κ. Αναγνωστοπούλου είπε: «Βεβαίως και δεν θέλω από αυτή τη θέση που είμαι να εμπλακώ στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Είναι άλλο το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό όμως που θέλω να πω και από αυτή τη θέση, αλλά και ως πανεπιστημιακός, είναι ότι οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά θεωρώ και για την ηγεσία του υπουργείου».

Είναι η πρώτη επίσημη κυβερνητική θέση για το θέμα των 12 φοιτητών, που έχουν παραπεμφθεί για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας, μετά την κινητοποίησή τους στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στις 10 Οκτωβρίου 2011. Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχε κάνει δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, όταν όμως ήταν στην αντιπολίτευση, καταδικάζοντας την ποινικοποίηση του αγών των φοιτητών. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται σε επίπεδο πανεπιστημίου η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και από την πλευρά των καθηγητών, ώστε να μη ληφθεί μια απόφαση που θα βαρύνει την ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς είναι η πρώτη φορά που φοιτητές παραπέμπονται σε ποινικό δικαστήριο, για πειθαρχικό παράπτωμα, μετά την μεταπολίτευση.  

 Μάριος Διονέλλης

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Σταθερή επιλογή οι πολιτικοί γάμοι

πολιτικός γάμος

Μπορεί η πανδημία να έχει βάλει στον “πάγο” ένα μεγάλο κομμάτι από τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ωστόσο οι πολιτικοί γάμοι εξακολουθούν να τελούνται προσαρμοζόμενοι- βέβαια- στις συνθήκες covid της τρέχουσας υγειονομικής συγκυρίας.

“Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων” υπογράμμισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υποθέσεων Μαρία Καναβάκη, η οποία αναφέρθηκε και στην ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα σύμφωνα συμβίωσης στον δήμο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ Καναβάκη, κατά μέσο όρο τις τελευταίες χρονιές οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται στη Λότζια ανέρχονται στους 450, και συγκεκριμένα ήταν 422 το 2020, 441 το 2019 και 471 το 2018, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι πολιτικοί γάμοι αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή, η οποία διατηρείται και το 2021 από τα ζευγάρια που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους.

Βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι παρόντες κατά την τελετή στο δημαρχείου δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 9, μαζί και με τον αντιδήμαρχο και τον γραμματέα. Παρά τον αυστηρό αυτόν περιορισμό, εξακολουθούν να αποτελούν “λύση”, κυρίως, στις περιπτώσεις που η νύφη είναι έγκυος.

Σύμφωνο Συμβίωσης

Μια εναλλακτική, που αρχίζει να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2020 που έδωσε η αντιδήμαρχος είναι το σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Ληξιαρχείο, το 2020 τα σύμφωνα που υπογράφησαν ήταν 221, το 2018 ήταν 140 και το 2019 ήταν 213!

Πάντως, η κ Καναβάκη δεν επιβεβαιώσει περίπτωση στο Ηράκλειο όπου το σχετικό σύμφωνο υπεγράφη ανάμεσα σε ομόφυλο ζευγάρι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Νοσοκομεία Κρήτης: Αριθμός ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό!

Κρήτη - τροχαία: Περισσότεροι νεκροί φέτος παρά το lockdown!