Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αυξάνονται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε χώρους εργασίας

Image
σεξουαλική παρενόχληση
 clock 20:31 | 06/10/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε εργαζόμενες σε χώρους εργασίας. Τα περισσότερα εξ αυτών, δεν προχωρούν σε επίπεδο καταγγελίας, λόγω φόβου είτε για απόλυση, είτε για γνωστοποίηση στην τοπική κοινωνία.

Ένα από τα πολλά τέτοια περιστατικά, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στα Χανιά. Τον περασμένο Ιούνιο μια εργαζόμενη παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον εργοδότη της, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση προχώρησε σε καταγγελία.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία του Σωματείου, "στην Επιθεώρηση Εργασίας Χανίων όπου κατήγγειλε το συμβάν η εργαζόμενη, πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η καταγγέλλουσα συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του Σωματείου μας και τη δικηγόρο της, ενώ ο καταγγελλόμενος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του απαξιώντας να έρθει και αρνούμενος τα πάντα".

Οι συναντήσεις στην επιθεώρηση εργασίας κατέληξαν σε μη επίλυση των διαφορών, ενώ όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «ο εργοδότης, λίγες μέρες μετά, είχε το θράσος να στείλει εξώδικο γεμάτο ψευδείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της εργαζόμενης με σκοπό να την τρομοκρατήσει».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί όλες και όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, από θέματα μισθού, ασφάλισης και ωραρίων έως και την σεξουαλική παρενόχληση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η ανάδειξη του ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους (θέαμα, αθλητισμός, κλπ.).

Διαμορφώνεται ένα κλίμα όπου τα θύματα για πρώτη φορά βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν συναδέλφους/ προϊσταμένους/ εργοδότες για παραβιαστικές ή ακόμα και κακοποιητικές συμπεριφορές που στην έσχατη περίπτωση φτάνουν στο βιασμό.

Αντίστοιχα έχουν γίνει γνωστά και στο Σωματείο μας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε Τεχνικά Γραφεία στα Χανιά τα οποία δεν προχώρησαν σε επίπεδο επίσημης καταγγελίας λόγω του φόβου απόλυσης και γνωστοποίησης του γεγονότος σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η δική μας.

Παρόλα αυτά, τον Ιούνιο μια συνάδελφος επικοινώνησε με το Σωματείο για να καταγγείλει ότι στο χώρο εργασίας της, ο εργοδότης την παρενόχλησε σεξουαλικά, πλησιάζοντας την ξαφνικά από πίσω, πιάνοντάς την από τους ώμους και φιλώντας την στον ώμο ενώ αυτή προέβαλε αντίσταση απωθώντας τον. Η συνάδελφος την επόμενη κιόλας ημέρα προέβη σε καταγγελία στο Σωματείο και έπειτα από κάποιες ημέρες, με στήριξη από το Σωματείο, κατέθεσε καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Χανίων πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η καταγγέλλουσα συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του Σωματείου μας και τη δικηγόρο της, ενώ ο καταγγελλόμενος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του απαξιώντας να έρθει και αρνούμενος τα πάντα.

Οι συναντήσεις στην επιθεώρηση εργασίας κατέληξαν σε μη επίλυση των διαφορών, μάλιστα ο εργοδότης, λίγες μέρες μετά, είχε το θράσος να στείλει εξώδικο γεμάτο ψευδείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της εργαζόμενης με σκοπό να την τρομοκρατήσει.

Παρά τις συνθήκες απαξίωσης που βιώνουν οι περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες και ειδικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) από τις κυβερνητικές πολιτικές και τους νόμους των τελευταίων ετών (βλέπε ν. Χατζηδάκη για κατάργηση ΣΕΠΕ), η Επιθεώρηση Εργασίας υφίσταται ακόμα και μάλιστα πλέον υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας και καταγραφής των καταγγελιών για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο πανελλαδικό μητρώο του Αυτοτελούς Τμήματος του ΣΕΠΕ που έχει συσταθεί για αυτό το λόγο.

Το νομοθετικό πλαίσιο και το Σ.ΕΠ.Ε., μπορεί να καλύπτουν έστω και τυπικά τους μισθωτούς εργαζόμενους, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες του κλάδου μας ως προς τις διάφορες μορφές μαύρης, ανασφάλιστης, ελαστικοποιημένης εργασίας, η πρόσληψη της/του εργαζόμενης/ου ως «συνεργάτη» κ.α., καθιστούν συχνά τα παραπάνω δικαιώματα κενά. Τα μαχητικά εργατικά σωματεία είναι σε θέση να σε ενημερώσουν αναλυτικά για τα νόμιμα δικαιώματά σου. Η διασφάλιση και η διεύρυνση τους περνάει από την ενίσχυση των εργατικών αγώνων και συνολικά του εργατικού κινήματος.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να καταγγείλουν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, από θέματα μισθού, ασφάλισης και ωραρίων έως και την σεξουαλική παρενόχληση.

Συναδέλφισσα/συνάδελφε δεν είσαι μόνη/ος. Το σωματείο είναι εδώ να σε στηρίξει ηθικά και υλικά, θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα που θα επιλέξεις. Θα είναι δίπλα σου στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταγραφή του περιστατικού, θα είναι δίπλα σου ακόμη και αν επιλέξεις τη νομική οδό (αστικό ή ποινικό δικαστήριο για διεκδίκηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη κλπ.).

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η σχέση εργασίας μας (όποιας μορφής) δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα εργοδότη για περαιτέρω εξουσίες πάνω μας. Δεν είμαστε αναγκασμένες/οι να υπομένουμε συμπεριφορές και τρόπους που όχι μόνο δεν ταιριάζουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά δεν είναι αποδεκτές σε καμία κοινωνική δραστηριότητα.

Τονίζουμε λοιπόν, πως οι παραβιαστικές-παρενοχλητικές συμπεριφορές δεν μας βρίσκουν απλά αντίθετες/ους, αλλά μας γεμίζουν οργή, για αυτό θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας και συναδέλφου μέχρι να εξαλείψουμε αυτή τη κοινωνική γάγγραινα από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σπίτι και κάθε κοινωνικό χώρο.

Δεν θα αφήσουμε κανένα περιστατικό αναπάντητο

Διεκδικούμε αξιοπρέπεια, ασφάλεια και συναδελφικότητα σε κάθε χώρο εργασίας".

 

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Υπάρχει επάρκεια τροφίμων - Τι είναι το «καλάθι με τα 50 βασικά προϊόντα»

Κρήτη - βιασμός 21χρονης: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο κατηγορούμενοι

Ηράκλειο - αιματηρό επεισόδιο στο καφενείο: Προθεσμία για τον 50χρονο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis