Κρήτη

Κρήτη: Αναζητούν σχέδιο για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών

προσφυγες μεταναστες.jpg

Το "μερίδιο" της Κρήτης από τον συνολικό αριθμό των 20.000 μεταναστών και προσφύγων που πρόκειται να μεταφερθούν από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί, απασχολούν έντονα τους τοπικούς φορείς. Το ekriti.gr επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους που υπάρχουν στο "τραπέζι" για το προσφυγικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία και τις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων μέχρι στιγμής.

Η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι του νησιού τηρούν στάση αναμονής, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να "τρέξουν" τις σχετικές διαδικασίες, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό. Οι συνεννοήσεις θα γίνουν - κατά κύριο λόγο - με δύο υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου που θα εμπλακούν. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η μεταφορά των 20.000 ατόμων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα τις επόμενες 40 περίπου ημέρες.

Τα δεδομένα σε πανελλαδικό επίπεδο
Όλα θα ξεκαθαρίσουν με το σχετικό νομοσχέδιο για το καθεστώς παροχής ασύλου και τη συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 στη Βουλή, όμως από τη χθεσινή ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα:

1) Όλοι οι Δήμοι της ηπειρωτικής χώρας  θα έχουν εμπλοκή. Οι ΟΤΑ, στο σύνολό τους, θα αναλάβουν (σύμφωνα με τον υπουργό) να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όπου οι αριθμοί των αλλοδαπών δημιουργούν ακόμα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

2) Αποκλείονται τα πρώην στρατόπεδα ως χώροι φιλοξενίας. Ο λόγος είναι διττός: Πρώτον, μιλάμε για χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις υποδομές (νερό, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι έχουν υποστεί ...πλιάτσικο, με συνέπεια να απαιτείται πολύ χρήμα και πολύς χρόνος για να έρθουν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ούτε το ένα (χρήμα) ούτε το άλλο (χρόνος) υπάρχουν, καθώς όπως προκύπτει υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.
Επίσης, σε χώρους πρώην στρατοπέδων ή κλειστών δομών άλλου τύπου, μπορεί ευκολότερα να εμφανιστούν φαινόμενα "γκετοποίησης", κάτι που θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα και θα ενισχύσει - ή θα πυροδοτήσει όπου δεν υπάρχουν - τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Όσο για τις πληροφορίες που ήθελαν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ενεργά στρατόπεδα (για την Κρήτη είχε ακουστεί το στρατόπεδο του Ρεθύμνου) αυτές έχουν ήδη διαψευστεί, αν και ποτέ δεν είχαν ουσιαστική βάση, καθώς είναι αδιανόητο να μπουν οι αλλοδαποί αυτοί σε χώρους όπου υπάρχουν όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρίσιμα υλικά...

3) Αναζητούνται ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα για την στέγαση 10.000 προσφύγων - μεταναστών. Εδώ το θέμα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή (το τι ισχύει στην Κρήτη θα το δούμε παρακάτω) αν και οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων ενημερώνονται ήδη πως η εγκατάσταση θα πληρωθεί ανάλογα, άρα το οικονομικό ζήτημα είναι ένα από τα "κλειδιά" της όλης υπόθεσης. 

4) Οι υπόλοιποι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκατασταθούν σε βιομηχανικές ζώνες. Το σκεπτικό του αρμόδιου υπουργείου είναι πως στις περιοχές αυτές υπάρχουν οι βασικές υποδομές όπως νερό, αποχέτευση και ρεύμα, ενώ θα κατασκευαστούν ειδικοί χώροι (τολ, κοντέινερς κλπ) για την διαμονή των αλλοδαπών.

Ο ρόλος της Κρήτης - Οι συζητήσεις των αιρετών
Η Κρήτη ως τόπος μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις προσφυγικές ροές, είναι δεδομένο πως συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο. Στην συνάντηση που είχε γίνει στην Αθήνα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των περιφερειαρχών όλης της χώρας (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης) παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προς τους αιρετούς.

Ακόμα, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει να κάνει με την οργανωμένη φιλοξενία παιδιών και εφήβων, μπήκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στο νησί της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία είχε αναλυτικές συζητήσεις με τους αιρετούς - και όχι μόνο.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Οργάνου, όταν και απαντήθηκε η ερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος ζητούσε σχετική ενημέρωση για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τις σχετικές επίσημες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο (νομοσχέδιο) αν και ήδη έχουν γίνει σχετικές προετοιμασίες και συζητήσεις. Φορέας υλοποίησης του όποιου προγράμματος επιλεγεί θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - η Αναπτυξιακή Κρήτης, η οποία θα αναλάβει να "τρέξει" τις σχετικές διαδικασίες.

Σε επίπεδο ΟΤΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να προγραμματιστεί σύσκεψη μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) προκειμένου οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης να συζητήσουν και να συνεργαστούν πάνω στο ζήτημα αυτό, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις. Από την πλευρά των Δήμων, υπάρχουν περιπτώσεις αιρετών που εμφανίζονται αρνητικοί σε ότι έχει να κάνει με μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε δομές τύπου hot spot (αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πιθανότητες) ενώ υπάρχει άλλη αντιμετώπιση όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων διάσπαρτα σε σπίτια που θα ενοικιαστούν.

Επίσης, εντοπίζονται αποκλίσεις στην αντιμετώπιση του ζητήματος όταν μιλάμε για τους τέσσερις μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων του νησιού και διαφορετικά δεδομένα όταν μιλάμε για τους δήμους της ενδοχώρας. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθηθεί το "μοντέλο" της διασποράς των προσφύγων - μεταναστών σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό, όπως έγινε με επιτυχία στο παρελθόν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και αυτή τη φορά, όπως άλλωστε τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τους Ξενοδόχους και την διάθεση μονάδων και καταλυμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν με εκπροσώπους του κλάδου ανά το νησί καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις, καθώς θεωρούν πως θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Βέβαια, στο συγκεκριμένο ζήτημα (όπως είπαμε και παραπάνω) σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα οικονομικά δεδομένα...

Τέλος να σημειώσουμε πως μετά την χθεσινή αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη για φιλοξενία των αλλοδαπών μέσα σε βιομηχανικές ζώνες, το ...μυαλό πολλών πήγε και στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου ή άλλων αντίστοιχων χώρων, αν και μέχρι και χθες βράδυ οι τοπικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν γνώριζαν το παραμικρό, ούτε και έδιναν πολλές πιθανότητες στην επιλογή αυτής της λύσης για την περιοχή μας.

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κυκλοφορούσε με κλεμμένο ΙΧ στο Γάζι

κλεμμένο ιχ

Να κάνει βόλτες με το κλεμμένο αυτοκίνητο, συνελήφθη ένας άνδρας στο Γάζι, από τους αστυνομικούς του ΑΤ Μαλεβιζίου.

Πρόκειται για έναν 40χρονο ο οποίος διαμένει στη Χερσόνησο και ο οποίος, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στους αστυνομικούς που έκαναν περιπολία.

Κατά τον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν τρεις συσκευές κινητών τηλεφώνων, εκατόν πενήντα τρία (153) δισκία για τα οποία δεν έφεραν την απαιτουμένη ιατρική συνταγή και χρεωστική κάρτα τράπεζας

Από την προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου, προέκυψε ότι ο 40χρονος είχε διαπράξει τρεις κλοπές στο Ηράκλειο αφαιρώντας τα παραπάνω αντικείμενα τα οποία  αποδόθηκαν στους ιδιόκτητες τους και είχε χρησιμοποιήσει την αφαιρεθείσα χρεωστική κάρτα τράπεζας για αγορές  ύψους 70 ευρώ.   

Επίσης το ΙΧΕ αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου. 

(φωτογραφία αρχείου)

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τσάκωσαν άμεσα τους δύο νεαρούς στο κέντρο

Ηράκλειο: Έκαναν σεξ μέσα στο αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν!

 

ESPA BANNER