Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ψήφισμα για την τουρκική εισβολή στη Συρία - Για εθνοκάθαρση μίλησε ο Λαμπρινός

τουρκια συρια κουρδοι.jpg

Ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία .κλήθηκε να το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υπό το βάρος των εξελίξεων και της σφαγής των Κούρδων από τα τουρκικά στρατεύματα και τις ισλαμιστικές οργανώσεις που συμμαχούν μαζί τους.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συζήτησης, ο επικεφαλής της παράταξης "Σύμπραξη Δημοτών Ηρακλείου" κ. Πέτρος Ινιωτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ζητώντας να εκδοθεί ψήφισμα από το Σώμα.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε να έρθει σε ...επόμενη συνεδρίαση το ψήφισμα και να ψηφιστεί, τηρώντας το γράμμα του κανονισμού αλλά εβρισκόμενος προφανώς εκτός πνεύματος, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι όποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνονται άμεσα.

Δημοτικοί Σύμβουλοι αντέδρασαν και ζήτησαν να γίνει άμεσα η έκδοση του ψηφίσματος, ενώ ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης ανέλαβε την άμεση σύνταξη του κειμένου. Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος σε παρέμβασή του τόνισε πως το ψήφισμα πρέπει να εκδοθεί άμεσα καθώς "την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μην υπάρχουν Κούρδοι" όπως σημείωσε με νόημα, κάνοντας λόγο για εθνοκάθαρση σε βάρος του κουρδικού λαού από τους Τούρκους.

Οι ...αμερικανικές βάσεις και το προσφυγικό
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλαν στη συζήτηση το θέμα της παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στην Κρήτη και στην Ελλάδα (προφανώς και δεν έχει καμία σχέση το θέμα αυτό με το ψήφισμα για την τουρκική εισβολή) αλλά των πρόσφατων εξελίξεων σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και την επίσκεψη της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Ηράκλειο και τις επαφές που είχε με τους δημάρχους.

Ο κ. Λαμπρινός τόνισε πως ο Δήμος Ηρακλείου θα ακολουθήσει τα βήματα της επιτυχημένης διαχείρισης του κρίσιμου ζητήματος της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων όπως αυτή πραγματοποιήθηκε το 2017. Δηλαδή, οι έφηβοι και τα παιδιά που θα έρθουν στο Ηράκλειο θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και όχι σε άλλου τύπου δομές.

Γιώργος Λαμπράκης

Ελλάδα

Νέες NAVTEX από την Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

τουρκικά πλοία

Tρεις νέες NAVTEV εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία για ασκήσεις το χρονικό διάστημα από 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι δύο από τις νέες NAVTEX είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του  Καστελόριζου.

Οι δυο ασκήσεις αφορούν σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της γειτονικής χώρας, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης.

Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.

Στο μεταξύ η Ελλάδα επέδωσε στην Άγκυρα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρεται, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.