Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνέδριο ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα: Στο επίκεντρο η οικονομική ασφυξία και η υποστελέχωση των Δήμων

χρεη δημων
 clock 20:13 | 03/11/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Με τα οικονομικά ζητήματα να δεσπόζουν στο προσκήνιο ανοίγει η αυλαία του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα την ερχόμενη Πέμπτη με τους Δημάρχους να θέτουν ακόμα και ζητήματα κινητοποιήσεων μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί αδιάλειπτα ο «κόφτης» στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων που είχε ενεργοποιηθεί από την περίοδο των μνημονίων με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα η αυτοδιοίκηση να στερείται χρηματοδοτήσεις  σε ποσοστό 60%.

Την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί κατακόρυφα το  λειτουργικό κόστος των Δήμων, όπως άλλωστε έχει τεκμηριωθεί και από τη μελέτη που εκπονήθηκε από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, από την οποία προκύπτει η ανάγκη για κατακόρυφη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους. Με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το λειτουργικό κόστος των δήμων διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ,  σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2025, ενώ οι πόροι που έλαβαν ανήλθαν μόλις στα 2,9 δισ. ευρώ. Ξεχωριστό κεφάλαιο για τους Δήμους είναι η αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, το οποίο τους έχει γονατίσει οικονομικά και στο πλαίσιο αυτό ζητούν  ευνοϊκότερη τιμολόγηση, λόγω και του κοινωφελούς χαρακτήρα των υπηρεσιών τους.

Παράλληλα προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με νέο προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ οι ελλείψεις, με βάση τα οργανογράμματα των δήμων, φτάνουν στο 48% έως 50%, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περίπου 4.800 προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί για το 2027 δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό είναι ξεκάθαρο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να έχουν ρόλο και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η ενεργειακή αυτάρκεια, η πολιτική προστασία και η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας, η στέγαση και το τοπικό κοινωνικό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη για το Κογκρέσο, τα σχέδια Τραμπ και η αντεπίθεση που ετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί

Το «καμπανάκι» της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για τις ΜΚΟ: Γιατί δεν είχε γίνει έλεγχος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis