Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της μεταφοράς μεταναστών στην Κρήτη

μετανάστες

Το θέμα της μεταφοράς μεταναστών - προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου που ασφυκτιούν προς την ηπειρωτική χώρα και τον ρόλο που ενδεχομένως θα διαδραματίσει η Κρήτη, αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης.

Όπως είναι γνωστό, μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, η ενδοχώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό μεταναστών, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά, καθώς μετά την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις είναι εκρηκτική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Μόρια, στη Μυτιλήνη.

Επίσης, στα σενάρια για για τον τόπο που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε επίπεδο Κρήτης, ακούγεται το στρατόπεδο του Ρεθύμνου, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.

Η ερώτηση του κ. Λεονταράκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Ηράκλειο, 1 Οκτωβρίου 2019
Προς:
1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρο.
2. Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

                                                   
Θέμα: «Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για τυχών δημιουργία Δομών φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών»
 
Κύριε Περιφερειάρχη,
Πρόσφατα σε Αθηναϊκά μέσα δημοσιεύτηκε πως υπήρξε συνάντηση των Δεκατριών Περιφερειαρχών της χώρας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ήταν η δημιουργία Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την αποσυμφόρηση των νησιών του Β.Α Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα εν λόγο δημοσιεύματα υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων των Περιφερειαρχών για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας ή για την υπόδειξη από μεριάς του Υπουργείου του τρόπου διαχείρισης του ζητήματος σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.
Εν συνεχεία της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επιβεβαίωσε την «συμφωνία» (κατά τα λεγόμενα του ιδίου) με τους Περιφερειάρχες, τονίζοντας μάλιστα πως δεν ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση οι Αντιδράσεις των Κατοίκων γενικότερα.
 
Στα πλαίσια Αλληλεγγύης προς τα νησιά που πλήττονται αλλά με κριτήρια, να γίνει συζήτηση κατά πόσο και με ποιό τρόπο η Κρήτη θα μπορούσε να συνδράμει.
 
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώ:
 
1. Υπήρξε συνάντηση των Δεκατριών Περιφερειαρχών με τον Υπουργό και αν Ναι, τι αποφασίστηκε που να αφορά την Κρήτη;
2. Προτίθεστε σε ένα από τα επόμενα Περιφερειακά Συμβούλια, αν υπάρξουν εξελίξεις που αφορούν την Περιφέρεια, να γίνει ενδελεχή ενημέρωση του Σώματος και κατ επέκταση ολόκληρης της Κρήτης;
3. Σας έθεσαν υπόψιν σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δομές Φιλοξενίας;
4. Ποιος είναι αυτός ο φορέας που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα;

Λεονταράκης Γιάννης  Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ηρακλείου.

Κρήτη

Χανιά

Χανιά: «Ξαναγυρίζουν» οι δείκτες του ρολογιού του δημοτικού κήπου

Ρολόι Χανιά

Μέσα στο 2020 αναμένεται να «ξαναγυρίσουν» οι δείκτες στο ρολόι του δημοτικού κήπου των Χανίων που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς για την πόλη.

Μετά από πολλά χρόνια όταν και κρίθηκε ότι το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση, ολοκληρώνονται σταδιακά και εν μέσω εμποδίων οι εργασίες για την διάσωση του από τον ανάδοχο εργολάβο.

Χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τέσσερεις δήμαρχοι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αείμνηστος Μανώλης Σκουλάκης, ο Αναστάσιος Βάμβουκας και ο νυν Παναγιώτης Σημανδηράκης για να φθάσουμε στο τωρινό αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια για να διασωθεί το μνημείο ξεκίνησε το 2009 επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρδιδάκη και συνεχίσθηκε από τον αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη

Η διάσωση του είχε να «αντιμετωπίσει» μια σειρά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.

Τελικά δέκα χρόνια μετά, την 1η Απριλίου 2019, υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Αναστάσιο Βάμβουκα η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του ρολογιού με τελικό προϋπολογισμό μέσω ΕΣΠΑ τις 257,1 χιλιάδες ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Ξανθουδάκης, «η προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου ήταν μακρά.

Χρειάστηκαν δεκάδες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες, ενώ στην πορεία προέκυψαν και τεχνικά ζητήματα που επέβαλαν αναθεώρηση μέρους των αρχικών μελετών.

Για παράδειγμα κρίθηκε ότι για το πάνω μέρος του μνημείου έπρεπε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη και να επιλεγούν σύγχρονα υλικά και τεχνικές που θα δώσουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα».

Η αρχική προθεσμία περαίωσης του έργου από τη σύμβαση οριζόταν σε δώδεκα μήνες από την έναρξη των εργασιών και έληγε την 1η Απριλίου 2020.

Ωστόσο λόγω της πανδημίας, αλλά και του γεγονότος ότι απαιτήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες που έπρεπε να εγκριθούν από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, δόθηκαν παρατάσεις στον ανάδοχο εργολάβο που πλέον πρέπει να παραδώσει το έργο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά νεώτερα μνημεία της πόλης, ωστόσο είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές και η ανάγκη για την αποκατάσταση του ήταν επιτακτική.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση περιελάμβαναν ενίσχυση των θεμελίων εσωτερικά του ρολογιού, στατική ενίσχυση του κορμού του πύργου και του εσωτερικού χαλαρού - αργού τμήματος της λιθοδομής, εκτεταμένη επισκευή του άνω τμήματος του ρολογιού, δημιουργία νέων μεταλλικών εσωτερικών δαπέδων και κλίμακας, αντικατάσταση του μηχανισμού του ρολογιού, εγκατάσταση αποχέτευσης όμβριων του τρούλου του ρολογιού, τοποθέτηση φωτισμού ανάδειξης του μνημείου και επισκευή της βόρειας όψης της οθόνης του παρακείμενου κινηματογράφου.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί και ήδη με την έγκριση επιπλέον ποσού, ανατέθηκαν στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και οι συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν τη συντήρηση των τεσσάρων ωρολογιακών δίσκων και του μεταλλικού παταριού για τη στήριξη των μηχανισμών του ρολογιού που πρέπει όπως αναφέρει η απόφαση ανάθεσης, να εκτελεσθούν παράλληλα και πριν από την ολοκλήρωση του έργου της συνολικής αποκατάστασής του

Το ρολόι του κήπου άρχισε να χτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Αποτελείται από τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη, που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο.

Για το κτίσιμο του ρολογιού του χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία Λενταριανών και Χαλέπας και ποταμίσια άμμος. Τα σχέδια του ρολογιού έγιναν από τον μηχανικό Δ. Κολλάρο