Κρήτη

Ηράκλειο: Τα πρώτα ..."χελιδονάκια" φτάνουν στις 3 Απριλίου

ηράκλειο τουρίστες

Στις 3 Απριλίου ανοίγει η αυλαία της νέας τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, με τα πρώτα ‘’χελιδόνια’’ του τουρισμού να αναμένεται να καταφθάσουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Παράγοντες του τουρισμού δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τουριστική κίνηση με το βλέμμα τους στραμμένο  στην ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι χώρες αυτές αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλο μεγάλο αριθμό παραδοσιακών πελατών της Ελλάδας.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται για την νέα τουριστική σεζόν εμφανίζονται και οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης που περιμένουν και τυπικά τη νέα περίοδο να ανοίξει την αυλαία της επίσημα στις 3 Απριλίου με την προσγείωση στο αεροδρόμιο ‘’Νίκος Καζαντζάκης’’ του Ηρακλείου.

Οι πρώτοι που θα κάνουν "ποδαρικό"  είναι  τουρίστες από την Αλβανία.
 

Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα ρεκόρ αφίξεων των προηγουμένων ετών, τη διαφαινόμενη επιβράδυνση στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit που επηρεάζει τη βρετανική αγορά, οι τουριστικές εταιρίες προβλέπουν πως θα υπάρχει μικρή μονοψήφια αύξηση στον αριθμό επισκεπτών της τάξεως του 2-3 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι.
 
Τροχοπέδη για την κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών σε επίπεδο Ελλάδος μετά τη συνεχή ανοδική πορεία των τελευταίων 6 ετών αποτελεί φέτος  η επάνοδος της Τουρκίας που είναι από τους βασικότερους ανταγωνιστές των ελληνικών προορισμών, για την οποία ανησυχεί και η Ισπανία, οι επιπτώσεις στη βρετανική αγορά- που μαζί με τη γερμανική είναι ο βασικός τροφοδότης τουριστών για την Ελλάδα- λόγω του Brexit, αλλά και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, σε συνδυασμό με το φόρο στη διανυκτέρευση που ήρθε για να μείνει και το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα η κίνηση που εξετάζει η Τουρκία να δέχεται Ρώσους τουρίστες χωρίς βίζα, προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον ελληνικό τουρισμό.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης στο Ηράκλειο μέχρι στιγμής καταγράφεται ελάχιστη μείωση των προγραμματισμένων κρατήσεων που προσεγγίζει το 1%.
Στα Χανιά, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 14%, με το σύνδεσμο να υπογραμμίζει πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι φέτος το φαινόμενο ων κρατήσεων “last minute” θα πάρει διαστάσεις στην καθημερινή πρακτική των κρητικών τουριστικών επιχειρήσεων.
 
Σε όλη την Κρήτη πάντως  ο τουριστικός κλάδος έχει προβεί ήδη από τους προηγούμενες μήνες σε συντονισμένες ενέργειες τόνωσης του τουριστικού προϊόντος  για προσέλκυση οικονομικά πιο εύρωστων επισκεπτών, ιδιαίτερα στην αρχή και τη λήξη της σεζόν.

Μάνος Τριγώνης

 

Κρήτη

Τα θέματα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη στη συνάντηση Κατσαρή - Αρναουτάκη

Ρομά Κατσαρής Αρναουτάκης

Τα θέματα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη και την λειτουργία του συλλόγου τους, έκανε γνωστά σε επίσκεψη του στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Θανάσης Κατσαρής.

Στη συνάντηση πού έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Πρόεδρος, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την οργάνωση, λειτουργία,τους στόχους του Παγκρήτιου συλλόγου Ελλήνων Ρομά και για τις ενέργειες τους με αφορμή τις συνθήκες διαβίωσης τους. 

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την συνάντηση, αλλά και για την ανταπόκριση του στην στήριξη της λειτουργίας του Παγκρήτιου συλλόγου, αλλά και για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του στην κοινωνική ομάδα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Ηρακλείου: Τηλεδιάσκεψη για τα θέματα των Ρομά στο Ηράκλειο

Ρομά ξυλοκόπησαν αστυνομικούς - Τους πέταξαν μέχρι και καρέκλες

"Οικονομικές Επιπτώσεις από την Πανδημία COVID-19 στην Κρήτη"