Κρήτη

Ηράκλειο: "Αγκάθι" τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

εγκαταλελειμμένο

"Αγκάθι" τόσο για τη Δημοτική Αστυνομία στο Ηράκλειο όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Εκτός του ότι καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης (που στις μέρες μας είναι δυσεύρετες) αποτελούν πολλές φορές και εστία μόλυνσης καθώς μέσα σε αυτά φωλιάζουν μέχρι και ποντικοί.

Εγκαταταλελειμμένο θεωρείται ένα αυτοκίνητο το οποίο παραμένει για περισσότερο από 30 ημέρες σταθμευμένο σε δρόμο που δεν επιτρέπεται η στάθμευση και 90 ημέρες σε δρόμο που επιτρέπεται η στάθμευση.

Σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής Αστυνομίας, η κατάσταση είναι επιβαβρυμένη κι αυτό οφείλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, στην οικονομική δυσχέρεια των ιδιοκτητών τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταθέτουν τις πινακίδες μη ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους (πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ασφάλειας, καυσίμων και γενικότερα ότι περιλαμβάνει η συντήρηση του οχήματος).

Είναι χαρακρητιστικό ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο, καταγράφουν σε εβδομαδιαία βάση, τουλάχιστον 40 περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Δημοτικής Αστυνομίας, Βούλα Πλατάκη, το 2017, στο Ηράκλειο χαρακtηρίστηκαν ως εγκαταλελειμμένα, συνολικά 607 αυτοκίνητα ενώ φέτος, μέχρι τις 27 Μαρτίου, ο αριθμός αυτός φτάνει τα 204. Από τα 607 που καταγράφηκαν πέρσι, απομακρύνθηκαν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα 120 ενώ τα υπόλοιπα ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, τα απομάκρυναν οι ιδιοκτήτες τους μετά από σχετική εημέρωση της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Δημοτική Αστυνομία στο Ηράκλειο. Δεν είναι σωστό να εγκαταλείπονται στους δρόμους και να καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης, ήταν το σχόλιο της Διευθύντριας της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Γ.Π.

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)