Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Πρόστιμα κάπνισμα

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 1988 με σκοπό την ενίσχυση της επίγνωσης σχετικά με την επιδημία του καπνίσματος και τις απειλές που ενέχει για τη Δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η Περιφέρεια Κρήτης και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τοπικούς επιστημονικούς φορείς και συλλόγους, στηρίζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, τις δομές και τα δίκτυα υποστήριξης των ατόμων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Η ανάπτυξη προγραμμάτων και πολιτικών περιορισμού και ελέγχου του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που σχετίζονται με το κάπνισμα και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, ως αρμόδιες αρχές, ελέγχουν αδιαλείπτως την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας, σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Το φετινό μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ: «Παίρνουμε μια απόφαση ζωής. Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε το κάπνισμα. Προστατεύουμε την υγεία και την ίδια μας τη ζωή».

Ο Π.Ο.Υ. για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, με μήνυμα «Δέσμευση στη Διακοπή», μέσα από μια εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης και υποστήριξης, καλεί τους καπνιστές σε όλο τον κόσμο να πάρουν μια σημαντική απόφαση για την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή και να δεσμευτούν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2021
Η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2021

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ 65.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της παθητικής έκθεσής τους στο κάπνισμα. Ταυτόχρονα, πολύ γρήγορα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέστη σαφές ότι οι καπνιστές διατρέχουν έως και 50% πιο αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση από την COVID-19 ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. πάνω από το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίων καπνιστών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες και τα κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης της διακοπής του καπνίσματος, γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και των αυξημένων αναγκών φροντίδας και νοσηλείας που προκάλεσε. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες και τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ειδησεις σημερα 

Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου: Τα δρομολόγια που ισχύουν από την 1η Ιουνίου

Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ: Όχι στη διαίρεση των εργαζομένων

Κορωνοϊός - Ιεράπετρα: Rapid test στο Μύρτο από τον ΕΟΔΥ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρ'ολίγον πνιγμός σε πισίνα ξενοδοχείου

Τραγωδία: Πατέρας και τα δυο παιδιά του πνίγηκαν σε πισίνα.jpg

Συναγερμός έχει σημάνει σε γνωστό ξενοδοχείο στην περιοχή της Αμμουδάρας, για περιστατικό παρ'ολίγον πνιγμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, μια ελληνοαμερικανίδα 66 ετών, ανασύρθηκε από την πισίνα του ξενοδοχείου, έχοντας πιει μεγάλη ποσότητα νερού, ωστόσο έχει τις αισθήσεις της αν και αναπνέει με δυσκολία.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τη γυναίκα και τη μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με υποστηρικτική συσκευή παροχής οξυγόνου bipap.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Αποκαρδιωτική η εικόνα του πάρκου - Βάνδαλοι ξήλωσαν τα παγκάκια!

Ηράκλειο: 5 νέες συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Κρήτη: Λουκέτο σε δύο μπαρ για όρθιους πελάτες