Κρήτη

Εντυπωσιασμένη από τα Κρητικά υφαντά η Ντόρα Μπακογιάννη

yfanta.jpg

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο έπεσε η αυλαία της διήμερης εκδήλωσης με τίτλo “Τα Κρητικά υφαντά και η εξέλιξη τους” που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Το διήμερο της παραδοσιακής τέχνης των Κρητικών γιαγιάδων στη νέα του μορφή από νέες και ταλαντούχες υφάντρες που παρουσίασαν μια νέα προοπτική στη γυναικεία μόδα μαζί με σειρά αξεσουάρ με κοινό σημείο αναφοράς και έμπνευσης, κέρδισε τις εντυπώσεις όλων όσων επισκέφθηκαν την έκθεση και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Ξεχωριστή επίσκεψη και παρουσία στην έκθεση ήταν της Βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη η οποία γνώριζε τα υφαντά αλλά εντυπωσιάστηκε από την εξέλιξη και τη μορφή που επιχειρούν να της δώσουν τα μέλη του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

Η κ. Μπακογιάννη ξεναγήθηκε στην έκθεση από την πρόεδρο του συλλόγου Μαρία Πιτσικάκη και την αντιπρόεδρο Εβελίνα Μπάκιντα και εξέφρασε τη στήριξη της στις μελλοντικές πρωτοβουλίες του συλλόγου.

Στο χώρο της έκθεσης βρέθηκε και φωτογραφήθηκε με τα μέλη του συλλόγου και η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

Η διήμερη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης τα πλαίσια της έκθεσης που πραγματοποιεί φέτος το Ίδρυμα με θέμα: “Ελληνική Μόδα: 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας”.

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Μαρία Πιτσικάκη δήλωσε: “Την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ελληνικό ΚόσμοΚέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζοντος Ελληνισμού, την ΕΕΔΕΓΕ, τον Αρχιτέκτονα Ιστορικό Κώστα Καζαμιάκη, την κ. Μαριλέν Βιτυνιίδου
δου, τον κ. Μανώλη Πατερακη και το συγκρότημα από την Ομοσπονδία Κρητικων Σωματείων, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αρετούσα, το Office Louka Petraki, bloomdesing τις Μινωικές Γραμμές και τους χορηγούς για τα κεράσματα”.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις

*Μουσικοχορευτική εκδήλωση με δρώμενο από τον Ερωτόκριτο, πλαισιωμένο με Κρητική μουσική και χορό.

*Ομιλία με θέμα των Ερωτόκριτο, το τραγουδιστικό ερωτικό ποίημα της Κρήτης από τον Κ.Ν.Μ Καζαμιάκη, Αρχιτέκτων, Ιστορικό Αρχιτεκτονικής και Ιστορικό Τέχνης.

Κρήτη

Οι Γάλλοι σπεύδουν για έρευνες στην Κρήτη

γαλλικές φρεγάτες

Ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο στέλνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι επισπεύδουν τις έρευνες στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο της Total με επικεφαλής τον Μπερνάρ Κλεμάν, αντιπρόεδρο του τμήματος Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας, και εξέφρασε στις ελληνικές Αρχές την πρόθεση να δρομολογηθούν άμεσα οι έρευνες. Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε πληροφορίες από γαλλικές πηγές, ενισχύεται και η παρουσία του γαλλικού πολεµικού ναυτικού στην περιοχή.

Οι περιπολίες γαλλικών φρεγατών στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Κύπρου πυκνώνουν, ενώ πρόθεση και των Γάλλων είναι αυτή η ναυτική παρουσία να αποκτήσει µόνιµο χαρακτήρα µέσω της αµυντικής συµφωνίας που δροµολογείται ανάµεσα στις δύο χώρες. Η επίσπευση των ερευνών νοτίως της Κρήτης αποτελεί τη δεύτερη γαλλική προειδοποίηση προς την Αγκυρα, µετά τις τουρκικές ανακοινώσεις για αδειοδότηση οικοπέδων µέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το επεισόδιο µε τη γαλλική φρεγάτα «Κουρµπέ».

Η πρώτη ήταν, στις αρχές Ιουλίου, η απόφαση να αποσταλεί και να ελλιµενιστεί το πλοίο-γεωτρύπανο της Total «Torgsten Explorer» -συνοδεία µιας γαλλικής φρεγάτας στο λιµάνι της Λάρνακας. Οι γεωτρήσεις της Total στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προγραµµατισµένες για το 2021.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ανησυχούν για το ενδεχόµενο θερµού επεισοδίου και έχουν υποσχεθεί στην Αθήνα ότι θα τη στηρίξουν. Γι’ αυτό και τη συµφωνία για την αγορά δύο φρεγατών τύπου «Belhara» που θα δώσουν υπεροπλία στο Πολεµικό Ναυτικό θα συνοδεύει και διµερής αµυντική συµφωνία ανάµεσα στις δύο χώρες, η οποία θα προβλέπει τη µόνιµη παρουσία και στάθµευση του γαλλικού πολεµικού ναυτικού στην περιοχή.