Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Όχι" στις γιγάντιες ανεμογεννήτριες λέει το οροπέδιο Λασιθίου

ανεμογεννήτριες
 clock 20:11 | 18/11/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κατέθεσε συμβολικά στις 17 Νοεμβρίου 2021 τις ενστάσεις για την ακύρωση των αδειών για την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο Οροπέδιο Λασιθίου που θα καταστρέψουν το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής.

Η τοποθέτηση των 50+ γιγάντιων ανεμογεννητριών, ύψους άνω των 140 μέτρων στην είσοδο και περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και στο σύνολο του μυθολογικού όρους της Δίκτης, βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον (το έργο χωροθετείται εντός της περιοχής Natura 2000 «GR4320002 - Δίκτη»), το πολιτιστικό περιβάλλον και το ανθρωπογενές περιβάλλον και βλάπτει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο το δικαίωμά του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.

Αρκετά από τα είδη χλωρίδας που καταγράφονται στη Δίκτη βρίσκονται αποκλειστικά στα βουνά της περιοχής, όπως ο περίφημος αυθεντικός Δίκταμος (Έρωντας).

Τα ενδιαιτήματα της περιοχής είναι πολύ σημαντικά. Παράδειγμα αποτελούν ο γυπαετός, το όρνιο, ο χρυσαετός, το χρυσογέρακο, η κοκκινοκαλιακούδα, ο γερακαετός και ο σπιζαετός αλλά ακόμα και πελαργοί. Επιπλέον, παρέχει υδατικούς πόρους στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη (που υδρεύεται το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος).

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνιστά οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης.

Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ!) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος με συνέπεια η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής,αρχαία,ιστορικά μονοπάτια και μητάτα. Τα 2 τελευταία χρόνια αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια πελαργών.

Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.

Η προχειρότητα της χωροθέτησης και του μη σεβασμού στο πολιτιστικό απόθεμα και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης διαφαίνεται πλήρως και με την τοποθέτηση από ξένες εταιρείες ανεμογεννητριών ακόμα και πάνω από το ιερό μυθολογικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία. Το Δικταίο Άντρο είναι μετά την Κνωσό ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη. Κάθε χρόνο φιλοξενεί 200.000 τουρίστες.

Το Καρφί Μινωικό Ιερό κορυφής. Εκεί, Μινωίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν το 1200 Πχ.

Το Σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους. Πρόκειται για το περίφημο ταφικό σπήλαιο που στοιχειοθέτησε την Μινωική  καταγωγή των σύγχρονων Κρητικών με την συγκριτική μελέτη DNA των αρχαίων και σύγχρονων Κρητικών.

Το Σπήλαιο Τράπεζας, γνωστό κι ως Κρόνιο Σπήλαιο, βρίσκεται στο Τζερμιάδων.

Άλλωστε με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη έχουν ήδη ξεκινήσει νέες αρχαιολογικές έρευνες  με αναμενόμενα σπουδαία ευρήματα.

Έτσι η αδειοδότηση θα μετατρέψει ένα φυσικό παράδεισο σε βιομηχανική ζώνη και είναι παράνομη επειδή:

Το Δίκτυο της Κρήτης είναι ήδη κορεσμένο, όπως περιγράφεται και με την ΡΑΕ 96/2007 απόφαση της ίδιας της ΡΑΕ.

Το έργο πλέον υλοποιείται χωρίς την υποχρέωση πρόβλεψης υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Το έργο επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη και δεν μπορεί  να μετατραπεί όλο το νησί σε μια μπαταρία της Ευρώπης που θα πεταχθεί στα σκουπίδια μετά από λίγα χρόνια, όταν λήξει η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών, μετατρέποντας ένα εξαίρετο φυσικό τοπίο σε μολυσμένο σκουπιδότοπο με ανενεργά γιγάντια κουφάρια.

Επίσης από το 2016, το θέμα ουδέποτε εισήχθη προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και δεν έχει εκδοθεί Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

«Είμαστε υπέρ των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με ανθρώπινο μέτρο και περιβαλλοντικό πρόσημο. Γι’ αυτό έχουμε ήδη μελετήσει και δοκιμάσει πιλοτικά, την μετεξέλιξη του παραδοσιακού Λασιθιώτικου ανεμόμυλου σε σύγχρονο ενεργειακό ανεμόμυλο μικρής κλίμακας με παραγωγή από Κρητικά χέρια, και αρμονία με το περιβάλλον, ώστε να κερδίζουν όλοι οι κάτοικοι μιας κοινότητας και όχι ξένα συμφέροντα. Το όραμά μας είναι, στο μέλλον, ο κάθε ένας μας, να διαθέτει τον δικό του μικρό ενεργειακό ανεμόμυλο Λασιθιώτικου τύπου, κερδίζοντας το κάθε νοικοκυριό, όχι καταστρέφοντας αλλά αναβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, όπως οι Λασιθιώτες προγονοί μας που ήταν οι πρωτοπόροι του πρώτου και μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του κόσμου.» αναφέρει για το θέμα ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis