Κρήτη

Λασίθι

Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στην Ιεράπετρα

kalantzakis-ergo-ydreyshs_2.jpg

Υπογράφηκε στον Δήμο Ιεράπετρας μεταξύ του Δημάρχου, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη και του αναδόχου εργολάβου, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Πέτρου Μαστοράκη και του Διευθυντή Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης κ. Γεωργίου Μαράκη, η σύμβαση εκτέλεσης εργασιών του έργου «Αντικατάσταση τμήματος εξωτερικού υδραγωγείου Δήμου Ιεράπετρας από πηγές Σαρακίνας» προϋπολογισμού 3.720.000€.
Το έργο αφορά την πλήρη κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από τις πηγές Σαρακίνας στην κεντρική δεξαμενή του  Περιστερά.
Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης:
«Ξεκινάμε το μεγαλύτερο έργο Ύδρευσης των τελευταίων δεκαετιών για τον Δήμο Ιεράπετρας που θα εξασφαλίσει για πρώτη φορά τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού ύδρευσης για την πόλη και τις  κοινότητες.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που καταφέρνουμε μετά από μεγάλη προσπάθεια να υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση για την πρώτη φάση αυτού του τόσο μεγάλου και σημαντικού έργου.
Επιπλέον, είμαστε ήδη έτοιμοι για την αποδοχή της μελέτης της δεύτερης φάσης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 3.584.000€ και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε άμεσα τη χρηματοδότησή της.
Ευχαριστώ την υπηρεσία Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης του Δήμου, τον αντιδήμαρχο κ. Μαστοράκη και τον διευθυντή κ. Μαράκη για τη συνολική προσπάθεια και τη γόνιμη συνεργασία.»

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες

Η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το μεγάλο βήμα προς αυτή την εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία Απόστολο Βεσυρόπουλο, του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που εγκρίνει το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου), το οποίο παίρνει πλέον τον δρόμο για το ΣτΕ.

«Η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες με την προτεινόμενη μικτή χρήση θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της παραχώρησης μέρους της στην αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων και υποδομών».

Όπως είπε, «αναμένουμε ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα καταστήσουν την περιοχή πόλο έλξης, συμβάλλοντας στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ, που αποφάσισε να εντάξει σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης το ήμισυ περίπου της έκτασης (345.567 τμ).

Το Ταμείο αναγνώρισε ότι η υπόλοιπη έκταση καλύπτει κοινωνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και για το λόγο αυτό την μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ για να παραχωρηθεί στον Δήμο Χερσονήσου και να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η αξιοποίηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του, τα φυσικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τη χωροταξική φυσιογνωμία και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβάνει δυο ζώνες χρήσεων γης, τη Ζώνη Ι, έκτασης 29.113 τμ, στην οποία έχει δοθεί η χρήση ως Θεματικά Πάρκα-Εμπορικά Κέντρα-Αναψυχή και την πολύ μεγαλύτερης έκτασης (316.454 τμ) Ζώνη ΙΙ ως Ζώνη Τουρισμού και Αναψυχής, με ήπιες δραστηριότητες που θα είναι αρμονικά ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.