Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Υπόμνημα προς την 7η ΥΠΕ Ηρακλείου από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ

Image
συνταξιούχοι ηράκλειο
 clock 16:54 | 07/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπόμνημα προς τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ηρακλείου απέστειλε η Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου με θέμα: "Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς και την πλάτη στον τοίχο οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι". Η θέση τους έχει ως εξής:

"Με αφορμή το χάλι που ζουν καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας της Κρήτης, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων σ' αυτόν τον τομέα και η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, με σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία, συνυπάρχουμε αγωνιστικά μαζί με άλλα ταξικά σωματεία και οργανώσεις του Ηρακλείου και όχι μόνο στην μεγάλη αντεπίθεση στις σημερινές σε εξέλιξη και τις προγραμματισμένες για αύριο απαιτήσεις του Κεφαλαίου και των πολιτικών τους υπηρετών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας. Όσο κι αν οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να κρυφτούν πίσω από το χρέος, τα μνημόνια, την τρόικα, τους «θεσμούς» Κ.Ο.Κ. για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών και αντιεπιστημονικών μέτρων και στο χώρο της Υγείας, στην πραγματικότητα με την πολιτική τους εξειδικεύουν και υλοποιούν ευρωενωσιακές στρατηγικές κατευθύνσεις, που υπηρετούν τη στήριξη του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συγκεκριμένα :

…ατέλειωτες πρωινές ουρές των συνταξιούχων του Νομού Ηρακλείου για απλή συνταγογράφιση, τα ίδια για τις ειδικές εξετάσεις που μετά μπαίνουν στην λίστα αναμονής των τριών ή τεσσάρων μηνών, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ή τεχνολογικού εξοπλισμού στις δημόσιες υποδομές αναγκάζει να απευθύνονται οι συνταξιούχοι, εάν το σηκώνει η τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία των συνταξιούχων έχουν ξεχάσει τι εστί ο οδοντίατρος ή οφθαλμίατρος και για πρόληψη ούτε ο λόγος ….Εάν μένεις μέσα στο Ηράκλειο μπορείς κάτι να καταφέρεις. Αλίμονο σου εάν μένεις σε χωριό. Πρέπει να μετακομίζεις για να μπορείς να αντιμετωπίσεις μια σοβαρή ασθένεια. Δεν υπάρχουν για τους συνταξιούχους κατάλληλες δημόσιες υποδομές όπου με αξιοπρέπεια μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους που φέρνει η τρίτη ηλικία…...

 

Μερικές από τις βασικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, μας επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή στρατηγική εφαρμόζεται ενιαία απ' όλες τις κυβερνήσεις και έχει ως βασικό στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ώστε να ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια, που θα τροφοδοτούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στη χώρα μας από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης πρακτικά σηματοδοτεί την επιδείνωση των τεράστιων ελλείψεων - που υπήρχαν και πριν από την κρίση - σε προσωπικό (2015 - 2018 αποχώρησαν από την Υγεία 7.097 μόνιμοι εργαζόμενοι που βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν), εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα. Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης διευρύνονται και σήμερα κυμαίνονται περίπου στο 25% του συνόλου του προσωπικού. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Τα παραπάνω εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Ενώ το 2017 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% (187,1 δισ. το 2017 - 184,6 δισ. το 2016) από αυτήν την αύξηση δεν πήγε απολύτως τίποτα για την Δημόσια Υγεία. Αυτό είναι το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», της «ανάπτυξης για τους πολλούς», που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ και το «φιλικό περιβάλλον» για τους επενδυτές της ΝΔ.

Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 8,41% και το 2017 8,04%, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική μείωση (απ' όλες τις κυβερνήσεις) του ποσοστού που δίνεται για δαπάνες Υγείας από την «πίτα» του παραγόμενου πλούτου.

Μέσα σε 4 χρόνια (2013 - 2017) η Δημόσια Δαπάνη στην Υγεία (ΔΔΥ) μειώθηκε κατά 6,7%, στοιχείο που επιβεβαιώνει την επιδείνωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παροχών (κράτος και ασφαλιστικά ταμεία), υποδομώντας την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «φρένου» στην πορεία καταστροφής του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αποκαλυπτική είναι και η σχέση μεταξύ των κρατικών δαπανών και των αντίστοιχων των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια χρονική περίοδο, που σαν σύνολο συνιστούν τις ΔΔΥ. Οι Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης (κρατικός προϋπολογισμός κ.λπ.) για το 2016 ήταν 4.519 εκατ. ευρώ και για το 2017 ήταν 3.984,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μειώθηκαν σε δύο χρόνια κατά 11,9% και μεταξύ 2013 - 2017 κατά 14,1%. Οι Δαπάνες Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), το 2016 ήταν 4.404,8 εκατ. ευρώ και το 2017 4.830,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν σε δύο χρόνια κατά 9,6% και μεταξύ 2013 - 2017 κατά 0,5%, αποτυπώνοντας σε αριθμούς τη στρατηγική της ΕΕ για μείωση των δαπανών στην Υγεία από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών άμεσα και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ιδιωτική δαπάνη για το Φάρμακο το 2018 έφτασε τα 1,640 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. αφορούσαν τη συμμετοχή των ασθενών (10% ή 25%), 115 εκατ. τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα, 265 εκατ. τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ και, τέλος, 255 εκατ. ευρώ ήταν οι απευθείας αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μόνο το 2018, οι ασθενείς στην Ελλάδα πλήρωσαν περίπου 1,260 δισ. ευρώ για τα φάρμακά τους! Το ποσοστό που πληρώνουν οι ασθενείς «απογειώθηκε» στο 31,36%, ενώ του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 68,64%. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει κι άλλο, όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που θεωρείται «ατομική υπόθεση» από το κεφάλαιο και το κράτος του. Η τροποποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του κανονισμού (αριθ. 469/2009) περί του «συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα», με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και τελικά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ από το Φάρμακο - εμπόρευμα ενισχύει αυτήν την τάση – πρόθεση. Οι εργαζόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός ΕΕ, όχι μόνο δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα, αλλά θα βγουν ακόμη πιο ζημιωμένοι, καθώς θωρακίζεται επιπλέον η ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία που ενισχύει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα

Στην Ελλάδα, η πρόσφατη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της για παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Η ΕΕ, κυβερνήσεις και αστοί επιστήμονες έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος λειτουργεί σαν «κόφτης» - και μάλιστα έναντι ποινής - προκειμένου το «κόστος» του κάθε ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει το όριο του πετσοκομμένου προϋπολογισμού. Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή του, στις ΤΟΜΥ προβλέπεται 15λεπτη «εξέταση» ανά ασθενή, από ένα γιατρό που θα έχει σύμβαση εργασίας για 2 χρόνια, με τα ελάχιστα «βασικά εξεταστικά πακέτα» να μην παρέχονται καν λόγω ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης να χρηματοδοτεί δημιουργία μονάδων Υγείας, εξοπλισμό, μισθοδοσία προσωπικού, παροχή επιδομάτων. Με λίγα λόγια, μετακινεί την κρατική ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας και παραπέρα χτυπά τον ενιαίο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από δήμους και Περιφέρειες.

Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας μας αφορούν όλους. Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, καθολικά, ισότιμα ανάλογα με τις ανάγκες μας στο επίπεδο των σύγχρονων εξελίξεων της επιστήμης. Καλούμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση. Να μην χαρίσουν ούτε λεπτό αναμονής απέναντι στην Κυβέρνηση που υλοποιεί ένα ταχύτατο σχέδιο ξηλώματος και των τελευταίων κοινωνικών παροχών προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της υγείας και ιδιωτικής ασφάλισης. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους, με συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, με Γενικές Συνελεύσεις, με κινητοποιήσεις, δραστηριότητα που θα κορυφωθεί με Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο στο τέλος του Νοέμβρη.

Για την Υγεία – Πρόνοια διεκδικούμε :

Σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

Μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Εξασφάλιση επαρκούς και σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Να καταργηθεί το αίσχος της λίστας αναμονής σε τακτικά ιατρεία και χειρουργεία.

Ανάπτυξη, πλήρη στελέχωση, εξοπλισμό της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας - Περιφερειακά Ιατρεία) σε πανελλαδικό επίπεδο, λειτουργία όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ, αύξηση των ασθενοφόρων.

Ειδικότερα για το νομό Ηρακλείου :

Άμεση επαναφορά των 1300 κρεβατιών στο νομό. Να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργικά κρεβάτια και τα 4 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Να φτιαχτεί ΚΥ στην Αλικαρνασσό, εξοπλισμένο με κινητή μονάδα αντιμετώπισης εγκαυμάτων και άλλων βιομηχανικών εργατικών ατυχημάτων για τις ανάγκες των εργαζομένων στη ΒΙΠΕΗ.

Δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Δήμο Μαλεβιζίου για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου καθώς και της Βιομηχανικής Ζώνη Μαλάδων του εργοστάσιο ΔΕΗ.

Δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Δήμο Χερσονήσου για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής από Αλικαρνασσό ως Μάλλια.

Άμεση δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου μέσα στο Δήμο Ηρακλείου για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών για τις περιοχές των Νοτίων, των Δυτικών συνοικιών καθώς και του Κέντρου.

Άμεση δημιουργία στο Ηράκλειο κρατικής εξωνοσοκομειακής δομής ψυχιατρικής περίθαλψης, κρατικών γηροκομείων στο νομό Ηρακλείου, Κέντρου Αποκατάστασης.

Για την κοινωνική ασφάλιση διεκδικούμε :

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Άμεση απονομή των συντάξεων. Να σταματήσει αυτό το αίσχος της αναμονής.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας στα ασφαλιστικά για την κάλυψη των αναγκών."

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis