Κρήτη

Ηράκλειο

Σημαντική εξέλιξη για την πολεοδόμηση μεγάλης περιοχής του Ηρακλείου

ηράκλειο από ψηλά

Μετά από στοχευμένες ενέργειες και προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής  ξεμπλοκάρει μια σημαντική φάση για την οριστική λύση της Πολεοδόμησης μεγάλης περιοχής του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό και για την  άμεση έναρξη των εργασιών για την εκπόνηση του Β Σταδίου της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης της περιοχής «Άη Γιάννης ο Χωστός» του Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννη Αναστασάκη, με τους μελετητές της περιοχής κ. Ευάγγελο Καραμπλιά και κ. Γεώργιο Παραστατίδη.
 

img_20160226_110757.jpg

img_20160226_110757.jpg, by renas

Στη συνάντηση  παρουσιάστηκαν  συζητήθηκαν οι  παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πολεοδομική μελέτη,  σε συγκεκριμένα σημεία της έκτασης της εν λόγω πολεοδομικής ενότητας, εξαιτίας και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την υποβολή της Α Φάσης της μελέτης (8 χρόνια), όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε από νέα κτίσματα και έργα που έγιναν στην περιοχή, από την επικείμενη έγκριση της μελέτης οριοθέτησης ρέματος Χρυσοβαλάντου, από την άρση του πολεοδομικού περιορισμού λόγω της ζώνης δουλείας Δ.Ε.Η., από νέα διατάγματα που καταργούν ή τροποποιούν τα ήδη υφιστάμενα (Ν. 4269/2014, Ν. 4315/2014) κλπ.

Η ανάρτηση  του σχεδίου αναμένεται σε περίπου τρεις μήνες.

Κρήτη

Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

φωτο αρχείου

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος ΒΟΑΚ αποκάλυψε στο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη μετά την ενημέρωση που είχε στο υπουργείο Υποδομών από τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού.

Όπως είπε ο κ.Κουράκης ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία σηράγγων μήκους 40 χιλιομέτρων στο τμήμα του νέου Βόρειου άξονα από Νεάπολη μέχρι Χανιά ενώ στο πλαίσιο της νέας χάραξης θα κατεδαφιστούν και όλες οι υπάρχουσες γέφυρες και θα κατασκευαστούν νέες σύγχρονων προδιαγραφών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο τμήμα Χανιά Χερσόνησος θα μπει σε περιβαλλοντική διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021 ενώ νωρίτερα τον Φλεβάρη το τμήμα Χερσόνησος -Νεάπολη.

Το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος ανασχεδιάζεται και έχουν προκηρυχθεί οι γεωτεχνικές μελέτες ενώ παράλληλα προβλέπεται η ασφαλτόστρωση της παλαιάς εθνικής οδού απ όπου θα διεξάγεται η κυκλοφορία όταν θα κατασκευάζεται το έργο του ΒΟΑΚ.

Μέχρι τη Σητεία ο νέος δρόμος

Σύμφωνα με τον κ.Κουράκη δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου να φτάσει μέχρι τη Σητεία και θα προκηρυχθεί νέα μελέτη για όλο το τμήμα που θα συμπεριλαμβάνει τις έτοιμες μελέτες όπως το Καλό Χωριό – Παχειά Άμμος.

Επίσης προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Τούνελ προβλέπονται και στο τμήμα δυτικά του Ηρακλείου προς Φόδελε, ενώ το νέος αυτοκινητόδρομος σε όλο το μήκος του θα έχει διαχωριστικά στηθαία,δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράλληλους δρόμους, νέους κόμβους, και ηλεκτροφωτισμός σε αυτούς.

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Ζούσε ξεχασμένος από όλους, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα...

Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Στην Ανακρίτρια ο Νορβηγός