Το 50% των τροχαίων που καταγράφονται στην Κρήτη, έχουν ως αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σε αυτή τη θλιβερή διαπίστωση προχώρησαν πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες που μετείχαν στο σεμινάριο για το αλκοόλ που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης.
Η οδηγική συμπεριφορά των Κρητικών - δυστυχώς- σε πολλές περιπτώσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπερβολική κατανάλωση ποτών, με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους, όπως άλλωστε διαπιστώνουν όλοι, από τον αριθμό των τροχαίων που καταγράφονται στο νησί.
Το αλκοόλ σκοτώνει με πολλούς τρόπους, όπως ανέφεραν οι μετέχοντες, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποτελεί καταφύγιο ή διέξοδος όταν για παράδειγμα δυσκολευόμαστε σε μια φάση της ζωής μας. Γιατί οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους ίδιους, τις οικογένειες τους σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και φυσικά σε επίπεδο Υγείας.
Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πως τα άτομα, τα οποία έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ, έχοντας εθιστεί σε αυτό, πρέπει να ζητούν βοήθεια.
Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, που είναι πιο δεκτικές στη Γνώση και την πληροφορία, με τους γονείς να συνειδητοποιούν πως πρέπει να αποτελούν παραδείγματα για τα παιδιά τους.
Ο κ. Γιάννης Μουζάς, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιλώντας στο ekriti.gr αναφέρει πως από ιατρικής πλευράς το αλκοόλ απαγορεύεται σε ορισμένες κατηγορίες ειδικά:
Πρώτα από όλα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς ακόμη αναπτύσσεται ο εγκέφαλος τους.
Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους (καταστροφικό για τα έμβρυα), οδηγούς μηχανημάτων, πιλότους κτλ. Και τέλος απαγορεύεται η κατανάλωση του από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα Υγείας.
Ο κ. Μουζάς πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα περιοριστεί, μόνο όταν η νέα γενιά αλλάξει. Για αυτό και το βάρος δίνεται στις μικρές ηλικίες, ως προς την ενημέρωση και την πρόληψη.
Ενώ σημειώνει πως ένα δεύτερο μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει το μέτρο είναι η αύξηση στη φορολογία.
Εισαγγελική Παρέμβαση
Αξίζει να σημειωθεί ότι την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών του Ηρακλείου προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά και ατυχημάτων με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εμπλεκομένων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Συμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση έπειτα από παραγγελία της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζήτησαν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου, στοιχεία για τον αριθμό των επικίνδυνων παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των τροχαίων δυστυχημάτων.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα, βεβαιώθηκαν συνολικά 2.177 επικίνδυνες παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα είχαμε 1206 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 50 για αντικανονική προσπέραση, 38 για κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, 47 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 220 για οδήγηση χωρίς κράνος, 220 για στέρηση άδειας ικανότητας, 2 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, 21 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 118 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 246 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν επτά τροχαία, ένα εκ των οποίων θανατηφόρο.
Ανδρέας Κριτσωτάκης