Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Καταγγελία για πρόστιμα σε πρόσφυγες στο Ηράκλειο

προσφυγες

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει τα πρόστιμα που έχουν χρεωθεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσφυγες από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο. Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

"Κατατρεγμένοι άνθρωποι που κοιμούνται στην παραλιακή σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, που περιπλανώνται στους δρόμους αναζητώντας δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν, θεωρούνται από το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής παραβάτες. Περιστατικά γι’ άδικα πρόστιμα και στην πόλη μας αποτελούν συχνή είδηση. Θέλουν να μας πουν πως την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας την έχουν οι γείτονές μας που βγήκαν να πετάξουν τα σκουπίδια τους, οι γονείς που δεν παράτησαν τα παιδιά τους μόνα στο σπίτι αλλά τα πήραν μαζί τους στο αυτοκίνητο, οι πρόσφυγες που κυκλοφορούν στους δρόμους ψάχνοντας δουλειά κι ένα χώρο να κοιμηθούν. 

Μας πετάνε το μπαλάκι για να κρυφτούν οι κρατικές ευθύνες που υπάρχουν για τις δολοφονικές πολιτικές που εφαρμόζονται τόσα χρόνια. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, όλοι εκείνοι που στο σήμερα αρνούνται να παρέχουν στο λαό δωρεάν διαγνωστικά ΤΕΣΤ, που αρνούνται να κάνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις και να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ, έρχονται προκλητικά τώρα να μας προπαγανδίσουν την ατομική ευθύνη και το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με ευθύνες των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών δεν μπορούνε να μείνουνε σπίτι. Τα σπίτια τους τα βομβάρδισαν οι ιμπεριαλιστές, τα δικαιώματά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή τα χτυπάει κάθε μέρα ο καπιταλισμός. Σε συνθήκες πανδημίας βρίσκονται ακόμα πιο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ανέκαθεν αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες για τους πρόσφυγες, σήμερα απειλούν ακόμα περισσότερο τη δική τους υγεία, αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας. Και σα να μην ήταν αρκετή όλη αυτή η κατάντια, έχουν το θράσος τώρα να ζητούν από τους πρόσφυγες και 150 ευρώ πρόστιμο, επειδή δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης. 

Ρωτάμε εμείς, αρνήθηκαν οι πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ατομικής προστασίας και ασφάλειας που τους παρείχε η κυβέρνηση δωρεάν; Άρχισαν να περιπλανώνται στους δρόμους ενώ το κράτος τους παρείχε ένα σπίτι να μείνουν κι ένα εισόδημα να τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή; Βρίσκουν ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη σοβαρότατη αυτή κρίση, που το σύστημα δημιούργησε, προκειμένου να ενισχύσουν τη βαρβαρότητα και την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε! 

Καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό και κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να καταδικάσει αυτές τις κινήσεις. Είναι απάνθρωπο για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, όπως και για τους λαϊκούς ανθρώπους που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουν κανένα απολύτως εισόδημα, να καλούνται να πληρώσουν αυτά τα άδικα πρόστιμα. Το σύστημα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες αξιοποιεί όλα του τα μέσα για να ενισχύσει την τρομοκρατία και την φασιστικοποίηση, για να τσακίσει κάθε λαϊκό και δημοκρατικό δικαίωμα. Να μη μας γίνει όλη αυτή η βαρβαρότητα συνήθεια! Στο τώρα πρέπει να επιμένουμε στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Από κοινού με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να παλέψουμε για ανθρώπινη ζωή με δικαιώματα!"

Κρήτη

Κρητικό γλέντι με τον Κώστα Σαριδάκη, στο Ράδιο Κρήτη (live)

Από τη ζωντανή εκπομπή στο στούντιο του Ράδιο Κρήτη

Το Κρητικό γλέντι στο Ράδιο Κρήτη συνεχίζεται και απόψε με τον γνωστό λυράρη Κώστα Σαριδάκη (Σαριδόκωστας) που θα διασκεδάσει τους ακροατές του σταθμού, παρέα με τους Γιώργο Σαριδάκη και Κώστα Πεταλάκη στο Λαούτο και τον Μανόλη Κριτσωτάκη στο Μπάσο.

Συντονιστείτε με το Ράδιο Κρήτη και δείτε ζωντανά από το στούντιο μέσω του ekriti.gr το μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Αντώνης Γεναράκης:

Δείτε live