Κρήτη

Ηράκλειο

Καλλιτέχνες του Ηρακλείου καλούν σε κοινή δράση για την αλληλεγγύη στους Κούρδους

συρία κούρδοι

Kοινή δράση για την Ειρήνη και την αλληλεγγύη στους Κούρδους θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο, το τριήμερο 1,2, και 3 Νοέμβρη.
Η εκδήλωση που οργανώνει το Θέατρο Ομμα Στούντιο,θα γίνει στα Λιοντάρια (Ηράκλειο) την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 19.00 μμ

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Η κατάσταση του πολέμου στην Συρία συνεχίζεται. Δυστυχώς δε φαίνεταιαυτός ο πόλεμος που έχει στοιχίσει τις ζωές αναρίθμητων αμάχων να έχει
τέλος. Εμείς οι καλλιτέχνες του θεάτρου Ομμα Στούντιο ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλες τις κινητοποιήσεις των λαών σε όλο το κόσμο που απαιτούν Ειρήνη.
Για το σκοπό ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό του Κουρδιστάν και απευθύναμε κάλεσμα σε καλλιτέχνες και θεατρικές ομάδες η άλλες ομάδες καλλιτεχνών σε Ελλάδα και Ευρώπη να πάρουν μέρος στις πόλεις τους,με δικές τους δράσεις το τριήμερο 1,2 και 3 Νοέμβρη .

Μέχρι σήμερα στο κάλεσμα αυτό έχουν ανταποκριθεί :
-Residui Tetaro (Μαδρίτη,Ισπανία, 1/11)
-Teatro Canone (Τσιβάζο, Ιταλία, 1/11)
-ABraxa Teatro (Ρώμη ,Ιταλία ,1/11)
--Associazione Bachi Da Setola(Μπάρι ,Ιταλία , 1/11)
-Collettivo LunAzione(Νάπολη ,Ιταλία,1/11)
-"Peace Women Singing" (Ματέρα,Ιταλία 2/11)
-Companie Tortilla (Μπουγκέ , Γαλλία, 2/11)
-Les souterraines ( Μπορντώ Γαλλία)
Και από την Ελλάδα :
- Θεατρική Ομάδα ReKtis (Ωρωπός,2/11)
-Εθελοντές της "κοινωνικής κουζίνας" ,"Ο άλλος άνθρωπος Κρήτης"που κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρουν δωρεάν μερίδες φαγητού στο κόσμο(Σητεία,Κρήτη)
Η εκδήλωσή μας θα περιλαμβάνει ανάγνωση της επιστολής των μαχώμενων γυναικών του Κουρδιστάν καθώς ποιήματα και τραγούδια για την Ειρήνη.
Ενώνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τις φωνές μας για την Ειρήνη και την ευημερία των λαών.
Θέατρο Ομμα Στούντιο ,Ηράκλειο, Κρήτης

Κρήτη

Χανιά

Δ. Πλατανιά: Έκθεση για το ζωγραφικό έργο της Θάλειας Καλλιγιάννη

Έκθεση ζωγραφικής Θάλειας Καλλιγιάννη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο Πολύκεντρο Βουκολιών, η παρουσίαση της έκθεσης για το ναΐφ ζωγραφικό έργο της Θάλειας Καλλιγιάννη, με θέμα: «Θάλεια Καλλιγιάννη: Ο ζωγραφικός της κόσμος», σε επιμέλεια της Δρ. Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, ιστορικού τέχνης.

Πρόκειται ένα ζωγραφικό έργο , με επιρροές από τη ζωή και τα τοπία του Πλατανιά, τόπου καταγωγής της Καλλιγιάννη, μιας πνευματικής προσωπικότητας του περασμένου αιώνα που σφράγισε με την λογοτεχνική, δημοσιογραφική και εκδοτική της δράση πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού της Κρήτης. Η Καλλιγιάννη τίμησε τα Χανιά, δωρίζοντας το σύνολο σχεδόν του ζωγραφικού της έργου, το οποίο ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, “..τιμώντας τη σπουδαία δημιουργό Θάλεια Καλλιγιάννη, ο Δήμος Πλατανιά φιλοξενεί το ζωγραφικό της έργο στον χώρο του Πολύκεντρου, ενώ το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση χρηματοδότησαν από κοινού με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την έκδοση «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς», μέσα από την οποία αναδεικνύεται το σημαντικό της έργο.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Πινακοθήκη για τη συνεργασία, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη καθώς και τους συνεργάτες μου στον Δήμο για το άρτιο αποτέλεσμα”. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη με χαρά παραχώρησε το ζωγραφικό έργο της Καλλιγιάννη για να εκτεθεί στον χώρο του Πολύκεντρου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της παρουσίασης των συλλογών της Πινακοθήκης στο φιλότεχνο κοινό ενώ η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη υπογράμμισε τη συνδρομή και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης -ΠΕ Χανίων σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, η οποία φώτισε το έργο και την προσωπικότητα της Θάλειας Καλλιγιάννη ενώ στη ζωή της και στη σχέση της με τον Πλατανιά αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Πλατανιά κ. Τιμολέων Φραγκάκης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλης Παπαστάμος καθώς και συγγενικά της πρόσωπα και κάτοικοι του Πλατανιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, Ασπασία Λουπάκη και Χαρίτων Μπομπολάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Αντώνης Καπνισάκης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλακωνάκης και Γιάννης Δαράκης, συντοπίτες και συγχωριανοί της Θάλειας Καλλιγιάννη και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ένας πολυχώρος που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά το 2014 και φιλοξενεί πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πρόσφατα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης , αναβαθμίστηκε για την αρτιότερη υποδοχή εκδηλώσεων και δράσεων ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Χθες νεκρός ο 18χρονος Αποστόλης, προχθές ο 26χρονος Γιάννης...

Ηράκλειο: Συναυλία «Ταξίδι φως μου είναι η ζωή» με τον Κρητικό καλλιτέχνη Χάρη Φασουλά