Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Σεισμός: Είμαστε στο πλευρό των πληγέντων δήλωσε ο Πρωθυπουργός - Τα μέτρα (Βίντεο)

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή.

Την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον σεισμό, υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων, ενώ είχε την ευκαιρία να δει και ο ίδιος από κοντά τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων, της οικονομικής και υλικής στήριξης των πληγέντων,  αλλά και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων σχολικής στέγης που υπάρχουν σε Μονάδες των δήμων.

Ο πρωθυπουργός σε πρώτη φάση ανακοίνωσε αναστολή της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 και 2022. 20 χιλιάδες ευρώ σε πολίτες τα σπίτια των οποίων κρίνονται ακατοίκητα και 80 οικίσκους που θα στεγάσουν ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είπε: Ένας συμπολίτης που έχει χάσει το σπίτι του από το σεισμό και κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 η κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί»

Παράλληλα τόνισε πως έχει ήδη εκταμιευθεί 1 εκ. ευρώ για τους δύο δήμους που επλήγησαν από το σεισμό ώστε μπορέσει να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανακοίνωσε ακόμα επιδότηση ενοικίου για όσους χρειαστεί να μισθώσουν κατοικίες στην περιοχή του Ηρακλείου, ενώ ενισχύονται άμεσα με 100 αίθουσες διδασκαλίας. και τα σχολεία που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. «Κινούμαστε – ανέφερε ο πρωθυπουργός - σε τρεις δρόμους ως προς τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή στέγη: α) προσωρινή στέγη (εννοώ κάλυψη αναγκών λίγων ημερών) σε σκηνές,  β) προμήθεια οικίσκων για τους μικρότερους οικισμούς που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και  γ) θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Εστία: Έχουμε άδεια νοικιασμένα σπίτια στο Ηράκλειο που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες», δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου από τους αρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Νωρίτερα, ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον μεγάλο σεισμό.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

- Αναστολή πληρωμής ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022, 2023

- Την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

- Προσληψεις στο δήμο 

- Νεο Χωροταξικό Σχέδιο στο Αρκαλοχώρι

- Απλοποίηση των διαδικασιών των αιτήσεων και των αποζημιώσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Κάτοικοι σε απόγνωση μίλησαν στην κάμερα του ekriti

Σεισμός - Ηράκλειο: Αντιπροσωπία της ΠΕΔ Κρήτης και της ΚΕΔΕ στο Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο - σεισμός: Υπόδειγμα φιλοξενίας και ανθρωπιάς στο Καταλαγάρι

Κρήτη

Κρήτη: Ανακοινώθηκε η ίδρυση Πατριαρχικού Ιδρύματος - Συνάντηση Αρναουτάκη - Μενδώνη

Μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης Πατριαρχικού Ιδρύματος

Διαδοχικές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του οικουμενικού Πατριάρχη Γέροντα Χαλκηδόνος Σεβασμιότατο Εμμανουήλ και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε σήμερα στην Ιστορική Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Εκκλησία, τον Πολιτισμό, με έμφαση την προώθηση των σκοπών και των δράσεων του νεοσύστατου Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και θα έχει έδρα την Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Ο κ.Αρναουτάκης με την κ.Μενδώνη
Ο κ.Αρναουτάκης με την κ.Μενδώνη

Μάλιστα σήμερα παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, φορέων ανακοινώθηκε το Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος στο οποίο συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με Πρόεδρο τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Σεβασμιώτατο Εμμανουήλ, ενώ το προηγούμενο βράδυ έγινε η πρώτη συνεδρίαση των μελών του ιδρύματος παρόντος του Περιφερειάρχη. Στην σημερινή εκδήλωση ανακοίνωσης του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος ο ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής-θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, καλωσόρισε όλους για την παρουσία τους, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα στο όνομα του Πατριάρχη είναι ένα μικρό αντίδωρο στην πολύ μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και στην κοινωνία, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης της Μονής όπως και την Υπουργό Πολιτισμού και το Πολυτεχνείο Κρήτης για την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και την Μονή για την προώθηση των αναγκαίων έργων. 

 Ιστορική Μόνη Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων
Ιστορική Μόνη Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων

Τις ευχαριστίες του επίσης προς τον κ. Αρναουτάκη, την κα Μενδώνη για την στήριξη της Εκκλησίας και της Μονής, εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ. Παράλληλα μετέφερε τις Πατριαρχικές ευχές σε όλους, επισημαίνοντας, ότι το νέο Ίδρυμα, δεν θα έχει μόνο μουσειακό -αρχειακό χαρακτήρα θα έχει αναφορά και πρόσβαση στην Εκκλησία στην κοινωνία, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, στον διάλογο των εκκλησιών, τον διαπολιτισμικό διάλογο, στην προστασία του Περιβάλλοντος, στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, την οικολογία που αποτελεί προτεραιότητα του Παναγιωτάτου, κ.α.  

Στην ίδρυση του Πατριαρχικού Ιδρύματος με έδρα τη Μονή της Αγίας Τριάδας και στην σημαντικότητα των στόχων του αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, επισημαίνοντας την καλή συνεργασία τους στην προώθηση των έργων πολιτισμού στην Μονή, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη.

Από τη συνάντηση στη Μονή
Από τη συνάντηση στη Μονή
Πλήθος κόσμου στην ανακοίνωση του ιδρύματος
Πλήθος κόσμου στην ανακοίνωση του ιδρύματος

Ο κ. Αρναουτάκης για την συμμετοχή του στο Δ.Σ. του συλλόγου, δήλωσε ότι, είναι χαρά και ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη και που με την συνεργασία όλων το Ίδρυμα θα γίνει πράξη και με την λειτουργία και τις δράσεις του, θα εκπληρωθούν οι στόχοι του για την Εκκλησία, την κοινωνία, τον Πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.α.  

Χώρος της Μονής
Χώρος της Μονής
Η Ιστορική Μονή
Η Ιστορική Μονή

Το νεοσύστατο Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος “ Βαρθολομαίος”

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε με απόφαση του Πατριάρχου και αποτελείται από τους:

1. Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα  Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

2. Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου και Ηγούμενο της Μονής κ. Δαμασκηνό

3. Οσιολ. Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη

4. Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων

5. κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη  Κρήτης

6. κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, Δήμαρχο Χανίων

7. κ. Αθανάσιο Κεχαγιόγλου, δικηγόρο Αθηνών.

Η ανακοίνωση έγινε στην πολιτιστική εκδήλωση στον χώρο τοῦ Κειμηλιαρχείου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, για την επέτειο των τριάντα χρόνων Πατριαρχίας, τῆς Α.Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Α.Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ὑπό τοῦ Σεβ. ΜητροπολίτουΓέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκπρόσωπος της Ἑλληνικῆς Κυβέρνησης, και ακολούθησε ομιλία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, με θέμα: “Ἡ τριακονταετής σταυροαναστάσιμος διακονία τοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου”.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της Ἀμαλίας Κωτσάκη, Ἀναπλ. Καθηγητρίας τῆς Σχολῆς Ἀρχιτεκτόνων τοῦΠολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: “Ἀνάδειξις καίμετατροπή τῆς παλαιᾶς Ἱερατικῆς Σχολῆς τῆς ἉγίοςΤριάδος τῶν Τζαγκαρόλων, εἰς Πατριαρχικόν ἽδρυμαἘρευνῶν & Μελετῶν "Πατριάρχης Βαρθολομαῖος". Ἀρχιτεκτονική προσέγγισις καί ἄξονες σχεδιασμοῦ”.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν Αρχές, Εκπρόσωποι Αυτοδιοίκησης, Θεσμικοί φορείς, ενώ από πλευράς Περιφέρειας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Χανίων Νικος Καλογερής, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΚρήτης Κώστας Γύπαρης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Παρέμβαση Γιάννη Κουράκη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα προβλήματα του νησιού

Κρήτη - Κορωνοϊός: 45 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

 

ESPA BANNER