Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο δήμαρχος ζητά να ανασταλεί η λειτουργία του πυρηνελουργείου

μανώλης φραγκάκης

Την άμεση παρέμβαση των συναρμοδίων υπηρεσιών για την αναστολή της λειτουργίας του πυρηνελουργείου της εταιρείας ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΕ που βρίσκεται στην περιοχή «Γαζέπι Μύλος», λόγω των συνεχιζόμενων παραβάσεων αυτού σε ότι αφορά την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,  ζητά με σχετικό έγγραφο του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πυρηνελουργείο παραμένει ενεργό (τουλάχιστον μέχρι και την 5/4/2021) ενώ, αρχής γενομένης από την 1 Νοεμβρίου που αρχίζει η ελαιοκομική περίοδος, θα έπρεπε να έχει σταματήσει τη λειτουργία του στις 30/3/21, λαμβάνοντας υπόψη πως η περίοδος λειτουργίας του εργοστασίου, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση Έγκρισης της Τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ: Ω3Ξ0ΟΡ1Θ-Ω4Η) είναι 150 μέρες (5 μήνες).

Παράλληλα, με φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται στο σχετικό έγγραφο, αποδεικνύεται η απλή επικάλυψη διαρροών λυμάτων εξαιτίας της πυρήνας που είχε εναποτεθεί στον προαύλιο χώρο και όχι η περιβαλλοντική αποκατάσταση για την αποφυγή τυχόν διαρροών στον υπόγειο υδροφορέα.

Στις ίδιες φωτογραφίες αποτυπώνονται και τα φουγάρα του εν λόγω πυρηνελουργείου εν λειτουργία, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες των δημοτών από τους γύρω οικισμούς για την ρύπανση της ατμόσφαιρας και η εκτίμηση ότι οι ρύποι τελικά καταλήγουν στα εδάφη και τα επιφανειακά ύδατα της περιοχής, να χαρακτηρίζονται ως βάσιμες.

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, σχετικά με το θέμα τόνισε πως «ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ζητήσει επανειλημμένα την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να γίνουν σχετικές μετρήσεις τόσο στα παρακείμενα ρέματα όσο και στην ατμόσφαιρα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπέρβαση των ορίων εκπομπών συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων και να διαπιστωθεί η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Ως Δήμος θεωρούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες, να λάβουν επιτέλους υπόψη τους τις σωρευτικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής - μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Πυρηνελουργείου - και των επανειλημμένων παραβάσεων επί των Περιβαλλοντικών Όρων της Αναρτημένης Τροποποίησης ΑΕΠΟ και να πράξουν τα δέοντα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφέρεια Κρήτης: Ξεκίνησε σήμερα η Εκπαίδευση των Υποψήφιων Θετών Γονέων

Ξεκίνησε από τα Χανιά η δημόσια διαβούλευση για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη (βίντεο)

Κρήτη: Απομακρύνονται υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι άνδρες του ΤΑΕ βρήκαν ...πολλά όπλα στο σπίτι

όπλα ηράκλειο

Συνελήφθη, σήμερα (13.05.2021) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου,  ένας άνδρας, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, σήμερα (13.05.2021) το πρωί από αστυνομικούς της Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση.

Κατά την διάρκειά της διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του άνδρα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

4 πιστόλια

4 γεμιστήρες

πολεμικό όπλο

747 φυσίγγια

2 κυνηγετικά όπλα

προέκταση κάνης

εξάρτημα κυνηγετικού όπλου

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μινώα Πεδιάδος, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων!

Κρήτη - κορωνοϊός: Οργή από τους επιχειρηματίες γάμου - βάπτισης... για τα 100 άτομα

Ηράκλειο: 10.000 τουρίστες με 72 πτήσεις στο "Νίκος Καζαντζάκης" μέχρι την Κυριακή