Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Μειώσεις στα δημοτικά τέλη - Τι θα ισχύσει από 1/1/2019

Image
Δημοτικά Τέλη
 clock 11:21 | 09/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε σημαντικές μειώσεις των δημοτικών τελών από την 1η Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Γιώργος Καραντινός, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη, ώστε οι προτάσεις να φτάσουν προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα.

Οι μειώσεις των δημοτικών τελών, όπως τόνισε ο κ. Καραντινός, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, έρχονται να «θωρακίσουν» τόσο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία, όσο και όλη την κοινωνία γενικότερα.

«Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου μέσα από μια δέσμη γενναίων μέτρων, θέλει να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στην κοινωνία, στους επιχειρηματίες της πόλης και γενικά να τονώσει το επενδυτικό κλίμα, μετά από μια περίοδο λιτότητας, λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Καραντινός χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το σπουδαιότερο μέτρο από τις προτάσεις που θα περάσουν προς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και έπειτα από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η μείωση κατά 29% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, από 0,035 τοις χιλίοις, στο 0,025 τοις χιλίοις Μια μείωση που θα ανακουφίσει κατοικίες, επιχειρήσεις, ακόμη και χωράφια.
Οπως είπε χαρακτηριστικά η μείωση του ΤΑΠ θα εχει πολλαπλά οφέλη και θα μειώσει και τον υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (αέρινη στήλη) καθώς και για το διπλάσιο της κάλυψης στα κτίσματα εκτός Σχεδίου Πόλης. Αυτές είναι μειώσεις που πιάνουν οριζόντια και πολλαπλασιαστικά όλους τους Δημότες Παράλληλα θα έχουμε μείωση στα οικιακά τέλη κατά 10%. Μια μείωση που θα έχει οφέλη και στις επιχειρήσεις, αφού από τα 78 λεπτά το τετραγωνικό, με τα νέα τέλη θα πέσει το ποσό στα 70 λεπτά.
Ενώ προβλέπονται και μειώσεις τελών για τους καταστηματάρχες του κέντρου που έχουν δεχτεί οικονομικό πλήγμα λόγω της ανάπλασης του κέντρου που είναι σε εξέλιξη. Από τα 2,59 το τμ που πλήρωναν μέχρι σήμερα, θα κληθούν να πληρώσουν 1,83 ευρώ. Σημαντικές ελαφρύνσεις θα υπάρχουν όμως και σε άλλες κατηγορίες.

Η Καθαριότητα

Σε σχέση με τα τέλη Καθαριότητας ο κ. Καραντινός αναφέρει ότι θα μειωθούν τα τέλη για την Καθαριότητα κατά 10%, λέγοντας ότι θα υπάρξει μείωση στο ποσό, αλλά δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην… παροχή των Υπηρεσιών.
«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη. Και για αυτό κάναμε μείωση και πέρυσι κατά 10%. Για αυτό κάναμε και αγορά καινούριων απορριμματοφόρων μηχανημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη της τάξης άνω του 1 εκ. ευρώ. Οι δημότες θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι ανάγκη να δώσουν την ευχέρεια στη Δημοτική Αρχή να γίνονται προσλήψεις, γιατί το έμψυχο δυναμικό είναι σημαντικότερο από τα οχήματα και τον εξοπλισμό. Εμείς με τον εξορθολογισμό των Οικονομικών κάναμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και μειώσαμε δύο φορές τα τέλη, από 10% για κάθε χρονιά», επισήμανε χαρακτηριστικά  ο κ. Καραντινός.

Στα Κοιμητήρια και στις λαϊκές αγορές

Σημαντικές ελαφρύνσεις θα υπάρχουν όμως και σε άλλες κατηγορίες. Στα Κοιμητήρια για παράδειγμα η σημαντική μείωση έρχεται στη φιλοξενία σε οικογενειακό τάφο, η οποία μειώνεται κατά 36,33 %, ενώ το δικαίωμα ταφής σε οικογενειακό τάφο μειώνεται κατά 50%. Ενώ σύμφωνα με τον κ. Καραντινό, η αγορά οικογενειακού τάφου από τα 10.500 ευρώ μειώνεται κατά 1000 ευρώ και θα κοστίζει πλέον 9.500 ευρώ.

Ενώ το τέλος χρήσης τριετούς κενοταφίου μειώνεται κατά 14,3%. Χαμόγελα όμως και για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών θα έχουμε μείωση ανά παραγωγό κατά 2 ευρώ την ημέρα, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα παρουσίας σε μια λαϊκή αγορά. Ανάλογη μείωση θα έχουν και οι έμποροι που από  12 ευρώ θα πληρώνουν 8 ευρώ.

Τέλος σημαντικές μειώσεις θα έχουμε για τα άτομα των ευπαθών ομάδων, για τις οποίες αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, με χαρακτηριστικότερη την ενέργεια που γίνεται για τα άτομα με αναπηρία στα οποία η μείωση – ανάλογα την περίπτωση – μπορεί να γίνει ακόμη και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis