Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: 45.000 αυθαιρετούχοι απαιτούν άμεσα λύση

ηράκλειο από ψηλά

Τακτοποίηση αυθαιρέτων με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ζητούν οι Οικιστές εκτός σχεδίου από τον Υπουργό, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρός τους Μιχάλης Βλαχάκης, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των είναι άνεργοι και οικονομικά αδύναμοι. Υπενθυμίζουμε ότι σε όλο το νομό Ηρακλείου υπάρχουν 45.000 αυθαίρετα.
Ο κ. Βλαχάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το ραντεβού με τον Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη κλείστηκε απόγευμα Παρασκευής 29 Ιανουαρίου στις 17:00, μέρα και ώρα δηλαδή, που προκαλεί πρόβλημα στη μετάβαση των κρητικών στην Αθήνα.

Ο κ. Βλαχάκης έφερε ως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται γενικότερα το θέμα των πολεοδομικών μελετών (στο Ηράκλειο βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 20), ότι στο υπουργείο για 350 περιπτώσεις, ασχολείται ένας μόνον υπάλληλος! 

Επιστολή Αναστασάκη στον Τσιρώνη

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, στέλνει επιστολή στον Υπουργό προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα πολεοδομικά θέματα που βαλτώνουν επί δεκαετίες:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σας εύχομαι υγεία και μια καλή και παραγωγική χρονιά. 
Σε συνέχεια της επίσκεψης σας στο Δήμο Ηρακλείου, όπου σας είχαμε θέσει κάποια βασικά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο Ηρακλείου, λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας υπενθυμίσω ορισμένα κρίσιμα θέματα για τα οποία χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας καθώς έως σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τις υπηρεσίες σας. 
Ξεκινώ θυμίζοντας ότι ο  Δήμος Ηρακλείου είχε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για βελτιώσεις νομοθεσίας που αφορά στο υπουργείο σας όπως:
1. τον ν.4178/2013 
2. τον ν. 4315/2014 
Επιπρόσθετα είχαμε αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούσαν σε προτάσεις τροποποίησης του ν.2508/97 από αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο, για άντληση τυχόν χρήσιμων στοιχείων ενόψει πιθανής τροποποίησης του ισχύοντος νόμου.
Θεωρούμε ότι με τα προαναφερθέντα,, αν μη τί άλλο, αποδεικνύεται η διάθεση του Δήμου να συνδράμει σε γενικά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Για τα εν λόγω θέματα θα θέλαμε μια ενημέρωση για το κατά πόσο μπορεί να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας.
Εκτός όμως από αυτές τις γενικές προτάσεις, τα παρακάτω ζητήματα είναι φλέγοντα για την πόλη του Ηρακλείου, η οποία παρουσιάζει τρομακτικά πολεοδομικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 20 πολεοδομικές μελέτες στα όρια του δήμου Ηρακλείου. Με μεθοδικότητα έχουμε καταφέρει σημαντική πρόοδο σε προαπαιτούμενα για την προώθηση των εν λόγω μελετών όπως οι οριοθετήσεις ρεμάτων, η αδειοδότηση του αντιπλημμυρικού φράγματος δαφνών, η διαχείριση των γραμμών υψηλής τάσης, η μείωση των αποστάσεων ασφαλείας από το εθνικό οδικό δίκτυο κ.α.
Η βασικότερη αιτία όμως αδυναμίας συνέχισης των περισσότερων μελετών είναι η έλλειψη έγκρισης της μελέτης ενεργότητας ρηγμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Δήμου Ηρακλείου. Η έγκριση αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την διαβίβαση των γεωλογικών μελετών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να εγκριθούν.
Έχουμε κάνει 4  συναντήσεις τους τελευταίους 15 μήνες και έχουμε προσκομίσει ό,τι μας ζητήθηκε. Μάλιστα είχαμε έρθει σε επαφή τόσο με τον διευθυντή του γεωδυναμικού ινστιτούτου καθηγητή κ. Τσελέντη όσο και με τον κ. Μπουκοβάλα (καθηγητή γεωτεχνικής του ΕΜΠ) οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για παροχή κάθε βοήθειας. 
Υπενθυμίζω ότι με πρόταση του Δήμου Ηρακλείου εισήχθη η δυνατότητα για έγκριση των γεωλογικών σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης στο πλαίσιο του νόμου 4315/2014. Για το συγκεκριμένο ζήτημα και αφού εγκριθεί το θέμα της μελέτης ρηγμάτων, θα πρέπει να σταλούν οι μελέτες με απλές οδηγίες για τον τρόπο ελέγχου τους από τις νέες υπηρεσίες. Από τον κ. Δερμετζόπουλο μαθαίνουμε ότι εδώ και 1,5 χρόνο τουλάχιστον έχει γίνει αυτή η προεργασία.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που περιμένουμε εναγωνίως είναι η έγκριση της γεωλογικής μελέτης και της μελέτης πολεοδόμησης για τα πρώην στρατόπεδα Μπετεινάκη- Γιακουμάκη - Θεοδοσάκη. Επειδή είναι μοναδικός ιδιοκτήτης το Υπουργείο Άμυνας , η εν λόγω μελέτη εγκρίνεται, από ό,τι έχουμε ενημερωθεί, με απόφαση Υπουργού. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να υπάρξει θεσμοθέτηση πολεοδομικής μελέτης που θα προσφέρει τους απαραίτητους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χωρους στον Δήμο Ηρακλείου (50% της συνολικής έκτασης) για να λύσουμε μείζονα προβλήματα όπως αυτό της σχολικής στέγης του οικισμού Καρτερός.
Τέλος, αναμένουμε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου- Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Μαλεβυζίου για τη συνέχιση της μελέτης του Κέντρου Πόλεως Ηρακλείου  , η οποία είχε ανατεθεί το 1995 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα τελευταία χρόνια παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή.
Υπενθυμίζεται ότι σε  συνέχεια νομοθετικής πρότασης του Δήμου Ηρακλείου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δόθηκε με τον νόμο 4315/2014 η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβυζίου και του Υπουργείου για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης.  
Αφορά σε περιοχή προτεραιότητας τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου όσο και τον Δήμο Μαλεβυζίου, με αυξημένες οικιστικές πιέσεις, ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα λόγω των ποταμών Γιόφυρου και Ξηροποτάμου η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει αυξημένη ανάγκη ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική προστασία. Εγκρίθηκε το σχέδιο της σύμβασης από το δημοτικό συμβούλιο και κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ για υπογραφή εδώ και αρκετούς μήνες. 
Σε συνεργασία με τον κ. Ψυχογιό και τον κ. Λεωνιδίου κάναμε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις , αναλαμβάνοντας μάλιστα την υποχρέωση χρηματοδότησης της μελέτης (αν δεν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου που είχαμε αρχικά προτείνει). Το τελικό διορθωμένο κείμενο έχει αποσταλεί με υπογραφές με το 171431/17.12.2015 έγγραφο μας (η αρχική υποβολή έγινε με το 29757/28.04.2013 έγγραφο).
Δεν παραθέτω άλλα θέματα γιατί πραγματικά πιστεύω ότι τα προαναφερθέντα είναι πολύ εύκολο να διεκπεραιωθούν και θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική πρόοδο. Επιλέξαμε συνειδητά να εξαντλήσουμε κάθε τεχνική λεπτομέρεια από πλευράς του Δήμου πριν να ζητήσουμε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. 
Ευελπιστούμε στην ουσιαστική σας βοήθεια για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Κρήτη

Κρήτη: Οι πελάτες ήταν όρθιοι - Τσουχτερό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη καφέ μπαρ

καφέ - μπαρ

Συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Κρήτη για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, φτάνοντας τους 2.565.

Στον ιδιοκτήτη καφέ μπαρ στα Μάταλα βεβαιώθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 7 ημέρες, για όρθιους πελάτες, ενώ σε δύο επιχειρηματίες Καφέ στα Χανιά βεβαιώθηκε το ίδιο πρόστιμο, καθώς δεν έκαναν έλεγχο εμβολιασμού σε πελάτες.

Τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, για ακόμη μία ημέρα, έπεσαν "βροχή", σε εργαζόμενους καταστημάτων υγεινομικού ενδιαφέροντος, σε εργαζόμενο σε λαϊκή αγορά, σε πελάτη κομμωτηρίου, σε πελάτες ΟΠΑΠ, εργαζόμενο Σχολής Οδηγών, καθώς και σε επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Βγήκαν οι σιδηρολοστοί... για μία θέση πάρκινγκ!

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

Κρήτη: Κατέληξε 62χρονος από επιπλοκές του κορωνοϊού - Δεν είχε εμβολιαστεί

ESPA BANNER