Κρήτη

Ηράκλειο

Ημερίδα στο Επιμελητήριο για το νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο της Κρήτης

foto_6.jpg

Μια ιδιαίτερα σημαντική διημερίδα διοργανώθηκε στις 18 και 19 Νοεμβρίου από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και το Σύλλογο Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο: «Ελλάδα - Κρήτη 2021: Το Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο και η Μετάβαση σε Αυτό» 
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου της διαΝΕΟσις με τίτλο: «Χάρτης Εξόδου από την Κρίση. Ένα νέο Παραγωγικό Μοντέλο για την Ελλάδα». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Τσακλόγλου Παναγιώτης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γεωργακόπουλος Θεόδωρος, EditorialDirector διαΝΕΟσις και ο κ. Πιερρακάκης Κυριάκος, Διευθυντής Ερευνών διαΝΕΟσις.

foto_1.jpg

foto_1.jpg, by gpapadakis

Ο κ. Τσακλόγλου ανάλυσε τους λόγους αποτυχίας του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αξιολόγησε την πορεία της οικονομίας στην περίοδο του μνημονίου και παρουσίασε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, καταθέτοντας μια σειρά από ρεαλιστικές, ιεραρχημένες προτάσεις πολιτικής.
Ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε καταγραφή του προβλήματος της ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με έκθεση της διαΝΕΟσις τουλάχιστον 1.647.703 πολίτες, που ισούται με το 15% του πληθυσμού το 2015, είναι κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, ενώ το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2,2%. Παράλληλα πρότεινε τρεις εφαρμόσιμες πολιτικές λύσεις (επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) για τη μείωση του ποσοστού ακραίας φτώχειας κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης ο κ. Γεωργακόπουλος παρουσίασε τη μελέτη της διαΝΕΟσις για την κρουαζιέρα και επισήμανε τα βασικά προβλήματα υποδομών και οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά λιμάνια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 10% των ξένων τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο, φτάνουν με κρουαζιερόπλοια, αλλά αφήνουν μόλις το 5% των εσόδων της χώρας από τον τουρισμό.

epime.jpg

epime.jpg, by gpapadakis

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε την έρευνα της διαΝΕΟσις «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα» που αποστερεί από το ελληνικό κράτος πολύτιμους πόρους ύψους έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Η έρευνα καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις για μια συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου: μείωση των συντελεστών φορολογίας, εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος,  έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης, οργάνωση και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των φορολογικών αρχών, κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων διοίκησης, καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και δημιουργία φορολογικής συνείδησης. 
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας.
Τη δεύτερη ημέρα οργανώθηκαν θεματικά τραπέζια (OpenWorkshops) με τη συμμετοχή κοινού, εκπροσώπων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. που επικεντρώθηκαν στους τέσσερεις παραγωγικούς κλάδους με ισχυρή παρουσία στην Κρήτη. Αγροδιατροφικός Τομέας, Πολιτιστικός -Τουριστικός Τομέας, Περιβαλλοντικός Τομέας και Τομέα της Γνώσης. 

epim.jpg

epim.jpg, by gpapadakis

Κατά τη συζήτηση επί του Αγροδιατροφικού Τομέα που συντονίστηκε από τον κ. Μαρκαντωνάκη Α., Διευθύνων Σύμβουλο Μύλοι Κρήτης Α.Ε. τέθηκαν ως βασικοί στόχοι του κλάδου η ανάπτυξη των εξαγωγών, η αύξηση κατανάλωσης στην τοπική αγορά Κρητικών προϊόντων, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, και της σχέσης ποιότητας / τιμής προϊόντων. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Κρητικής διατροφής, η ενθάρρυνση δημιουργίας Clusters, οι από κοινού εξαγωγικές προσπάθειες, η αξιοποίηση του τουρισμού στην προβολή της τοπικής παραγωγής στο εξωτερικό, η εκπαίδευση και ενθάρρυνση συνεργασίας φορέων-επιχειρήσεων. 
Τη συζήτηση επί του Πολιτιστικού -Τουριστικού Τομέασυντόνισε ο κ. Ξανθός Γ., Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Κρήτης. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα αποτελούν η ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές και καταλύματα, η ενθάρρυνση της χρήσης τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία, οι βελτιώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω εκπαίδευσης και αξιολόγησης του προσωπικού, η επιδότηση αεροπορικών εταιρειών στην αρχή και στο τέλος της σεζόν και η ενίσχυση του άτυπου hospitality στους επισκέπτες. Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η καλλιέργεια νοοτροπίας συνεννόησης και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων. Τέλοςδιατυπώθηκε ότι νέοι μέθοδοι κρατήσεων (όπως ενοικίαση κατοικιών μέσωΑirbnb κ.α.) δεν μπορούν να είναι απειλή για το προϊόν.
Κατά τη συζήτηση επί του Περιβαλλοντικού Τομέα, που συντονίστηκε από την Ε. Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, αναπτύχθηκαν οι κύριες προτεραιότητες σχεδιασμού για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε δυνατούς ή ανερχόμενους οικονομικά επιχειρηματικούς κλάδους στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, για μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ισχυρή κοινωνικοοικονομική αξία, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών – καταναλωτών. 
Κατά τη συζήτηση επί του Τομέα της Γνώσης που συντονίστηκε από τον Β. Σακκαλή, Πρόεδρο του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ διατυπώθηκε η ανάγκη ανάπτυξης δομών για προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό και αναζήτηση καναλιών επικοινωνίας ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό προτάθηκε η δημιουργία ενός οργανισμού διασύνδεσης. Τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε έργα τοπικού ενδιαφέροντος και να αποτελέσουν το R&D τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης. Τέλος οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την ανάγκη αναδιαμόρφωση και εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας επιχειρηματικότητας σε αυτά.
Γενικοί Συντονιστές των Workshops ήταν ο κος Πιερρακάκης Κυριάκος και η κα Μακαντάση Φαίη.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ανέλαβαν καθήκοντα δύο νέοι αναισθησιολόγοι

αναισθησιολόγοι

Με την προσθήκη δύο ιατρών στην κρίσιμη ειδικότητα των αναισθησιολόγων ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου  καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες πρόσληψης, στον απόηχο της υποβολής παραίτησης από  16 γιατρούς- εργαζόμενους στη νοσοκομειακή δομή.  

"Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την προκήρυξη που εκδόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από σχετικό αίτημα της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, συμπεριλήφθησαν αυξημένα κίνητρα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλήρωση τους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή λειτουργία ενός κομβικού τμήματος του ιδρύματος"  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας επίσης ότι: 

Οι κκ. Βασιλική Ζώτου και Ιωάννης Χρονάκης εντάσσονται πλέον στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αναμένεται να παρέχουν ουσιαστικό έργο στην κατεύθυνση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης της εν λόγω κλινικής.

Ως Διοίκηση παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη διαρκή διασφάλιση παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου. Σε συνεργασία με κάθε συμβαλλόμενο φορέα συνεχίζουμε απρόσκοπτα, μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες, με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων των δύο αναισθησιολόγων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ελευθέριος Μαρκάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Η τοποθέτηση δυο νέων αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Με την προσθήκη τους το τμήμα θωρακίζεται και το ίδρυμα αποκτά δυο έμπειρους ιατρούς σε μια κρίσιμη για τη λειτουργία του ειδικότητα. Με την ευκαιρία της τοποθέτησης των δυο αναισθησιολόγων μας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επιθυμώ να τους καλωσορίσω, να τους συγχαρώ και να τους ευχηθώ να έχουν μια παραγωγική και επιτυχημένη θητεία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην  Διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος κα. Ευαγγελία Βροντάκη και να την  ευχαριστήσω γιατί μέσα σε ένα αντίξοο και δυσμενές περιβάλλον, πάρα τη συνεχιζόμενη κόπωση, η ίδια υπερέβαλε εαυτόν, στηρίζοντας με συνεργασία υπομονή και θεσμικό διάλογο τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για τη στελέχωση του τμήματος, αποδεικνύοντας στην πράξη, πως όταν υπάρχει διάθεση και ένα υγιές κλίμα πετυχαίνουμε περισσότερα. Στο πρόσωπο της κας Βροντάκη τιμούμε όλο το προσωπικό του ιδρύματος που δίνει σκληρές μάχες για την θωράκιση και την ενίσχυση του νοσοκομείου μας. Ευχαριστώ επίσης τον επιμελητή αναισθησιολογίας κ. Χρήστο Ανδριόπουλο και το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού τμήματος που σε άψογη  συνεργασία με την Διευθύντρια κατάφεραν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν με αρτιότητα στις εναλλαγές που επέβαλαν οι συνθήκες λειτουργίας του τμήματος τους τελευταίους μήνες.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα. Λένα Μπορμπουδάκη και τον Υποδιοικητή κ. Δημήτρη Αγαπίου που ασχολήθηκαν επισταμένα με το ζήτημα υποστελέχωσης που αντιμετώπισε το αναισθησιολογικό τμήμα, καταρτίζοντας ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο άμεσης κάλυψης των αναγκών του τμήματος παράλληλα με τον στρατηγικό σχεδιασμό οδήγησε στη μόνιμη στελέχωση του, καθώς επίσης τους Διοικητές και τους αναισθησιολόγους των Νοσοκομείων των διπλανών νομών που συνέβαλαν στη λειτουργία του τμήματος μέχρι την τοποθέτηση των νέων ιατρών σε μόνιμες θέσεις. Ευχαριστώ επίσης τους ιδιώτες ιατρούς που συνεργάστηκαν με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και που προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, έγιναν μέρος του ανωτέρω πλάνου βιωσιμότητας του τμήματος.

Τέλος θα αποτελούσε παράλειψη από μέρους μου να μην ευχαριστήσω από καρδίας τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Βασίλη Ακτουδιανάκη και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ.  Στέλιο Σπανουδάκη  για την πολύτιμη συνεργασία.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο στην Ελλάδα

Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO