Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου για τη φωτιά στην Αγία Πελαγία

Η φωτιά από την παραλία της Αγίας Πελαγίας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

Την περασμένη Πέμπτη, με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Αγία Πελαγία, το Μαλεβίζι παραλίγο να αποκτήσει το δικό του «Μάτι». Η δημοτική αρχή θέλοντας να μας δείξει ότι βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή, πήρε και τις ανάλογες πόζες στα Μ.Μ.Ε. Για την πραγματική ουσία του προβλήματος ούτε λέξη.

 Να θυμίσουμε όμως ότι ανάλογες ήταν οι πόζες τους και στις 20 Μαΐου, πάλι στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου εκδηλώθηκε φωτιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκείνη τη φορά. Η φωτιά και τότε πλησίασε σπίτια, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε μόνο σε χορτολιβαδική έκταση.

Αυτή τη φορά όμως χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν άνθρωποι και αστυνομικοί έπεσαν στη θάλασσα για να διαφύγουν. Ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω των προβλημάτων του ΒΟΑΚ, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να πλησιάσουν τη φωτιά.

Είναι γνωστή η έκφραση «μια τη γλιτώνεις, δυο τη γλιτώνεις, την τρίτη καίγεσαι».

Και ρωτάμε: τι μέτρα πήρε η ίδια η δημοτική αρχή τους τρεις αυτούς μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο πυρκαγιών; Έκαναν, ανάλογες με αυτές που είδαμε στα Μ.Μ.Ε, εμφανίσεις στην περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία διεκδικώντας κονδύλια για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων όχι μόνο της Αγίας Πελαγίας αλλά και όλου του Δήμου που βρίσκεται έκθετο σε τέτοιου είδους κινδύνους; Μην ξεχνάμε τις πλημμύρες που έγιναν στο βόρειο οδικό άξονα και σε πολλές περιοχές του δήμου μας: Παλαιόκαστρο, Φόδελε κ.α. αλλά και στα ορεινά χωριά πριν 1,5 χρόνο περίπου.

Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου στο Δήμο μας. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές αντί να δώσουν λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να τους δημιουργούν ενοχές, να τους αποκαλούν παράνομους και εγκληματίες επειδή τόλμησαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και να τους απομυζούν με πρόστιμα και φόρους. Συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καμία ευθύνη.

Ούτε για πολεοδομικό σχέδιο μερίμνησαν, ούτε για μέτρα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Έχει καταντήσει σίριαλ η βελτίωση του βόρειου οδικού άξονα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα με την πυρκαγιά και τη δυσκολία των πυροσβεστικών οχημάτων να προσεγγίσουν την περιοχή, παραλίγο να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Ο πραγματικός ένοχος δεν είναι οι πολίτες που -όπως ειπώθηκε- δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, αλλά η πολιτική της έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδιασμού προστασίας από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.), οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση στην Πυροσβεστική. Δασικοί δρόμοι, ζώνες πυρόσβεσης που δεν έχουν συντηρηθεί ή απλά δεν υπάρχουν. Είναι η στρατηγική εμπορευματοποίησης της γης και η περιβαλλοντική νομοθεσία που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Είναι ένα κράτος που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, που είναι επιλεκτικά ανίκανο όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες σε προστασία από φυσικές καταστροφές, υγεία κ.λ.π. και επιλεκτικά ικανό στη στήριξη και υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Και φυσικά δίπλα σε αυτό το κράτος βρίσκονται η περιφέρεια και οι δήμοι που το βοηθούν και με το παραπάνω να υλοποιήσει αυτή την πολιτική.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαλεβιζίου έχει πάρα πολλές φορές προειδοποιήσει για αυτούς του κινδύνους και την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Για άλλη μια φορά και εν όψη του ερχομού του χειμώνα απαιτούμε: Εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων του δήμου μας από κάθε είδους φυσική καταστροφή.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ηράκλειο, με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού, θα κάνει την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας θα βρεθεί στο Ηράκλειο, με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17.00 στο Ξενοδοχείο CACTUS ROYAL στην Σταλίδα Χερσονήσου, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου:

17.00 -17.15 Προσέλευση

17.15 -17.30 Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ε.Ξ.Η. κ. Νίκο Χαλκιαδάκη . Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης

17.30- 17.45 Ομιλία Υπουργού Τουρισμού

17.45 - 18.00 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης.

18.00 - 18.10 Παρουσίαση δράσεων CapsuleT Travel & Hospitality

Accelerator, από τη Διευθύντρια κα Κ. Σαριδάκη

18.10 - 18.40 Παρουσιάσεις 6 νεοφυών προτάσεων για τον ξενοδοχειακό χώρο.

18.40 - 19.00 Προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό της Ε.Ξ.Η. και απαλλαγή Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.

19.00 - 19.30 Ελεύθερη Συζήτηση – Ερωτήσεις

19.30 - 20.30 Ψηφοφορία . Συναντήσεις B2B ξενοδόχων με με εκπροσώπους από 15 startups.

20.30 Δείπνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηλορείτης: Βρέθηκε ο 35χρονος που είχε χαθεί

Ηράκλειο: Δύο τραυματίες σε τροχαίο στην Αμμουδάρα (φωτο)

Ηράκλειο: Επανεξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο Βαγγέλης Καρκανάκης

ESPA BANNER