Κρήτη

Ηράκλειο

Αστυνομικά

Ηράκλειο: Αποκαλύψεις για τους 26, μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας

συλληψη

Στους γνωστούς στίχους του τραγουδιού “παρανομία μου, αγάπη μία μου” … παραπέμπει το περιεχόμενο της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε βάρος 26 συνολικά κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Μπορεί τα αποδιδόμενα αδικήματα να μην είναι αυτό που αποκαλούμε στην δημοσιογραφική γλώσσα «πρώτου μεγέθους», αναμφισβήτητα όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονταν και ενεργούσαν σε κάθε παρανομία που διέπρατταν ανά περίπτωση. Το περιεχόμενο της δικογραφίας παραπέμπει σε …περιβόλι με διακίνηση ναρκωτικών (η κόκα πήγαινε «σύννεφο»), ζωοκλοπές, μαχαιρώματα και απειλές με σκοπό την εκβίαση.

Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν απασχολήσει ξανά και ξανά τις διωκτικές Αρχές και την Δικαιοσύνη, ορισμένοι ως εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις.

Οι τηλεφωνικές επισυνδέσεις και στην συγκεκριμένη υπόθεση λειτούργησαν περίπου ως «ντόμινο». Οι τηλεφωνικές επαφές του ενός οδήγησαν στον δεύτερο, στην συνέχεια στον τρίτο και πάει λέγοντας. Σε αυτό συνέβαλε αφενός η «άνεση» του λόγου που είχαν στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες καθώς κάποιοι εκ των κατηγορουμένων συνδέονται με συγγενικές και στενές φιλικές σχέσεις και υπήρχε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα τους.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με την παρακολούθηση των τηλεφώνων τριών νεαρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι εμπλέκονται σε ζωοκλοπές αλλά και σε αδικήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια χασισοφυτειών. Μετά από δύο μήνες παρακολούθησης, οι αστυνομικοί έκριναν ότι οι δύο έπρεπε να τεθούν εκτός «κάδρου», ο τρίτος όμως, ένας 35χρονος κτηνοτρόφος, τους είχε δώσει «υλικό» ώστε να …παίξουν μπάλα και να διευρύνουν την έρευνα τους και προς άλλα τρίτα πρόσωπα με τα οποία είχε συγγενική σχέση και για τα οποία επίσης προέκυπταν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ υποβλήθηκαν νέα αιτήματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου. Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι οι αστυνομικοί της Ομάδας δεν άκουγαν “live" τους υπόπτους. Παραλάμβαναν τις καταγεγραμμένες συνομιλίες υπό τη μορφή DVD τουλάχιστον τρεις ημέρες αργότερα, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι δεν είχαν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν επιχειρησιακά και στα πλαίσια του αυτοφώρου τις πληροφορίες αυτές.

Ο επιχειρηματίας και η απόπειρα εκβίασης

Μία άλλη πτυχή της δικογραφίας αφορά στην απόπειρα εκβίασης 39χρονου επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου από ορισμένους εκ των κατηγορουμένων. Στην υπόθεση αυτή επανεμφανίζεται 46χρονος, ο οποίος είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ για τρανταχτή υπόθεση.
Ο 46χρονος φέρεται να ανέθεσε σε 44χρονο συγκατηγορούμενο του (εκ των συλληφθέντων) και σε συνεργούς αυτού να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 39χρονο επιχειρηματία το ποσό των 78.000 ευρώ. Οι «εισπράκτορες» θα έπαιρναν για λογαριασμό τους 30.000 ευρώ.

Αρχικώς το ποσό που είχε απαιτηθεί να καταβάλλει ο επιχειρηματίας ήταν 150.000 ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση τον απειλούσαν ότι θα καταστρέψουν την περιουσία του. Το πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση εκβίασης είναι άγνωστο καθώς σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία από την επισύνδεση αλλά ούτε και από τον παθόντα.

Μετά το μαχαίρωμα … διανυκτέρευση στην εκκλησία

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, οι Αρχές έφθασαν και στην εξιχνίαση δύο περιπτώσεων μαχαιρωμάτων σε μπαρ του Ηρακλείου και σε εκδήλωση βάπτισης σε κεφαλοχώρι του νομού.

Στο πρώτο περιστατικό ως δράστης φέρεται ένας 21χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι χτύπησε στο κεφάλι και μαχαίρωσε στην κοιλιά έναν 29χρονο θαμώνα. Οι Αρχές κατέληξαν στην ταυτότητα του 21χρονου αφενός από το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε όταν έγινε το συμβάν, αφετέρου από το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της αδελφής του κατηγορούμενου με άγνωστη γυναίκα. Όπως επισημαίνεται στην δικογραφία, ο νεαρός προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης, επιβιβάστηκε σε όχημα και κατευθύνθηκε σε εκκλησία εντός της οποίας διανυκτέρευσε μέχρι να παρέλθει το Αυτόφωρο. 

Το δεύτερο αιματηρό περιστατικό αφορά στο μαχαίρωμα δύο ατόμων σε γλέντι βάπτισης με φερόμενο δράστη έναν 23χρονο. Ο τελευταίος παρεξηγήθηκε φραστικά με άλλον προσκεκλημένο με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Οι δύο τραυματίες μπήκαν στη μέση για να κατευνάσουν τα πνεύματα, εκείνος όμως και όντας μεθυσμένος, θεώρησε ότι κινούνταν απειλητικά εναντίον του και τους επιτέθηκε με το μαχαίρι που κρατούσε. Ο πρώτος τραυματίας υπέστη εκσπλάχνωση και διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ο δεύτερος έφερε τραύματα στο χέρι, στα νεφρά και στο θώρακα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από φιλικό του πρόσωπο. Και οι δύο παθόντες στις καταθέσεις που κλήθηκαν να δώσουν, απέκρυψαν, όπως αναφέρεται, τα πραγματικά περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά στους έξι συλληφθέντες, σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και σε βαθμό κακουργήματος και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Δευτέρα του Πάσχα. Την υπεράσπιση τους έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Γιώργος Στειακάκης, Άγγελος Ζερβός, Νίκος Παπαδαντωνάκης, Σπύρος και Ειρήνη Βρέντζου.

Πηγή: patris.gr - Ευαγγελία Καρεκλάκη

Κρήτη

Ηράκλειο

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ηρακλείου με τον βουλευτή της Βουλγαρίας Ίβαν Τότεφ

201800296_274557351091007_5460509268103037505_n.jpg

Εθιμοτυπική  συνάντηση  με τον βουλευτή της Βουλγαρίας  Ίβαν Τότεφ  είχε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουνίου, στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.  Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κατάσταση καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τις ευρύτερες σχέσεις των δυο χωρών.

Το 2019 ο Ίβαν Τότεφ ως δήμαρχος τότε είχε προσκαλέσει το Ηράκλειο στα εγκαίνια  της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ζάν Αντρέα Γκαραντσίνι ο οποίος το 2019 ήταν εντεταλμένος  σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Βαρύ πυροσβεστικό ελικόπτερο θα καλύπτει Κρήτη και Κύθηρα