Κρήτη

Χανιά

Πολιτισμός

Φωτογραφική έκθεση του Κώστα Μπαλάφα στα Χανιά

εκθεση κωστας μπαλαφας

"Το να βγάλεις λίγα χρυσάνθεμα, ακόμα και μια βαρκούλα που κουνιέται, δεν λέει και σπουδαία πράγματα. Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Αυτόν τον λαό φωτογραφίζω". 

(Κώστας Μπαλάφας)

Ο πολιτιστικός σύλλογος: "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ" συνδιοργανώνει μαζί με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, την εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ (Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη) και το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση για τον κορυφαίο ανθρωπιστή φωτογράφο ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ, που υπήρξε αγωνιστής και (με το ανεκτίμητο φωτογραφικό του έργο) ιστορικός συγχρόνως της Αντίστασης. 

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας , by meropi

Η έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί τον μήνα ΜΑΡΤΙΟ του 2016 στην ΠΥΛΗ SABBIONARA (Μίνωος & Καλλεργών) στα Χανιά της Κρήτης έχει τίτλο: Κώστας Μπαλάφας: Το Αντάρτικο στην Ήπειρο (1941-1944) 

"Εδώ υπάρχει ένας λαός τρανταχτός"

Η έκθεση θ' ανοίξει τις πύλες της στο κοινό την Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 02 Απριλίου 2016.

Οι ώρες που η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό είναι οι εξής:

Δευτέρα έως και Σάββατο: (πρωί)         10 έως 13.00μ.μ. &
                                        (απόγευμα)  18.30 έως 21.00μ.μ
                                      
Τα επίσημα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 στις 20.00μ.μ. στην πύλη Sabbionara με την παρουσία των επιμελητών του Μουσείου Μπενάκη. 

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας, by meropi

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας, by meropi

Στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης με προβολή πρόσθετου οπτικοακουστικού υλικού για τμήματα τάξεων από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ κ.λπ.). Οι καθηγητές/-τριες που ενδιαφέρονται να συνοδεύσουν τους μαθητές σ' αυτό το εκλεκτό, βιωματικό μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καλό είναι να επικοινωνούν πρώτα με την υπεύθυνη αυτής της δράσης, την κ. Μαρία Μαθιουδάκη, εκπαιδευτικό (κινητό: 6978602368), ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο χώρο.

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας, by meropi

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας, by meropi

εκθεση κωστας μπαλαφας

εκθεση κωστας μπαλαφας, by meropi

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Κτίριο 13-03) στις 19.00μ.μ.εκδήλωση-συζήτηση για τον Κώστα Μπαλάφα, το φωτογραφικό του έργο και την Αντίσταση. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: 

Γεωργία Ιμσιρίδου, 
Επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη,  "Η Αντίσταση του Κώστα Μπαλάφα"

Τάσος Σακελλαρόπουλος, 
Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, "Ένας εικοσάχρονος φωτογράφος και η ορεινή κοινωνία της Ηπείρου στα χρόνια της Αντίστασης"

Μαρία Σπηλιωτοπούλου, 
Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, "Η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Κρήτη (1941-1945): διαβάζοντας τις αναφορές των Βρετανών αξιωματικών συνδέσμων".

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Δαμασκηνός, εκπαιδευτικός Δ.Ε. - ιστορικός

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: