Κρήτη

Αγροτικά

Κοντά στο λουκέτο αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης... λόγω Τσέρνομπιλ!

αγρότης αμπέλι

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί και στην Κρήτη καθώς με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου καλούνται να επιστρέψουν ποσά από τόκους για δάνεια που είχαν λάβει την δεκαετία του 1990 από την Αγροτική τράπεζα.
Σήμερα συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα και την Κρήτη συναντώνται για την εξεύρεση λύσης.
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Αρχανών κ.Στάθης Καφετζογιαννάκης εάν δεν βρεθεί λύση τότε ακόμα και βιώσιμοι Αγροτικοί συνεταιρισμοί θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που ξεκινούν από ένα και φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε όλη την Ελλάδα το συνολικό ποσό αγγίζει το μισό δις ευρώ!!
Όπως είπε ο κ..Καφετζογιαννάκης αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης όλα ξεκίνησαν από δύο νόμους, του 1992 (νόμος 2008 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) και του 1994 (νόμος 2237 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι προέβλεπαν ευνοϊκούς όρους στην πληρωμή των τόκων δανείων που έλαβαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ως αντάλλαγμα για το γεγονός ότι είχαν στηρίξει τους Έλληνες αγρότες, παραλαμβάνοντας τα προϊόντα τους, μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, το 1986.
 
Κατά των δύο αυτών νόμων κατατέθηκε προσφυγή στην Ε.Ε. από ιδιώτες επιχειρηματίες και ζητήθηκε η ακύρωσή τους, με το επιχείρημα ότι η έκπτωση 50% στους τόκους δανείων που είχε εκχωρήσει η Αγροτική Τράπεζα στους Συνεταιρισμούς τότε, υπερέβαινε τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. 
Η προσφυγή αυτή τελεσιδίκησε το 2004, οπότε εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε σε επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης (και μάλιστα εντόκως) από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Η απόφαση αυτή παρέμεινε στα συρτάρια όλων των κυβερνήσεων (προφανώς λόγω πολιτικού κόστους) μέχρι και πριν ένα χρόνο, οπότε η Ε.Ε. διεμήνυσε για επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν εφαρμοστεί. 
Για το θέμα έχει συσταθεί μια πενταμελής Επιτροπή, που έχει ήδη επισκεφθεί όλα τα κόμματα, ενώ τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως, να επισκεφθούν και τις Βρυξέλλες μαζί με επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα. Η άποψη, ωστόσο, συνταγματολόγων και καθηγητών είναι πως μια τελεσίδικη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί. 
Να σημειωθεί ότι στην απόφαση υπάρχει ειδική επισήμανση που λέει ότι αν στην χώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες (όπως προφανώς έχουν αλλάξει στην Ελλάδα) μπορεί να γίνει προσφυγή και να επανεξεταστεί το θέμα, κάτι που δεν έπραξε η σημερινή κυβέρνηση όπως καταγγέλλουν οι συνεταιριστές.

(φωτογραφία αρχείου)
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στο νησί

κορωνοϊός - νοσοκομεία

248 τα νέα κρούσματα - 14 θάνατους - 296 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

7 νέα κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, 9 στο Ρέθυμνο, 3 στα Χανιά και 1 στο Λασίθι.

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Κυριακή 20 Ιουνίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κoρωνοϊού:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 18
ΑΝΔΡΟΥ 1
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 11
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 3
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΚΩ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΠΑΡΟΥ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 9
ΡΟΔΟΥ 4
ΣΑΜΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Διαβάστε επίσης:

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 55χρονης με το εμβόλιο της Pfizer

Φθιώτιδα: Νεαρός αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του