Κόσμος

Βαρθολομαίος: Θα θεμελιώσει το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στην Κεντρική Ευρώπη

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τον θεμέλιο λίθο του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία -που θα είναι και το πρώτο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης- θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες μετά την αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου, θεμελίωση, που αναβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επίσημη θεμελίωση θα γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Εγίντιους Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ενώ τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι θα ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει "γέφυρα" που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η ίδρυση και λειτουργία ορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή δικαιοδοσίας της Μητρόπολης και Εξαρχίας, ήταν επιθυμία από την αρχή της ιερατείας του τον Δεκέμβριο του 2011, που ευοδώθηκε σε μια πρώτη φάση με την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπειτα από πολύμηνες επαφές και συζητήσεις με τον επίσκοπο του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς.

 

Κόσμος

Βηρυτός: Παίζει πιάνο στο "βομβαρδισμένο" σπίτι της

πιλανο - βηρυτός

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Βηρυτού, που ισοπεδώθηκε από τις φονικές εκρήξεις.

Σε ένα από τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φαίνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα να παίζει πιάνο μέσα στο σπίτι της, το οποίο έχει καταστραφεί από τις εκρήξεις και το ωστικό κύμα που ακολούθησε.

Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο, καθώς έχουν σπάσει παράθυρα και πόρτες.

Το πιάνο είναι από τα λίγα έπιπλα που έχουν σωθεί και η ηλικιωμένη εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να “σπάσει” τη βουβή θλίψη, παίζοντας μουσική.