Κόσμος

Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Μπλε Φάλαινα - 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά F-16

Νέα αερο-ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα-2020», ξεκινά σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν κι άλλες χώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρυχιακή πολεμική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία και ελικόπτερα του λιμενικού και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Στην άσκηση, από άλλες χώρες συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ - με αμερικανικά μόνο σκάφη και αεροπλάνα του λιμενικού. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα γίνουν εκπαιδεύσεις σε υποβρύχιες αμυντικές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων μονάδων και διοικητών στον υποβρύχιο αμυντικό πόλεμο. Αποσκοπεί, επίσης, στην αύξηση του επιπέδου προετοιμασίας για διεξαγωγή πραγματικών επιχειρήσεων και αποστολών, καθώς και στην αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχει και στην ναυτική άσκηση «Poseidon - 2020» για εξουδετέρωση ναρκών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.

Κόσμος

Πρώτη απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι προς το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ

ντουμπάι

Η αεροπορική πτήση χαμηλού κόστους Flydubai ξεκινά σήμερα τις πρώτες απευθείας πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ, δύο μήνες μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι παρών στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να υποδεχθεί την πτήση, έγραψε στο Twitter ο Οφίρ Γκέντελμαν εκπρόσωπός του για τα αραβικά μέσα.

Τα Εμιράτα υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο συμφωνία με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία που υπέγραψε μια χώρα του Κόλπου.

Τα Εμιράτα έγιναν η τρίτη αραβική χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994. Το Μπαχρέιν ακολούθησε.

Η Flydubai είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα “πραγματοποιεί 14 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι” και του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.