Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Κατακραυγή για τραγούδι από το Πεκίνο

Image
Σχολείο στις Φιλιππίνες. Όλοι με μάσκες...
 clock 16:28 | 27/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα έφερε ένα μουσικό βίντεο κινεζικής παραγωγής, με το οποίο το Πεκίνο θέλησε να προαγάγει τη στήριξή του στους γείτονές του που αγωνίζονται κατά του κορανοϊού, καθώς η κυκλοφορία του στις Φιλιππίνες προκάλεσε καταιγισμό επικρίσεων, πυροδοτώντας και μια διαδικτυακή εκστρατεία για συλλογή υπογραφών εναντίον του. 

Η κινεζική πρεσβεία την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα τραγούδι που ερμηνεύεται από διπλωμάτες, τραγουδιστές κι έναν διάσημο ηθοποιό, όμως πολλοί Φιλιππινέζοι δεν πήραν καλά το περιεχόμενο των στίχων του και τον ίδιο τον τίτλο του, "Iisang Dagat" ή "Μία Θάλασσα" στη Φιλιππινέζικη γλώσσα, καθώς το συνέδεσαν με τον θαλάσσιο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών για διαμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές .

Μέχρι σήμερα, το βίντεο του τραγουδιού, που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο YouTube με το hashtag #CNPHHealAsOne, είχε 149.000 επισημάνσεις "δεν μου αρέσει" σε σύγκριση με 2.100 επισημάνσεις "μου αρέσει". Την ίδια στιγμή, μία διαδικτυακή έκκληση στο Change.org, που ζητούσε την κατάργηση του βίντεο, είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 8.000 υπογραφές. 

Οι επικριτές του τραγουδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την οργή τους ενάντια σε αυτό που προσέλαβαν ως κινεζική προπαγάνδα με στόχο την απόκρυψη του εκφοβισμού που ασκεί το Πεκίνο με τις επεκτατικές διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ χαρακτήρισαν τους Φιλιππινέζους που συμμετείχαν στην παραγωγή του τραγουδιού 'προδότες'.

«Πρέπει να σταματήσουμε την εξάπλωση του κινεζικού διαβόλου», έγραψε ένας από τους χρήστες, ο Λεοναρντ Άντονι Αρσίλα, ενώ η Έλνα Λίντα Ακουέρδο υπογράμμισε: «Δεν ενωνόμαστε με την Κίνα». Για την Βένους Λιουανάνγκ, το βίντεο αποτελεί «χαστούκι στο πρόσωπο κάθε Φιλιππινέζου».

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στους πρώτους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και στις δύο χώρες, μερικοί εκ των οποίων εμφανίζονται και στο βίντεο, όπου παρουσιάζονται πλάνα με Κινέζους γιατρούς και ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων προστατευτικών μασκών και διαγνωστικών τεστ που εστάλησαν ως βοήθεια από το Πεκίνο.

Το τραγούδι περιλαμβάνει στίχους όπως: «χάρη στην αγάπη σας που ρέει σαν κύματα, χέρι με χέρι πορευόμαστε προς ένα λαμπρό μέλλον, εσύ και εγώ είμαστε στην ίδια θάλασσα».

Η ανταπόκριση που είχε το τραγούδι στις Φιλιππίνες αποτελεί ακόμη μία ένδειξη πως η διπλωματία της Κίνας δοκιμάζεται απέναντι στο ιστορικό των διαφωνιών και της δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί με τους γείτονές της-- ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ασία, όπου η ισχυρή θαλάσσια παρουσία της και η κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε νησιά στην περιοχή έχει προκαλέσει ατιδράσεις στους γείτονές της.

Μάλιστα πολλοί προσπαθούν να δείξουν τη στήριξή τους στην "αντίπραξη" στο κινεζικό βίντεο, κάνοντας «μου αρέσει» και κοινοποιώντας ένα άλλο μουσικό βίντεο, που είχαν κυκλοφορήσει πέρυσι καλλιτέχνες από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, έχει τίτλο «σώστε τις θάλασσές μας» και στρέφεται ανοικτά κατά της κινεζικής συμπεριφοράς στη θάλασσα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis