Κόσμος

Κορωνοϊός - Αυστρία: Πρόταση για αυστηρότερα μέτρα κατά του ιού

Αυστρία  πανδημία

Ενώ ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ δεν θέλησε να σχολιάσει νωρίς το απόγευμα την έντονη αύξηση -κατά 650 μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο- των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστρία, παραπέμποντας ο ίδιος στο αναμενόμενο για απόψε πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται να αναμένει από την Επιτροπή μία πρόταση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, και να μην υπάρχει «εξωραϊσμός» των αριθμών, όπως αναφερόταν το μεσημέρι από το περιβάλλον του.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας είχε εκτιμήσει ότι δεν αναμένει επί του παρόντος «πορτοκαλί» χρώμα για τη Βιέννη, στο αποκαλούμενο «Σύστημα φωτεινού σηματοδότη», που σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει την εξέλιξη της επιδημίας και αξιολογεί τον κίνδυνο κατά περιοχή με χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) και πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο το μεσημέρι για δεύτερη στη σειρά φορά.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως αυτό που θα αποφασίσει απόψε η Επιτροπή είναι σαν «γνώμη εμπειρογνωμόνων», με τις συστάσεις της να συζητούνται στη συνέχεια εντός της κυβέρνησης, η οποία και παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις που δημοσιοποιούνται κατόπιν σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ο δημοτικός σύμβουλος και τοπικός υπουργός Υγείας του δήμου και ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Πέτερ Χάκερ ζήτησε σήμερα την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων, ανακοινώνοντας ότι θα συζητήσει την κατάσταση με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Από χθες έως σήμερα, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσης της Βιέννης, υπήρξαν στην αυστριακή πρωτεύουσα 387 νέες μολύνσεις, γεγονός «ανησυχητικό», σύμφωνα με την γνωστή ιολόγο Ελίζαμπετ Πούχαμερ-Στεκλ.

Συνολικά, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Αυστρία ανέρχεται σήμερα σε 4.456, 205 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 39 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 31.142 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους 729 έχουν φτάσει οι θάνατοι από κορονοϊό, και έχουν διενεργηθεί 1.303.030 διαγνωστικά τεστ.

Σε σχέση με την έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη συντόμευση του χρόνου καραντίνας, στην Αυστρία, η οποία τον Ιούλιο είχε προβεί σε μία μείωσή του από τις 14 σε δέκα ημέρες, δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοια σχέδια, τη στιγμή που στη Γαλλία ο χρόνος καραντίνας μειώθηκε στις επτά ημέρες, η Ιταλία συζητά επίσης τη μείωση κατά το ήμισυ, ενώ στη Γερμανία ο εμπειρογνώμονας Κρίστιαν Ντρόστεν υποστηρίζει ακόμη και μια μείωση του στις πέντε ημέρες.

Κόσμος

Εμπρηστική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ κάνει λόγο για ελληνική προκλητικότητα

Φωτό αρχείου

Σε προκλητικό ύφος κινήθηκε η επιστολή που έστειλε ο Μόνιμος Αντιπροσώπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χ. Σινιρλιόγλου, στις 14 Οκτωβρίου, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε αυτήν την επιστολή, την οποία δημοσιεύει το liberal.gr, καταγράγονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα.

Με εμπρηστικό τόνο θίγεται το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και της επέκτασης των ναυτικών μιλίων, ενώ προβάλλονται οι εξής αξιώσεις από τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι κυρίως τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει τεθεί με τις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ως η μοναδική χώρα στον κόσμο με μια τέτοια αξίωση. Ομοίως, ο πλέον διαβόητος ''χάρτης της Σεβίλλης'' τον οποίο επικαλείται η Ελλάδα όχι μόνο αντιβαίνει στη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δίκαιη οριοθέτηση, αλλά προκαλεί και τη λογική. Για να συνεχιστεί κάθε πραγματική προσπάθεια διαλόγου, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αναφορές».

«Το τελευταίο παράδειγμα της απροθυμίας της Ελλάδας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν η Τουρκία έδειξε την καλή της θέληση και ανέστειλε τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας του σκάφους Oruc Reis, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες τρίτων, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία διμερούς διαλόγου, η οποία είναι γνωστή ως "διερευνητικές συνομιλίες"», αναφέρεται, ακόμη, στην επιστολή.

Μάλιστα, γίνεται λόγος από την Άγκυρα για παραβιάσεις δικαιωμάτων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.