Κόσμος

Κατά 280% αυξήθηκαν οι απάτες με κάρτες πληρωμών στη Ρωσία

πιστωτικές κάρτες

Ο αριθμός των περιστατικών εξαπάτησης με τη χρήση καρτών πληρωμών αυξήθηκε το 2019 κατά 280% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι απάτες ξεπέρασαν τις 16 χιλιάδες στο ίδιο διάστημα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, από τις αρχές του περασμένου έτους καταγράφηκαν 300.000 εγκληματικές πράξεις μέσω του διαδικτύου εκ των οποίων το 25% διαπράχθηκαν τηλεφωνικώς. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, οι απάτες αυτού του είδους αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το 2018. Οι περισσότερες απάτες με κάρτες πληρωμών έχουν καταγραφεί στην Αγία Πετρούπολη, το Καλίνιγκραντ και στην Καλμικία.

Κόσμος

Μεξικό: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος στρατιωτικών και αστυνομικών για την εξαφάνιση 43 φοιτητών

μεξικο αστυνομια

Οι μεξικανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα δεκάδες εντάλματα σύλληψης σε βάρος αστυνομικών και στρατιωτικών οι οποίοι πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην απαγωγή και την εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Ο Ομάρ Γκόμες, ο επικεφαλής του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, είπε ότι τα εντάλματα αφορούν «τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς» του εγκλήματος και σε αυτούς περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, καθώς και ομοσπονδιακοί και δημοτικοί αστυνομικοί.

Ο μεξικανικός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικές αρχές του Μεξικού ανακοινώνουν ότι εξέδωσαν εντάλματα σε βάρος στρατιωτικών.

Οι φοιτητές, από το Αγροτικό Κολέγιο Δασκάλων Αγιοτσινάπα, εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, στην Πολιτεία Γκερέρο. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόνο δύο από αυτούς.

Η απαγωγή των νέων, που σπούδαζαν για να γίνουν δάσκαλοι, συγκλόνισε τη χώρα και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις την εποχή εκείνη. Οι οικογένειές τους κατηγορούσαν εδώ και καιρό τις μεξικανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, για συνέργεια στην εξαφάνισή τους.

«Ο στρατός συμμετείχε», είπε η Μαρία Μαρτίνες Σεφερίνο, η μητέρα ενός από τους φοιτητές, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Ομάρ Γκόμες.