Κόσμος

Ιρλανδία: Στις 20 Ιουλίου η λίστα με τις χώρες των οποίων οι ταξιδιώτες δεν θα μπαίνουν σε καρα

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία πρόκειται να χαλαρώσει τους περιορισμούς των μετακινήσεων για όσους επισκέπτονται την χώρα από το εξωτερικό στις 20 Ιουλίου και θα υπάρχει μια «πράσινη λίστα» με χώρες όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι πολίτες των οποίων θα δεν θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ίμον Ράιαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει ότι οι περιορισμοί θα αίρονταν στις 9 Ιουλίου.

«Μια αποκαλούμενη πράσινη λίστα...θα δημοσιοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Η πράσινη λίστα θα τεθεί τότε σε ισχύ», είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πλήγμα για τους ξεναγούς από κορωνοϊό και παράνομες ξεναγήσεις

ξεναγησεις

Χωρίς δουλειά βρίσκονται εδώ και μήνες οι ξεναγοί στην Κρήτη. Αυτή την στιγμή “κάθεται” το 95% των επαγγελματιών ξεναγών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη η Γενική Γραμματέας του σωματείου Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, Κατερίνα Γιακουμάκη.

Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας τoυ κορωνοιού, μεγάλο αγκάθι για τον χώρο εξακολουθεί ν’ αποτελεί το θέμα των παράνομων ξεναγήσεων. Σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη πρόσφατα έγινε ευρεία σύσκεψη  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου συζητήθηκε  το χρόνιο και σύνθετο πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας. 

Στην διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, όπως και η ανάληψη  πρωτοβουλίας για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στα αντίστοιχα Α.Τ. της ΕΛΑΣ και στις Διευθύνσεις της Τουριστικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα προτροπή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την κατάρτιση πρότασης, ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη βεβαίωση και είσπραξη του προβλεπόμενου προστίμου σε όσους προβαίνουν σε αντιποίηση του επαγγέλματος του Ξεναγού.
Όπως επισημαίνουν οι ξεναγοί, η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ξεναγήσεων προς την κατεύθυνση εντατικοποίησης των ελέγχων και απόλυτης εφαρμογής της τουριστικής νομοθεσίας.