Κόσμος

Ιρλανδία: Οδοφράγματα από την Αστυνομία... ενόψει του Πάσχα

Αστυνομία ιρλανδίας

Η ιρλανδική αστυνομία ξεκίνησε σήμερα να τοποθετεί οδοφράγματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα τηρήσουν τα μέτρα καραντίνας, που έχουν επιβληθεί στη μάχη εναντίον του νέου κορvνοϊού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Το μέτρο ελήφθη βάσει των νέων εξουσιών που απέκτησαν, από σήμερα, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πρόστιμα που φθάνουν τα 2.500 ευρώ ή ποινές φυλάκισης έως 6 μηνών για τους παραβάτες.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να μετακινηθούν σε ολόκληρη τη χώρα παρά μόνο για απολύτως αναγκαίο λόγο. Θα διασπιστώνουμε εάν αυτές οι μετακινήσεις είναι πράγματι απαραίτητες» εξήγησε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της ιρλανδικής αστυνομίας Ντρου Χάρις.

Συνολικά, 2.500 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν από σήμερα το μεσημέρι έως την Κυριακή το βράδυ για να τοποθετούν «χιλιάδες οδοφράγματα καθημερινά», σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Χάρις, η Ιρλανδία δείχνει να τηρεί γενικά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, που μεταξύ άλλων επιτρέπουν τη σωματική άσκηση όποιου το επιθυμεί σε ακτίνα 2 χλμ από την κατοικία του.

Εντούτοις, ο αξιωματικός μίλησε για μια «αύξηση» των περιστατικών μη τήρησης των κανονισμών.

Προς το παρόν, η Ιρλανδία καταμετρά 210 θανάτους από τη νόσο Covid-19 και περισσότερα από 5.000 κρούσματα.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έτοιμο να λειτουργήσει το θερινό σινεμά στην Πύλη Βηθλεέμ

πύλη βηθλεέμ

Έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι για 14η σεζόν, υπό τις προβλέψεις των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι το θερινό σινεμά του δήμου Ηρακλείου «Βηθλεέμ» το οποίο βρίσκεται στην Πύλη Βηθλεέμ στα Ενετικά Τείχη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης, με το άνοιγμα στις 15 Ιουνίου, όσα μέτρα προβλέπονται θα έχουν ληφθεί, ενώ ανάμεσα στα δύο καθίσματα που επιβάλλεται να υπάρχει κενή θέση, η επιλογή για το θερινό σινεμά «Βηθλεέμ» είναι τα τραπεζάκια.

«Η χωρητικότητα του θερινού σινεμά είναι 300 άτομα ωστόσο με τα μέτρα και τις αποστάσεις που επιβάλλεται να ληφθούν, έχω την αίσθηση ότι η χωρητικότητα δεν θα ξεπερνάει φέτος τα 200 άτομα. Έχουμε επιλέξει αντί για κενό κάθισμα, ανάμεσα σε κάθε δύο καθίσματα που θα τοποθετούνται, να βρίσκεται ένα τραπεζάκι και όχι μια κενή καρέκλα ή κενό, δίνοντας έτσι μια πιο φιλική διάσταση στα όσα καλούμαστε να τηρήσουμε στους χώρους προκειμένου να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Αντωνάκης ο οποίος εξήγησε ότι το θερινό σινεμά θα ολοκληρώσει τη σεζόν στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Προκειμένου να καλύψουμε το ενδιαφέρον όλων όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν αγαπήσει το θερινό σινεμά, αποφασίσαμε κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εκτός από την προβολή στις 21:30 να υπάρχει και μία δεύτερη στις 23:30 προκειμένου ακόμη και αυτή η διαφορά των 100 ατόμων που αναγκαστικά πρέπει λόγω των μέτρων να υπάρξει, να καλυφθεί» διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως όπως είπε, η επιλογή του θερινού σινεμά είναι μια ασφαλής επιλογή, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα επιχειρείται να δοθεί λύση και σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, με τα οποία θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η επαφή μεταξύ επισκεπτών και εργαζομένων.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μπορούμε να εκδίδουμε ηλεκτρονικά εισιτήρια και με barcode είτε στα κινητά είτε εκτυπωμένα, να μπορούν να μπαίνουν στο σινεμά οι επισκέπτες. Είναι ασφαλής επιλογή το θερινό σινεμά και με τα μέτρα σε πλήρη εξέλιξη, αυτό θα καταστεί σαφές και σίγουρα θα μετριάσει ή και θα εξαλείψει την όποια ανησυχία μπορεί να έχει ο κάθε επισκέπτης, λάτρης του σινεμά» εξήγησε ο κ. Αντωνάκης.