Κόσμος

ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε και στις 50 πολιτείες

Αστυνομία - ΗΠΑ

Το Κέρκλαντ είναι μια όμορφη πόλη με 90,000 κατοίκους, κοντά στο Σηάτλ που μέχρι χθες δεν μνημονευόταν συχνά στα Αμερικάνικα ΜΜΕ. Θα έλεγε κανείς ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όλα έμοιαζαν να κυλούν ήρεμα στις γειτονιές του, με το κρύο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, αυτή την εποχή, αφού η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους οχτώ βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η ηρεμία δεν υπάρχει πια. Άλλαξε άμεσα, αφού στην πόλη σημειώθηκαν πάνω από τριάντα θάνατοι τις τελευταίες ημέρες, με όλους τους ασθενείς να καταλήγουν χτυπημένοι από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι τριάντα περιπτώσεις προέρχονται από ένα Κέντρο μακροχρόνιας περίθαλψης που βρίσκεται στο Κέρκλαντ, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Περίπου οι μισοί θάνατοι από τον κορωνοϊό δηλώθηκαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων στην Αμερική είχε ηλικία άνω των 60 ετών, όπως συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, η μία στην Νέα Υόρκη και η άλλη στο Σηάτλ τα θύματα ήταν αντίστοιχα 50 και 40 ετών, ενώ οι 101 θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέβηκε στους 5.600 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα εκατοντάδες άλλοι μαθαίνουν ότι νοσούν τον ιό καθημερινά.

Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττουν σφοδρά την αγορά εργασίας και οι απώλειες αναμένονται πολύ πιο μεγάλες από ότι έδειχναν οι εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο ξενοδοχειακός κολοσσός Marriot International έκανε λόγο σε ανακοίνωση του για χιλιάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ήδη εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια και άλλες μικρές επιχειρήσεις απολύουν συνέχεια προσωπικό, μετά τα νέα μέτρα κατά του ιού.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι ότι την Δευτέρα η επίσημη σελίδα για το Ασφαλιστικό σύστημα του κράτους κατέρρευσε από την επισκεψιμότητα και τις χιλιάδες ερωτήσεις από νέους άνεργους.

Οι εργοδότες-ακόμη κι αυτοί που το αντικείμενο τους δεν έχει πληγεί από την κρίση-φοβούνται πλέον να προσλάβουν υπαλλήλους, σε μια χώρα που δεν έχει μάθει να βιώνει μια τέτοια κατάσταση.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στον κόσμο του σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία, όμως πλέον έχει διαπιστώσει μαζί με τους επιτελείς του, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Τόσο, ώστε με δεδομένες πλέον τις όλο και πιο μεγάλες οικονομικές απώλειες να ζητήσει επειγόντως δράση ώστε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια να ενισχύσουν άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ που μόλις μπήκε στην εποχή του κορωνοϊού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Κόσμος

Συναγερμός στην Ιαπωνία: «Μείνετε σπίτι», αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα

κορωνοϊός Ιαπωνία

Συναγερμός στο Τόκιο με τον κορωνοϊό: Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα Covid-19, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Να «μείνετε σπίτι» καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Τόκιο αυξήθηκαν, καλούν τους πολίτες οι αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του Τόκιο προειδοποίησε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 τους πολίτες να μένουν στο σπίτι μετά την καταγραφή 34 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού -το υψηλότερο ποσοστό ημερήσιων κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου.

Οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν αν έχουν να κάνουν κάτι επείγον που να δικαιολογεί τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, πρέπει να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα στις 25 Μαΐου 2020.

H προειδοποίηση των αρχών έγινε λίγες ώρες μετά την έγκριση διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό που βασίζεται σε δείγμα σάλιου, καθώς προσφέρει έναν πιο ασφαλή και πιο απλό τρόπο διάγνωσης της λοίμωξης σε σχέση με τα ρινικά επιχρίσματα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Τα ρινικά επιχρίσματα αποτελούν επί του παρόντος την κύρια διαγνωστική εξέταση για κορωνοϊό στην Ιαπωνία, αλλά αυτά μπορεί να εκθέτουν το υγειονομικό προσωπικό σε βήχα και φτέρνισμα την ώρα που λαμβάνεται το δείγμα, καθιστώντας υποχρεωτικό για το προσωπικό να φορά πλήρη προστατευτική στολή.

Τα νέα τεστ μπορούν να χορηγούνται σε όσους έχουν συμπτώματα για έως και 9 ημέρες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.