Κόσμος

Δολοφονία ιρανού πυρηνικού επιστήμονα: Απίθανη η ανάληψη δράσης από ΟΗΕ

Ιραν πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ

Μόλις μερικές ώρες μετά τη δολοφονία κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα σε ενέδρα, η Τεχεράνη αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει την ενέργεια και να λάβει μέτρα σε βάρος των δραστών.

Διπλωμάτες όμως προεξοφλούν ότι το αίτημα θα μείνει ανικανοποίητο.

A minima, το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητήσει σχετικά με τη δολοφονία του Μόχσεν Φαχριζαντέχ την περασμένη Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών εάν ζητηθεί από κάποιο από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του, ή θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για το θέμα, εάν διαμορφωθεί συναίνεση για κάποιο κείμενο.

Όμως ο Τζέρι Ματσίλα, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος ασκεί την προεδρία στο ΣΑ τον Δεκέμβριο, σημείωσε χθες Τρίτη πως καμιά χώρα μέλος του δεν έχει προτείνει ως εδώ να συζητηθεί η δολοφονία του επιστήμονα ή γενικότερα το Ιράν. Διπλωμάτες επιβεβαίωσαν πως δεν έχει υπάρξει ούτε συζήτηση, ούτε κάποιο προσχέδιο απόφασης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι επιφορτισμένο να προασπίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει στρατιωτική δράση και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Αλλά για να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο από κάποια από τις πέντε δυνάμεις που είναι μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα).

Αν και δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία του επιστήμονα — τον οποίο δυτικά κράτη θεωρούσαν τον πατέρα αυτού που διατείνονται πως ήταν το ακυρωμένο πρόγραμμα της Τεχεράνης για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιδίωξε ποτέ — το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι τη διέπραξε.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποφύγει να σχολιάσει τον φόνο.

Οι ΗΠΑ γενικά εμποδίζουν οποιαδήποτε ενέργεια του ΣΑ εναντίον του Ισραήλ. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη δολοφονία του επιστήμονα.

Η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, η Ανιές Καλαμάρ, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την υπόθεση, ενώ υπενθύμισε τον ορισμό των εξωχώριων στοχευμένων δολοφονιών πέραν ένοπλων συρράξεων.

Η Καλαμάρ τόνισε μέσω Twitter πως κάθε τέτοια δολοφονία αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει την αυθαίρετη αφαίρεση ζωής, και παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει τη χρήση βίας εξωχώρια σε καιρό ειρήνης».

Παραλήπτης της επιστολής του Ιράν που επιδόθηκε την Παρασκευή ήταν, εκτός του ΣΑ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αντιδρώντας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και καταδίκασε «κάθε δολοφονία και εξωδικαστική εκτέλεση», σημείωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την 22η Δεκεμβρίου για να εξετάσει, πράγμα που κάνει κάθε δύο χρόνια, τη συμμόρφωση προς την απόφασή του με την οποία ενστερνίστηκε και επικύρωσε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του 2015, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Οποιοδήποτε κράτος μέλος, ή ακόμη το ίδιο το Ιράν, μπορεί να επιλέξει να εγείρει το ζήτημα της δολοφονίας του επιστήμονα σε αυτή τη συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά ένα σχέδιο δωροδοκίας

Κόσμος

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με τη δεύτερη προσπάθεια

Κυπριακή Βουλή

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής που συνεδρίασε σήμερα υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο οποίος είχε καταψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού έκανε τροποποιήσεις κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξασφάλισε 29 θετικές ψήφους έναντι 26 αρνητικών.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν ψηφίστηκε με την πρώτη ο προϋπολογισμός, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη μόνο το 1963 όταν είχαν καταψηφίσει οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν από όλες τις δομές του κράτους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) είναι αυτό που για πρώτη φορά δεν ψήφισε τους προϋπολογισμούς, απαιτώντας να δώσει το υπ. Εσωτερικών στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους «χρυσών διαβατηρίων» για έρευνα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επικαλούμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να κάνει την έρευνα αυτή.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), οι 3 βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Κύπρος: Iσχυρός σεισμός ανησύχησε την Μεγαλόνησο