Κόσμος

Brexit: «Θέμα ωρών» η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας

Brexit

Έπειτα από 9 μήνες βασανιστικών διαπραγματεύσεων, όλα δείχνουν ότι είναι πλέον θέμα ωρών η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετά-Brexit εποχή.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κληθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα και δεν αποκλείται να συνεδριάσει για την επικύρωση της συμφωνίας ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Guardian διπλωμάτες που εκπροσωπούν τα κράτη-μέλη «ξεσκονίζουν» ήδη κάποιες από τις 2.000 σελίδες του νομικού κειμένου, στα σημεία που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες 72 ώρες, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές διακυμάνσεις των διαπραγματεύσεων, παραμένει η πιθανότητα ενός απροόπτου της τελευταίας στιγμής. Ανώτερη πηγή της ΕΕ έλεγε όμως στον Guardian ότι «τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί».

Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν νωρίς σήμερα, Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το είδος της πρόσβασης που θα έχουν τα πλοία της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και το εάν η ΕΕ θα έχει δικαίωμα να επιβάλει αντίποινα στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που το τελευταίο περιορίσει αυτήν την πρόσβαση στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσδιορίσει την αλιεία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία της μελλοντικής τους σχέση. Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά σκάφη αλιεύουν κάθε χρόνο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ψάρια αξίας 650 εκατ. ευρώ ποσό που αποτελεί μικρό κλάσμα των 512 δισ. ευρώ του εμπορίου που πραγματοποιείται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ, είχε δηλώσει στη χθεσινή συνάντησή του με τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες και ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα – εάν οι Βρετανοί είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν περαιτέρω στην αλιεία, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωμάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάος στη Βρετανία: 1.500 φορτηγά εγκλωβισμένα στα σύνορα με τη Γαλλία

Αγωνία στη Βρετανία: Προειδοποιήσεις για δραματικές ελλείψεις στα τρόφιμα

Brexit: Κλείνει για γιορτές η βρετανική Βουλή​

Κόσμος

Η αληθινή «Λίμνη των Κύκνων» – Mπαλαρίνα διαμαρτύρεται με μία συγκλονιστική performance

λίμνη των κύκνων

Να αναβιώσει τη Λίμνη των Κύκνων στον πάγο θέλησε μία Ρωσίδα μπαλαρίνα από το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Μαρίνσκι.

Η Ilmira Bagrautinova φόρεσε την εντυπωσιακή στολή της και χόρεψε αποσπάσματα από το διάσημο έργο του Τσαϊκόφσκι στον παγωμένο Κόλπο της Φινλανδίας.

Η μπαλαρίνα φάνηκε να μην επηρεάζεται από τους -15 βαθμούς Κελσίου που επικρατούσαν τη στιγμή της παράστασης.

Η κίνησή της ωστόσο δεν ήταν μόνο εντυπωσιακή, αλλά και για καλό σκοπό.

Με αυτή την δύσκολη παράσταση, η μπαλαρίνα δήλωσε την αντίθεσή της στην σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός λιμανιού στην Batareinaya Bay, μία δημοφιλή παραλία περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας.

Μέσω των βίντεο από την παράστασή της, αλλά και του BBC, στο οποίο μίλησε η μπαλαρίνα, ελπίζει ότι η κίνησή της θα σώσει τη ζωή των αληθινών κύκνων που βρίσκουν καταφύγιο στην παραλία.

Ειδήσεις σήμερα

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο

Η Αίτνα βρυχάται και πάλι– Ηφαιστειακή στάχτη σκέπασε πόλεις της Σικελίας (βίντεο)

Γερμανία: Πάνω από 5.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο