Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 4ήμερος εορτασμός για τα 70 χρόνια Βασιλείας της Ελισάβετ Β'

Image
Ελισάβετ
 clock 18:12 | 04/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία ο εορτασμός του λεγόμενου «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» ή αλλιώς της συμπλήρωσης 70 ετών της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β' στο θρόνο της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η ίδια η βασίλισσα απουσιάζει από τις προς τιμήν της εκδηλώσεις, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας της -είναι πλέον 96 ετών- και του εύθραυστου της υγείας της.

Τουλάχιστον όμως είναι παρούσα η Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπά της, οπότε, εκτός από μια απέραντη συλλογή με γυναικεία καπέλα φορεμένα πλαγίως σαν στρατιωτικοί μπερέδες ειδικών δυνάμεων, το αχανές κοινό που παρακολουθεί τις τελετές του «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» αποζημιώνεται επαρκώς για την απουσία της δημοφιλεστάτης και χαλκέντερης Ελισάβετ Β'.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου όπου τελέστηκε η πανηγυρική λειτουργία των Ευχαριστιών προς τιμήν της βασιλίσσης, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποδοκιμάστηκε δια βοής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όχι ότι πτοήθηκε ιδιαιτέρως ο ίδιος, όσο να 'ναι όμως αλλιώς είναι να σε επευφημούν όπως πχ τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την λυγερόκορμη σύζυγό του, τη Δούκισα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλτον, και αλλιώς να εισπράττεις την εν χορώ γιούχα μέρα που είναι.

Image
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον διάδοχο Κάρολο, την δούκισσα του Κέμπριτζ Κέϊτ και τον μικρό πρίγκηπα Λούϊς και την μικρή πριγκίπισσα Σάρλοτ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον διάδοχο Κάρολο, την δούκισσα του Κέμπριτζ Κέϊτ και τον μικρό πρίγκηπα Λούϊς και την μικρή πριγκίπισσα Σάρλοτ.

«Οι Σάσεξ», δηλαδή το ζεύγος της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκηπος Χάρι, δεν είναι πλέον καθόλου δημοφιλείς στη Βρετανία. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η ξιπασμένη Αμερικάνα σέρνει τον Χάρι από τη μύτη και εξαιτίας της προκλήθηκε σχίσμα και αγεφύρωτο χάσμα στη βασιλική δυναστεία. Οι Σάσεξ πήραν και αυτοί τη δική τους δόση αποδοκιμασιών έξω από το επιβλητικό Σεν Πολ'ς Καθίντραλ, ακριβώς όμως όπως πράττει ο Μπόρις Τζόνσον, καρφί δεν τους καίγεται. Διότι πάνω στη δραπέτευσή τους από το ασφυκτικό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ και των λοιπών ανακτόρων όπου παρεπιδημεί ο διάδοχος Κάρολος και οι απόγονοί του, η Μέγκαν και ο Χάρι έχουν στήσει μια μηχανή παραγωγής χρήματος, σαν γαλαζοαίματα μαύρα πρόβατα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της αντισυμβατικότητας που πλασάρει η «Μέγκαν & Χάρι ΑΕ» ότι βάφτισαν την κόρη τους Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα και το γιο τους Άρτσι Χάρισον. «Λίλιμπετ» είναι, ως γνωστόν, το χαϊδευτικό της Βασίλισσας, οπότε η επιλογή των Σάσεξ, αφ' ενός να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά χωρίς να δώσουν απευθείας το όνομά της στη θυγατέρα της και αφ' ετέρου να συμπαρατάξουν την ανάμνηση της αειμνήστου Λαίδης Νταϊάνα, μοιάζει με ανοιχτή πρόκληση προς τη βούληση της Ελισσάβετ.

Image
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον με τα παιδιά τους τον Πρίγκιπα Τζορτζ και την Πριγκίπισσα Σάρλοτ στο Κάστρο του Κάρντιφ σήμερα το απόγευμα
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον με τα παιδιά τους τον Πρίγκιπα Τζορτζ και την Πριγκίπισσα Σάρλοτ στο Κάστρο του Κάρντιφ σήμερα το απόγευμα.

Πάντως, η επάνοδός τους στη Βρετανία για να τιμήσουν το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της Ελισάβετ Β' είναι ένα από τα χάιλαιτς της όλης φιέστας. Η οποία είναι ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας και μια ατραξιόν προσεκτικά σκηνοθετημένη ώστε να τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής. Είναι άξιον θαυμασμού, εντούτοις, το πώς μια τόσο αναχρονιστική τελετουργία, ως τμήμα ενός τόσο αναχρονιστικού θεσμού όπως η μοναρχία -η οποία, άλλωστε, είναι διακοσμητική- δεν φαντάζει καθόλου γραφική. Μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι τέτοιο και οφείλει κανείς να τους επαινέσει για τη μετατροπή της βασιλείας σε τουριστικό αξιοθέατο, ουσιαστικό κομμάτι του μηχανισμού διεθνούς προβολής της χώρας ή ακόμη και χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο διπλωματίας.

Το να μας απασχολεί, φερ' ειπείν, στην Ελλάδα εάν η Κέιτ Μίντλτον κάθισε μακριά από τη συννυφάδα της ενώ ιερουργούσε ο αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας ή το τι φόρεσε κάθε ευγενής κυρία ώστε να ξεχωρίζει αλλά και να μην αποτελεί παραφωνία μέσα στο σύνταγμα της βρετανικής αριστοκρατίας, δείχνει πόσο επιτυχημένη είναι η «Επιχείρηση Στέμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λονδίνο: Λήξη συναγερμού στην Πλατεία Τραφάλγκαρ μετά την εντολή εκκένωσης

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ιστορική συμφωνία για συνάντηση Βρετανίας - Ελλάδας

Μπήκε στο μουσείο και κατέστρεψε αρχαία ελληνικά αγγεία αξίας 5 εκατ. δολαρίων!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis